Vrei să îţi deschizi o afacere de succes? Care sunt secretele pentru a avea un brand puternic, spuse chiar de afaceriştii care au reuşit să facă asta în ţara noastră
Un brand bine construit trece printr-o criză ca printr-o furtună, iar unul mai slab simte criza ca pe un uragan. Asta fiindcă în vremuri de criză, oamenii rămân cu brandurile în care au încredere. Iar încrederea, şi în business, la fel ca în viaţă, este cel mai greu de construit şi cel mai uşor de pierdut, după cum observă reprezentanţii a câteva dintre cele mai puternice branduri dedicate consumatorilor de pe piaţa românească.
Un brand aşezat şi un brand care a construit beneficiază în această perioadă de loialitatea consumatorilor. Un brand care nu a construit, când ajunge într-o perioadă dificilă, cum a fost pandemia, se pierde”, a spus Ionuţ Ilie, general manager, Ice Cream, Unilever, grup internaţional ce are în portofoliu mărci locale, în cadrul conferinţei ZF „Branduri româneşti 2022. Bunăstarea faţă în faţă cu creşterea preţurilor. Cât de greu cântăreşte made in Romania în procesul de cumpărare?”
Este foarte important de observat că, în general, în perioade de criză, piaţa se polarizează. Oamenii care câştigă bine nu renunţă la segmentul preferat de branduri. „De obicei se restrânge zona de mijloc a fiecărei pieţe şi pierd exact brandurile care nu s-au aşezat cum trebuie. Oamenii se refugiază către brandurile în care au încredere”, adaugă Ilie.
În plus, el spune, România este una dintre ţările care înregistrează cele mai mari migraţii din Europa, 5-6 milioane de oameni care trăiesc şi muncesc în afara României, iar noi nu exploatăm acest lucru. „Segmentul acesta ar trebui să fie primul element care să ne ajute la expansiunea brandurilor româneşti, pentru că cei din afară le caută. Noi exportăm prin parteneri îngheţată, detergent, Delikat – prin filiere de antreprenori români care au deja lanţuri de supermarketuri în Italia, Spania, etc. Mi se pare că este un canal pe care poţi să construieşti un brand românesc în afară”, crede reprezentantul Unilever.
Relaţia dintre brand şi consumatorul său este o relaţie de încredere, adaugă el, iar constanţa în calitate şi poziţionarea corectă a brandului pentru ceea ce oferă consumatorului este un lucru foarte important.
Daniel Donici, cofondator al producătorului de lactate Artesana, vorbeşte şi el despre importanţa relaţiei directe cu consumatorul: „Este cea mai bună investiţie să te simtă că eşti alături de el, apoi este nevoie de calitate constantă şi de răbdare să construieşti”. În plus, crede el, un antreprenor de pe o piaţă nişată trebuie să-şi cunoască şi mai bine clientul decât unul de pe o piaţă mai generală. „Este foarte important să-ţi cunoşti consumatorul. De zece ani răspundem personal întrebărilor clienţilor noştri. Cu cât activezi într-o nişă specializată, cu atât trebuie să-ţi cunoşti mai bine clientul şi să fii atent la cum se transformă”, crede Donici.
Radu Savopol, cofondator al lanţului de cafenele 5 to go, este de părere că una dintre cele mai importante trăsături ale unui antreprenor care construieşte un brand este curajul. „Ca să dezvolte un brand, antreprenorii trebuie să fie curajoşi. Dacă eşti un brand cuminte de la început, este foarte greu să reuşeşti. Dacă nu faci diferenţa între tine şi concurenţă, nu vei reuşi niciodată. Trebuie să inoveze, le trebuie multă răbdare şi multă tenacitate”, spune el.
Înainte să investeşti în brand, investeşti în primul rând în calitate, este de părere Laurenţiu Ilie, fondator al Kitchen Shop, retailer de echipamente de gătit. „Degeaba bagi bani în promovare dacă produsul este slab. Cel mai important este produsul. Noi nu am băgat foarte mulţi bani în promovare, ci ne-am concentrat pe calitatea produselor. În momentul în care au venit banii, au pornit şi investiţiile în marketing. Este loc destul pe piaţă pentru produse sau servicii. Trebuie să ai curaj să faci primul pas şi multă perseverenţă şi să mergi pe ideea să faci un produs un pic mai bun faţă de cele care există pe piaţă”, a spus el în cadrul evenimentului.
Cristian Glăvan, fondatorul Mam Bricolaj, a observat că, în cazul businessului său, faptul că brandul este „made in Romania” contează mai puţin, ci mai important este să livreze marfă de calitate în raft, la preţuri competitive.
De asemenea, când vine vorba de brandurile locale, el crede că, „pentru că au plecat cu mai puţină încredere, au fost mai atente la consumator. Antreprenorii români sunt mult mai atenţi la consumatori şi de aici şi succesul multor businessuri”.
Tiberiu Dăneţiu, director de marketing în cadrul retailerului Auchan, crede că brandurile româneşti sunt puternice şi susţine şi el ideea că cel mai important lucru pentru succesul unui brand este relaţia cu consumatorul. „Mărcile româneşti sunt foarte puternice, mă bucur de lucrul acesta, şi acţionează după principii de marketing. Înainte de orice, o marcă se adresează unui consumator, răspunde unei nevoi de consum şi îşi construieşte o imagine. Esenţialul pentru succesul acestei mărci este relaţia pe care o are cu consumatorul, în ce măsură înţelege comportamentul şi aşteptările consumatorilor. Din perspectiva aceasta, cred că oricare dintre mărcile româneşti care fie sunt în portofoliul unor companii româneşti sau multinaţionale sau ale distribuitorilor, ale comercianţilor, respectă acest proces”, a detaliat reprezentantul Auchan.
Un brand puternic va rămâne legat de consumatorii lui, chiar în situaţii de inflaţie mare sau venituri în scădere. „Există situaţii în care sunt modificări dramatice ale veniturilor şi atunci eşti forţat să treci pe altceva, dar dacă brandul şi-a construit bine relaţia cu consumatorii săi, nu este o diferenţă de preţ extraordinară pentru a continua să cumpere acel brand”, crede Dăneţiu. Brandurile româneşti sunt în etapa în care încep expansiunea internaţională, deja sunt consolidate bine în România şi acum mergem să devenim importanţi cu brandurile noastre în ţările din vecinătatea imediată, dar şi în cele mai îndepărtate. „După crize sau după perioade grele, şansa este a brandurilor, deci investiţi în brandurile voastre, securizaţi-le să fie ale voastre. Cunosc cazuri nenumărate de antreprenori care nu-şi securizează la OSIM brandul. Pentru a construi un brand de succes, cred că trebuie să îţi defineşti bine care este propunerea de valoare – tu cu ce vii, ce faci pentru consumator, cu ce eşti diferit? În al doilea rând, este vorba de cum îţi construieşti distribuţia, trebuie să ajungi la consumator. Apoi, relaţia cu consumatorul, cu clientul tău este determinantă. Păstrarea unui nivel de calitate constant, inovarea sunt importante”, a concluzionat Tiberiu Dăneţiu.
Cătălin Mahu, fondatorul lanţului de restaurante La Mama, crede că un antreprenor poate să construiască un brand şi să-şi facă loc prin muncă, cu un produs de calitate şi pasiune.
„Îţi trebuie foarte multă muncă, îţi trebuie să ai un produs de calitate, în care să crezi şi să i te dedici, nu trebuie să faci asta pentru bani. Îţi trebuie şi puţin noroc. În primul rând, oricine porneşte ceva trebuie să pornească la drum cu pasiune.”
Anda Jurcă, international sales director în cadrul lanţului de magazine de bijuterii TEILOR, observă că România este o destinaţie foarte autentică şi una dintre puţinele din Europa în care poţi să vezi cum se făceau lucrurile acum 100 de ani, meşteşugurile încă nu sunt uitate timpului. De asemenea, este şi o destinaţie foarte bună pentru investiţii. În plus, ea crede că brandurilor româneşti le lipseşte încrederea în ele însele, iar ca să poată reuşi pe piaţă au nevoie de această încredere. „Cred că este foarte important ca un brand să-şi însuşească numele, personalitatea, istoria, indiferent cum ni s-ar putea părea, poate modestă. Trebuie să ne marketăm şi să nu ne mai autosabotăm. Ca să construieşti un brand de succes trebuie să porneşti de la pasiune, înainte de a pleca de la a atinge anumite profituri, anumite cifre de afaceri sau awareness. Ca să ai un brand succes ca tânăr trebuie să ştii cine eşti tu în piaţa în care te vei lansa, atuurile tale, care sunt diferenţiatorii, să-ţi cunoşti foarte bine competiţia şi să-ţi cunoşti clientul”, a concluzionat ea.
„Ca să ai un brand de succes ca tânăr, trebuie să ştii cine eşti tu în piaţa în care te vei lansa, care sunt atuurile tale, care sunt diferenţiatorii, să-ţi cunoşti foarte bine competiţia şi să-ţi cunoşti clientul.”
Anda Jurcă, international sales director, TEILOR
„Îţi trebuie foarte multă muncă, îţi trebuie să ai un produs de calitate, în care să crezi şi să i te dedici, nu trebuie să faci asta pentru bani. Îţi trebuie şi puţin noroc.”
Cătălin Mahu, fondator, La Mama
„Ca să dezvolte un brand, antreprenorii trebuie să fie curajoşi. Dacă eşti un brand cuminte de la început, este foarte greu să reuşeşti.”
Radu Savapol, cofondator, 5 to Go
„Un brand aşezat şi un brand care a construit beneficiază în această perioadă de loialitatea consumatorilor. Un brand care nu a construit, când ajunge într-o perioadă dificilă, cum a fost pandemia, se pierde.”
Ionuţ Ilie, general manager Ice Cream, Unilever
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro