Secretele celor mai puternici doi jucători din imobiliare din România

Autor: Cristina Cuncea Postat la 13 martie 2013 561 afişări

Martin Slabbert şi Ioannis Papalekas, două nume binecunoscute din sectorul imobiliar, mai ales de către cei care au de vânzare proprietăţi imobiliare, respectiv birouri, centre comerciale, dar şi terenuri bine amplasate. Împreună au făcut în ultimii ani achiziţii de aproape un miliard de euro în România. Cine sunt cei mai activi doi jucători din imobiliarele româneşti?

PENTRU CEI CARE NU ŞTIU, sud-africanul Martin Slabbert este şeful fondului de investiţii NEPI, unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din România în anii de criză. Fondul este prezent în România de peste cinci ani şi deţine active evaluate la peste 600 de milioane de euro. Ioannis Papalekas - "misteriosul investitor grec", pentru că puţini au avut privilegiul de a-l vedea în carne şi oase, sau "vulturul", deoarece cumpără proiecte mai ales în dificultate, a intrat în atenţia presei în anul 2005, când a preluat centrul comercial City Mall. Omul de afaceri a vândut după un an proiectul pentru 103,5 milioane de euro fondului australian APN, ca după patru ani, mall-ul să intre în faliment şi să fie răscumpărat de acelaşi Papalekas.

Aşadar, cei doi sunt cei mai activi investitori imobiliari ai momentului din România, însă strategiile lor diferă extrem de mult, ceea ce se vede în tipul de active pe care fiecare în parte îl vizează: Papalekas, active din Bucureşti în dificultate, pe care să le achiziţioneze la preţuri mici, iar Slabbert, proiecte bune, cu potenţial de creştere, în oraşe mari.

CE ÎI ASEAMĂNĂ PE CEI DOI? Unii ar putea spune că succesul în afacerile imobiliare. Ambii au dovedit că sunt buni afacerişti când vine vorba de achiziţii de proiecte.

Papalekas a demonstrat însă că are fler şi la vânzarea de active. Omul de afaceri grec a realizat câteva exituri extrem de profitabile în România, nu doar achiziţii de proiecte. NEPI, în schimb, nu a făcut nicio vânzare semnificativă pe piaţa locală, deocamdată fiind în faza de preluare de proprietăţi.

"NEPI abia îşi face portofoliul. Se pregăteşte de altceva. Vrea un portofoliu mai mare listabil la mai multe burse", spun surse din piaţa imobiliară. Aşadar, am putea spune că singurele lucruri pe care le au cei doi în comun sunt faptul că deţin proiecte imobiliare şi că au rămas cam singurii investitori de pe piaţa locală din ultimii doi ani. "Domnul Papalekas se pricepe foarte bine în această afacere, nu ia niciodată proiecte care nu au şanse de reuşită. Cumpără doar ce vor oamenii să vândă, nu caută el proiectele, ceea ce-i oferă un avantaj în negociere, şi ajunge la proiecte înaintea consultanţilor", spun aceleaşi surse.
De altfel, proiectele achiziţionate de omul de afaceri grec, care are în jur de 35-40 de ani, nu au fost uşoare, ci unele cu un grad ridicat de risc. De asemenea, Papalekas nu apelează la serviciile consultanţilor imobiliari şi a fost implicat şi în dezvoltarea de proiecte imobiliare, pe care le-a vândut ulterior. "A luat un teren şi a realizat o dezvoltare uriaşă, Upground, pe care a vândut-o cu un preţ uriaş. Cei doi sunt ca soarele şi luna."

Dacă facem un inventar al tranzacţiilor în care a fost implicat Papalekas, reiese că omul de afaceri a cumpărat proiecte, începând din 2005, pentru care a plătit în total circa 130 de milioane euro, şi a încasat peste 500 de milioane de euro din vânzare de active imobiliare. NEPI, în schimb, a făcut achiziţii de peste 400 de milioane de euro în ultimii ani. "Printre asemănări aş menţiona stilul de management şi accesul la surse de capital. Ca deosebire, aş menţiona strategia fondurilor pe care le administrează. Atât domnul Slabbert, CEO al NEPI, cât şi domnul Papalekas sunt investitori abili, bine informaţi, într-o piaţă asimetrică şi rapizi în execuţia tranzacţiilor alese. Ambii au o poziţie fermă cu privire la ciclul pieţei, iar accesul la capital de care beneficiază le oferă un avantaj competitiv determinant în influenţarea pieţelor", spune Robert Miklo, associate director în cadrul departamentului de investiţii al Colliers. "Însă asemănările se opresc aici", continuă Miklo. El explică deosebirile dintre cei doi investitori prin faptul că NEPI este o companie listată la bursă, cu un număr mare de acţionari, de la fonduri de investiţii la persoane fizice. Aceşti acţionari sunt interesaţi să beneficieze de dividende periodice şi de protecţia sau creşterea valorii acţiunilor pe termen lung. NEPI este listat atât la bursele din Johannesburg şi Londra, cât şi la Bursa de Valori Bucureşti.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/imobiliare/secretele-celor-mai-puternici-doi-jucatori-din-imobiliare-din-romania-10663784
10663784
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.