Cum determini dacă cineva are sau nu stofă să conducă

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 18 aprilie 2017 7902 afişări

Lars Wiechen, partener coordonator al departamentului de consultanţă financiară în cadrul Deloitte, şi-a descoperit pasiunea pentru leadership în urmă cu 3 sau 4 ani. Totul a început de la un manager din echipa sa, care i-a spus: „Lars, stilul tău de leadership îmi aduce aminte de Jack Welch”. I-a mulţumit, pentru că Welch, care a condus General Electric, este considerat unul dintre cei mai de succes CEO din istoria modernă; nu ştia însă la ce exact se referă colegul său, drept pentru care a început să citească despre Welch.

Cum determini dacă cineva are sau nu stofă să conducă

Răsfoind pagină după pagină, managerul de la Deloitte a descoperit că Welch dezvoltase un sistem numit simplu 4E+P, extrem de util atunci când trebuie să determini dacă cineva are sau nu stofă să conducă.

Cum identificăm, aşadar, liderii? Pentru a dezvolta calităţile de lider, ne trebuie nişte criterii sau comportamente de bază, spune Lars Wiechen. „Eu le spun criterii de admitere, şi vorbesc aici de inteligenţă, maturitate şi integritate.” Când spune inteligenţă, el se referă la inteligenţă tehnică, acele cunoştinţe necesare pentru a-ţi putea desfăşura activitatea. „În cazul maturităţii, nu mă refer deloc la vârstă; am întâlnit oameni de 25 de ani care erau mult mai maturi decât alţii la 60 de ani. E vorba de cei şapte ani de acasă, o maturitate care te învaţă să nu ai ambiţii mult prea mari”, spune el. „Integritatea înseamnă să fim sinceri, să respectăm regulile şi valorile pe care le avem. Acestea sunt criteriile de admitere.”

Cât despre sistemul conceput de Welch, acesta începe cu „energie”: „Noi căutăm oameni care sunt optimişti, care vor să schimbe ceva, care vin cu zâmbetul pe buze la muncă. Oameni care merg cu 250 de kilometri la oră pe autostradă, metaforic vorbind.” Al doilea E se referă la transmiterea energiei; este foarte important, spune el, să dai entuziasmul mai departe. „În momentul în care eşti un lider, tu poţi să energizezi un om dând credit echipei atunci când ceva merge bine. La fel, îţi asumi toată răspunderea în cazul unui eşec.” Al treilea E se referă la eficacitate şi la ideea de a putea lua decizii cruciale. „Trebuie să ai abilitatea de a spune da sau nu fără să cântăreşti toate lucrurile la nesfârşit şi să iei decizii repede fără să ai toate informaţiile la îndemână. Nici nu-ţi trebuie”, crede el. „Dezvolţi cumva acest curaj de a lua decizii.” În cele din urmă, cel de-al patrulea E se referă la execuţie, sau mai exact transformarea deciziilor în acţiuni: „Să duci un proiect de la început până la capăt, să iei fiecare obstacol şi să nu laşi nimic să te oprească.”

Nu prea poţi să înveţi să ai energie şi nici să o dai mai departe, asta ţine deja de caracterul fiecăruia, crede Lars Wiechen. Dar eficacitatea şi execuţia sunt lucruri care se învaţă. „Nu sunt lucruri cu care te naşti. Eu, de exemplu, nu am avut ani de zile curajul să iau decizii cruciale, aşa cum ar fi angajarea, promovarea sau concedierea oamenilor. N-am avut curaj. Dar asta înveţi în timp.”

Un alt element care cântăreşte mult este pasiunea – cel de-al cincilea element din sistemul dezvoltat de Jack Welch: „Căutăm oameni entuziasmaţi, care se bucură, oameni care vor să înveţe mai mult şi să împărtăşească toate aceste lucruri. Oameni care se bucură pentru echipă şi pentru ceilalţi colegi. E uşor să-ţi dea seama dacă un om are sau nu această pasiune, e suficient să te uiţi la ce face în timpul liber. Dacă este susţinătorul unei echipe de fotbal, dacă e genul de om care călătoreşte în fiecare weekend, lucrurile astea indică pasiunea. E tot ceva cu care te naşti”.

Acesta este şi un răspuns la întrebarea „sunt liderii născuţi sau modelaţi?”, crede partenerul de la Deloitte. „90% din oameni spun că oricine poate să înveţe cum să conducă, dar părerea mea este că e vorba de un mix. Te naşti cu energie, cu transmiterea ei şi cu pasiune, iar restul le poţi învăţa. Dacă vreau să angajez la un nivel mai înalt, atunci mă mai uit şi la alte lucruri, aşa cum este autenticitatea. Vrem să angajăm oameni care au o bună cunoaştere de sine, asta nu prea ai cum să vezi la primul interviu. Dar dacă nu ai autenticitate în tot ceea ce faci, nu te va urmări nimeni pe termen mediu şi lung.” Tot la abilitate o include şi pe cea de „a vedea după colţ”, un fel de al şaselea simţ pentru tot ceea ce se întâmplă în piaţă sau ceea ce se întâmplă cu competitorii.

Foarte important: 90% din succesul unui om de afaceri se datorează inteligenţei emoţionale, nu celei tehnice, spune Lars Wiechen. „Contează de asemenea să ai o înclinaţie de a te înconjura cu oameni mai deştepţi sau mai capabili decât tine. Din experienţa mea, asta nu prea practicăm; eu de multe ori mă simt cel mai prost de la masă într-o discuţie, pentru că nu pot să ştiu totul, dar mă bucur să am oameni care ştiu mult mai multe decât mine. Dacă ai cinci oameni foarte deştepţi la masă, vei putea găsi cu siguranţă o soluţie potrivită.”

Unul dintre cele mai importante lucruri, în opinia sa, este rezistenţa: toţi facem greşeli, ne împiedicăm, cădem, rămânem jos când ar trebui să ne ridicăm cât mai repede şi să învăţăm lecţiile noastre astfel încât să nu mai repetăm greşeala. „Să revenim mai puternici tocmai pentru că am greşit şi am învăţat o lecţie. Personal am căzut destul de mult, şi chiar am fost la pământ la un moment dat, deci asta cu rezistenţa este clar una dintre slăbiciunile mele; la tenis, spre exemplu, dacă pierd primul set, nu îmi mai revin. Dar şi rezistenţa este un lucru pe care poţi să îl înveţi, trebuie să fii deschis, să te ridici şi să mergi mai departe.”

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.