Noul director şi noile semne de întrebare de la Sidex
Limitele există doar în capetele noastre, iar dacă vestea proastă este că acum este dificil, iar zilele luminoase din trecut nu se vor mai întoarce, sunt şi veşti bune. Este doar o parte din filozofia noului director general al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, împărtăşită în primul interviu acordat presei centrale din România.
Au trecut mai puţin de patru luni de când Bruno Ribo a preluat funcţia de şef al combinatului de la Galaţi. Îşi ştie însă foarte clar obiectivele mandatului: securitatea muncii - o politică importantă la nivelul întregului grup -, asigurarea calităţii operaţiunilor şi a serviciilor pentru clienţi - într-un mediu economic complet schimbat comparativ cu trei ani în urmă - şi creşterea eficienţei, combinată cu reducerea costurilor - ţintă pentru atingerea căreia compania va continua investiţiile în echipamente mai performante. "Securitatea muncii este o politică generală a întregului grup. Domnul Mittal vrea să fim o referinţă din acest punct de vedere. Suntem foarte mândri pentru că anul trecut nu am avut niciun accident de muncă soldat cu decese, nici în cadrul combinatului, nici în rândul contractorilor", spune Ribo.
În anii '80 - '90, la fostul Sidex se înregistrau între10 şi 15 decese în accidente de muncă. Anul trecut s-au petrecut 12 accidente de muncă, niciunul fatal, şi a fost cel mai bun an, din acest punct de vedere, din toată istoria combinatului. "De exemplu, în 2006 au fost 28 de accidente, în care au murit 6-8 oameni. Totuşi, ne păstrăm modestia, pentru că aceasta este o călătorie pe care ştii că nu o s-o termini niciodată.
"
Al doilea obiectiv este asigurarea calităţii produselor şi a serviciilor prestate pentru clienţi. "Dacă vrem să fim sustenabili, ne trebuie clienţi buni, iar clienţii buni sunt cei loiali. Dacă vrem clienţi loiali, trebuie să le dăm ce ne cer, respectiv calitate, la un preţ, desigur, corect, şi servicii, de exemplu să le livrăm comenzile la timp. Vrem să ne asigurăm o bază de clienţi permanenţi."
Al treilea obiectiv al mandatului lui Ribo este creşterea eficienţei, în paralel cu reducerea costurilor. Pentru asta, combinatul investeşte în echipamente mai bune şi a redus nivelurile ierarhice, în vederea unei mai bune cooperări între departamente. "Ne pregătim managerii să aibă mai multă iniţiativă, să coopereze cu mai multe departamente. Succesul va veni din echipele de angajaţi români, deoarece expaţii, aşa cum sunt şi eu, stau aici temporar. Mi s-a spus că din punctul de vedere al resurselor umane schimbarea de la ArcelorMittal Galaţi este cea mai mare dintre toate companiile din România. De exemplu, la tablele groase rebuturile sunt la o treime decât erau înainte. Angajaţii s-au implicat mai mult, deci acum vedem rezultatele. Prin aceste transformări obţinem schimbarea", adaugă Ribo.
Criza economică mondială a afectat puternic piaţa oţelului, care este o materie primă de bază, deci un indicator economic. "Când economia scade, şi piaţa oţelului scade", spune Ribo, iar asta se vede limpede în pieţele importante ale combinatului de la Galaţi. ArcelorMittal Galaţi vinde o treime din ce produce în România, o treime în Turcia şi o treime în alte state europene şi din Orientul Apropiat. Potrivit lui Ribo, pieţele din bazinul Mării Negre s-au schimbat total din 2008 încoace, iar din 2009 combinatul se află într-un proces de transformare prin care se concentrează pe activităţile de bază şi îşi protejează porţiunea de piaţă în acest context global dificil.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro