Numarul proiectelor rezidentiale la care dezvoltatorii au renuntat in acest an este la fel de mare in Brasov ca si in celelalte orase sau in capitala. Dintre cele care continua, chiar daca mult mai incet decat pana acum, face parte si Tampa Gardens, proiect care a ramas insa singura dezvoltare dintre cele trei proiectate la poalele muntelui cu acelasi nume.
Ne-am intalnit cu Dan Camarzan, proprietarul grupului de companii Kronvest din Brasov, in pub-ul de la parterul primului bloc pe care l-a construit in Brasov. Europe Residence a fost primul proiect imobiliar dezvoltat de Dan Camarzan, care a intrat in afaceri in urma cu 10 ani, cand a inceput sa dezvolte un proiect pentru Organizatia Natiunilor Unite. Proiectul se rezuma la introducerea unor date in calculator, acesta fiind si atuul pe care l-a avut atunci Dan Camarzan - calculatorul pe care tocmai i-l facuse cadou mama sa. “Cand am terminat proiectul pentru Organizatia Natiunilor Unite, am continuat cu niste mici proiecte de software care s-au dezvoltat ulterior intr-o firma de dezvoltare soft”, povesteste Camarzan, care a denumit compania Simple Words. In 2002, dupa o serie de oferte pentru proiecte de outsourcing software, Camarzan a mai infiintat o firma, ITProvision, iar in 2006 a reunit activitatile de software intr-o noua firma, Diginesis (unde Camarzan detine 60% din actiuni, iar alti doi actionari, care conduc operatiunile, cate 20% fiecare).
La sfarsitul anului trecut, Dan Camarzan era pe punctul de a vinde compania Diginesis si ar fi renuntat la compania cu care a intrat in afaceri pentru a se putea concentra pe celalalt segment de interes al sau, imobiliarele, in care a tot investit din 2005 incoace.
Diginesis a fost in 2008 tinta unei oferte de preluare, iar Camarzan aproape batuse palma cu belgienii de la Protime pentru 2 milioane de euro, cand cumparatorii s-au razgandit. “Protime, care este principalul client al Diginesis (Protime externalizeaza catre Diginesis productia de software - n.red.), a considerat ca trebuie sa isi conserve lichiditatile si sa produca in continuare in outsourcing, chiar daca este mai scump pentru ei”, spune Camarzan, caruia acum nu ii pare atat de rau ca nu a vandut - mai ales ca firma este inca pe profit, continua sa dezvolte si alte programe in afara celor vandute de Protime si, mai ales, este intr-un domeniu care ar putea sa nu fie foarte afectat de criza. Mai ales ca principalul produs al Diginesis - un soft de resurse umane folosit de 1,6 milioane de utilizatori, dupa cum arata datele de pe site-ul Protime - a avut cresteri ale vanzarilor in ultimele luni.
De fapt, dupa cum spune Camarzan, din tot grupul Kronvest doar firma de constructii are acum probleme serioase. Si nu doar un singur tip de probleme: furnizorii nu fac platile la timp, contractele s-au redus cu mai bine de jumatate fata de discutiile pentru acest an, ceea ce a dus la o restructurare si la decizia de a renunta la subcontractori (care a insemnat de fapt concedierea a 400 de angajati, dintre care cei mai multi erau angajati ai subcontractorilor), iar cifra de afaceri va scadea cu cel putin 50% fata de anul trecut, cand atinsese aproape 30 de milioane de euro. “Cert este ca aceasta firma fusese proiectata sa lucreze project based (lucru pe proiecte) si s-a transformat in ultimele luni in production-based (lucru doar pe proiectele proprii)”, spune Dan Camarzan. Kronvest Construct a construit in ultimii patru ani in jur de 125.000 de metri patrati, dintre care 100.000 de metri patrati pentru dezvoltarile Kronvest.
Dezvoltarile incepute in 2005 au mers in alt ritm, recunoaste Camarzan: “Am inceput ca un TGV si acum ne miscam ca un personal”. Insa Dan Camarzan este totusi recunoscator ca inca proiectele lui se mai misca. Dupa acel prim bloc pe care l-a construit (Europe Residence), omul de afaceri a intrat intr-un parteneriat public privat cu Primaria Brasovului, prin care a primit un lot de teren de zece hectare la poalele muntelui Tampa pentru constructia unui cartier de blocuri, numit Tampa Gardens. Proiectul a inceput in urma cu doi ani, iar primii locatari au inceput sa se mute in decembrie 2008, dupa cum spune Camarzan. In schimbul pamantului, Camarzan va ceda primariei 20% dintre apartamentele din proiectul care totalizeaza 2.500 de apartamente.
“Apartamentele vor fi predate primariei la finalizarea fiecarei faze a constructiei, direct proportional cu numarul apartamentelor construite in faza respectiva”, spune Camarzan, tinand sa precizeze ca durata constructiei acestui proiect va fi de aproximativ opt ani. Primii locatari care s-au mutat au cumparat apartamente in prima faza a proiectului, care cuprinde doua blocuri cu 256 de apartamente, iar cei care au cumparat in al treilea bloc (care va reprezenta partea a doua a proiectului) se vor putea muta in mai, dupa cum spune dezvoltatorul.
Dan Camarzan nu a fost singurul dezvoltator imobiliar care a primit pamant in concesiune pentru constructia de locuinte, spune Alexandru Gabor, viceprimar al Brasovului. “Au fost patru loturi pentru care s-au incheiat parteneriate publice private, dar deocamdata doar doua companii dintre cele care au luat loturile mai construiesc, iar doua au renuntat”, spune Alexandru Gabor. Viceprimarul mentioneaza ca cei doi dezvoltatori care au renuntat aveau teren tot in cartierul Racadau, la poalele muntelui Tampa - “deocamdata, vom mai discuta cu ei, daca mai sunt interesati, iar daca nu, vom face din nou o licitatie”. Alexandru Gabor nu stie motivele pentru care au amanat constructiile cei doi dezvoltatori (intre care erau si austriecii de la Koch & Partners, care aveau un proiect de 1.800 de apartamente), dar banuieste ca amanarea a fost legata de criza de lichiditati.
Dan Camarzan:
“Nu numai ca nu pot risca sa construiesc mai mult decat pot vinde, dar nici nu mai am cu ce sa construiesc”