Administrarea de centre comerciale, noua tinta imobiliara
Sefii companiilor de consultanta imobiliara spuneau, la inceputul anului trecut, ca o potentiala crestere a afacerilor - sau macar o diminuare a declinului - ar urma sa vina dinspre serviciile de administrare a proprietatilor imobiliare. Dupa un an cu multe miscari in acest segment, aceleasi sperantele le declara si pentru 2010.
Tablou cu final de decembrie, cu cateva zile inaintea Craciunului. Prima ninsoare puternica din sudul tarii intregeste clasicul tablou de sarbatori, insa aduce si batai de cap pentru o serie intreaga de oameni care isi desfasoara activitatea in domenii precum transporturile sau distributia. "Da, ninge. Noi trebuie sa ne asiguram insa ca nu e zapada in parcare", spune Sergiu Istrate, director general al Cegis Imobiliare, cel mai mare administrator independent de spatii comerciale din tara.
Administrarea de spatii comerciale si de birouri a fost in 2009 un segment luat in calcul pentru extindere de catre aproape toate companiile de consultanta imobiliara, dar si de cele specializate in astfel de servicii si chiar de catre dezvoltatorii. Ultimii, spre exemplu, au analizat posibilitatea internalizarii acestor servicii, prin crearea unor departamente pentru administrarea propriilor mall-uri sau galerii comerciale. Printre cei care au facut acest pas s-au numarat BelRom (cu parcurile de retail din Bacau si Focsani), Equest, cu centrul Vitantis sau proiectul Grand Arena - ultimele doua din Bucuresti.
Pe de alta parte, companiile de consultanta imobiliara au luat in calcul sa ofere astfel de servicii sau sa-si mareasca portofoliul deja existent de cladiri administrate, pentru a compensa scaderile suferite in segmentele de inchiriere a spatiilor de birouri si retail sau in cele de tranzactii si rezidential. Saptamana trecuta, DTZ Echinox a anuntat preluarea sub administrare a Sibiu Shopping City si a Suceava Shopping City, proiecte "furate" din curtea celor de Cushman & Wakefield Romania. "Cifra de afaceri a departamentului de property management s-a dublat in 2009 fata de anul anterior si ne asteptam la acelasi nivel de crestere si in 2010", declara Oana Iliescu, co-managing director al DTZ Echinox, companie care mai administreaza centrele Iris din Bucuresti si Pitesti si doua cladiri de birouri. Intentia DTZ de a-si creste veniturile din serviciile de administrare s-a vazut inca de anul trecut, cand la conducerea departamentului a fost adus un expat din Germania, Brigitte Schmitt.
Si alte companii de consultanta imobiliara au cochetat cu ideea; spre exemplu, Bogdan Georgescu, managing partner al Colliers International, liderul pietei de consultanta imobiliara, vorbea la inceputul lui 2009 de posibilitatea infiintarii unui departament de administrare a proprietatilor, decizie care nu a mai fost luata pana la urma. "Pentru moment, din cauza stocului mic de centre comerciale, nu cred ca aceasta afacere poate fi cu adevarat profitabila in Romania", considera Bogdan Georgescu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro