Cum a ajuns o apa, cunoscuta de pe vremea romanilor, cea mai vanduta marca de pe piata romaneasca?

Postat la 09 mai 2011 1867 afişări

Pe cartea de vizita a apelelor minerale Borsec stau deopotriva pozitia de lider de piata, investitii de sute de milioane de euro, 205 ani de imbuteliere industriala si studii intregi despre efectele curative ale izvoarelor din acea zona. Cum a ajuns o apa, cunoscuta de pe vremea romanilor, cea mai vanduta marca de pe piata romaneasca?

335 de milioane de litri este cantitatea de ape minerale vandute anul trecut de Romaqua Group, imbuteliatorul apelor minerale Borsec, o afacere detinuta de romani. Compania are o cota de piata de 36% in volum in vanzarile de ape minerale naturale, respectiv 26% din totalul apelor imbuteliate, care le include si pe cele de izvor si de masa. Volumul vanzarilor de anul trecut este de peste o suta de ori mai mare decat in urma cu 205 ani, cand izvoarele Borsec au fost pentru prima oara imbuteliate industrial. La acea vreme trei milioane de litri de apa minerala erau imbuteliati si transportati cu carele in Transilvania, Moldova, Muntenia, Ungaria si Viena. Acum exporturile detin doar 1,5% din cifra de afaceri, aceasta activitate avand rol de imagine, declara Nicolae Palfi, vicepresedinte si actionar al Romaqua Group. Meritele pentru prima imbuteliere industriala ii revin vienezului Valentin Gunther, care in 1803 a baut din apa Borsecului si s-a vindecat de o boala considerata la acea vreme incurabila. El a decis sa ia in arenda Borsecul de la localnici si sa vanda apa minerala in Imperiul Austro-Ungar, fiind ajutat de Anton Zimmethausen, ruda apropiata si consilier municipal la Viena.

Un an mai tarziu consilierul insotit de un inginer minier pe nume Eisner, un experimentat fabricant de sticla, soseau la Borsec pentru a studia posibilitatea de a inchiria locul in vederea inceperii unei afaceri cu sticla. In solul Borsecului se gasea un impresionant zacamant de materiale in stare pura, necesare fabricarii sticlei. Asa ca in 1805 Zimmethausen se muta la Borsec si incepe o ampla campanie de construire de drumuri, cladiri si a unei fabrici de sticla. Odata cu el, din Austria, Boemia, Bavaria si Polonia sosesc in Borsec experti in producerea sticlei.

1806 este primul an in care apele minerale din zona au fost imbuteliate in bidoane de sticla de 5, 10 si 25 de litri si in butoaie, transportul fiind facut cu carutele, singurele mijloace de transport ale vremii. Spre comparatie, parcul auto al companiei include acum 515 masini si utilaje.

Sticlele fabricate in Borsec erau umplute cu apa minerala intr-o incapere speciala, astfel incat activitatea putea fi continuata si in anotimpul rece. Ambalarea se facea in lazi necompartimentate, socurile transportului fiind atenuate cu cetina sau fan. Sticlele erau astupate cu pelicula de burduf, coceni de porumb sau dopuri din lemn de brad. Motiv pentru care s-a format o zicala populara - "apei de Borsec nici dopurile nu-i rezista in timpul transportului". Documentele vremii spun, de altfel, ca dopurile "trebuia reintroduse de mai multe ori pana la destinatie".

De unde vine insa numele? Dupa unii autori, Borsec pleaca de la "borviz" (apa minerala). Denumirea "borviz szek" (scaunul apei minerale) se da, in general, locului unde apa iese din pamant, iar cuvantul Borsec rezulta din prescurtarea acestor doua cuvinte. Dupa o alta versiune, Borsec provine de la denumirea apa pentru vin (bor), apele minerale cu gust neutru avand calitatea de a nu denatura gustul vinului. De aici si numele paraului principal al depresiunii, denumit paraul Vinului; cuvantul szek (scaun) era forma politico-administrativa de organizare a vechilor scaune de judecata ale populatiei autohtone.

Istoria apei minerale naturale Borsec incepe din timpuri stravechi. Numeroase documente monografice si istorice, publicate de-a lungul secolelor, consemneaza faima de care s-au bucurat, inca din vechime, izvoarele tamaduitoare de la Borsec. Cunoasterea lor dateaza inca de pe vremea romanilor, care le-au descoperit dupa cucerirea Daciei. Cu prilejul unor sapaturi arheologice efectuate in trecatoarea Tulghes in anul 1857 au fost gasite monede datand din anii 337-361 cu chipul lui Constatinus. De asemenea, in anul 1872, odata cu construirea drumului Toplita - Borsec, au fost descoperite monede si sarcofage romane. Aceste dovezi stau marturie ca romanii au cunoscut si folosit in scop terapeutic apele minerale naturale ale Borsecului.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fmcg,
Borsec,
Romaqua Group,
apa minerala,
planuri
/analize/comert/cum-a-ajuns-o-apa-cunoscuta-de-pe-vremea-romanilor-cea-mai-vanduta-marca-de-pe-piata-romaneasca-8240225
8240225
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.