Depozitele cu criza

Postat la 11 august 2009 37 afişări

Considerat la adapost fata de criza imobiliara, segmentul spatiilor logistice si industriale a inceput sa resimta puternic noile conditii economice: aproape toti dezvoltatorii si-au anulat proiectele, echipele s-au redus drastic, iar tranzactiile parafate in vremuri mai bune au cazut.

Inceputul lunii august a venit cu o schimbare profesionala pentru Vlad Radu Dumitrescu, care a ocupat in ultimii aproape doi ani functia de country manager al ProLogis, unul din cei mai mari dezvoltatori si proprietari de spatii logistice din lume. “Este adevarat, de la 1 august nu mai lucrez in cadrul companiei. Initial eram opt oameni si vor mai ramane doi”, a declarat Dumitrescu, fara a oferi amanunte privind argumentele restructurarii echipei.

Potrivit informatiilor din industrie, ProLogis a decis stoparea planurilor de dezvoltare a unor noi spatii logistice, dupa ce a finalizat aproximativ 108.000 de metri patrati inchiriabili in proiectul ProLogis Park Bucharest A1, amplasat pe autostrada Bucuresti-Ploiesti. Dezvoltatorul ar fi trebuit, conform declaratiilor anterioare ale lui Dumitrescu, sa inceapa constructia unei noi faze din parcul logistic amplasat langa Bucuresti, care ar fi urmat sa aiba o suprafata inchiriabila de 45.000 de metri patrati - in total sunt prevazuti aproape 300.000 de metri patrati de spatii - si era in discutii pentru achizitionarea terenului necesar constructiei unui proiect similar in zona Aradului. Dumitrescu spune ca inca din toamna anului trecut s-a decis renuntarea la intentiile privind proiectul din vestul tarii si la cele legate de inceperea unei noi faze din ProLogis Park Bucharest A1. Suprafata actuala construita este inchiriata in procent de 100%.

Situatia nu este singulara pe piata. Si echipa locala a Eyemaxx Real Estate s-a redus de la opt la trei angajati, printre cei plecati numarandu-se si Johannes Rudnay, directorul filialei locale. “In acest moment nu exista o cerere puternica pentru spatii logistice. In plus, obtinerea unei finantari este foarte dificila”, afirma Andre Hofer, CEO al Eyemaxx, cu privire la inghetarea planurilor de dezvoltare ale companiei. Eyemaxx a vandut la inceputul lunii mai participatiile de 50% detinute in doua proiecte logistice in Timisoara si Ploiesti, precum si alte trei terenuri, catre fostul sau partener, fondul austriac de investitii Immoeast. Andre Hofer spune ca nu stie in acest moment daca Eyemaxx va fi dezvoltatorul proiectelor preluate de Immoeast; intentiile companiei, care prevedeau inainte de venirea crizei investitii de 500 de milioane de euro in zece parcuri logistice, sunt incerte.

Inghetarea planurilor de dezvoltare a fost vizibila pe parcursul primelor sase luni ale anului, cand in Bucuresti si imprejurimi s-au livrat doar 40.000 de metri patrati de spatii logistice, comparativ cu 350.000 in perioada similara a anului trecut, potrivit unui studiu realizat de catre Colliers International. Astfel, stocul total de spatii logistice din zona Capitalei a ajuns la 920.000 de metri patrati si rata de neocupare a urcat la sfarsitul primului semestru la 10%, fata de 4% la finalul lui 2008. Analistii companiei estimeaza ca in a doua jumatate a anului nu vor mai fi terminate proiecte, iar inceperea altora noi e incerta, in contextul dificultatii de a obtine finantare si al cererii care se manifesta cu predilectie pentru spatiile aproape sau deja finalizate.

 

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/depozitele-cu-criza-4728067
4728067
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.