Analistii straini, pesimisti in privinta Romaniei si a Europei emergente
Ultimele estimari ale analistilor straini despre economia Romaniei reflecta atat temerea fata de efectele sociale si politice ale masurilor de austeritate bugetara, cat si perceptia investitorilor care tind sa parieze mai curand pe piete din Asia si America Latina, care au evitat criza, decat pe Europa emergenta.
Efectele dure ale masurilor de austeritate fiscala sunt de asteptat sa adanceasca Romania intr-o a doua faza a recesiunii, apreciaza Institutul International de Finante (IIF), intr-o cercetare publicata la inceputul acestei luni. "Impreuna cu reducerea drastica a cheltuielilor, majorarea TVA ar urma sa sustina restrangerea deficitului bugetar, conform planurilor, insa avand in vedere ca ajustarile fiscale se bazeaza in majoritate pe masuri luate ad-hoc, riscul unor derapaje in politicile economice va creste direct proportional cu apropierea alegerilor din 2012", noteaza IIF.
Expertii Institutului - principala asociatie internationala a bancilor si a institutiilor financiare, cu aproape 400 de membri din peste 70 de tari - nu sunt singurii care aduc in discutie riscurile legate de perioadele electorale: analistii de la Danske Bank scriu, intr-o cercetare de luna trecuta, ca "nemultumirea publica fata de masurile de austeritate este in crestere, iar riscurile de ordin politic reprezinta un semn de intrebare esential in raport cu perspectiva consolidarii fiscale din Romania".
La randul lor, analistii JP Morgan Chase au inrautatit estimarile pentru Romania, care in opinia lor va fi singura tara din Europa de Est cu scadere economica notabila in 2010. Fata de precedenta estimare, de la inceputul lunii iulie, care lua in calcul o scadere economica de 1% in 2010, urmata de o crestere de 2,5% la anul, JP Morgan Chase si-a modificat previziunea, in raportul aferent lunii august, la -2% anul acesta, respectiv 1,5% in 2011.
Banca americana are deci aceeasi viziune ca si FMI, care ia in calcul o scadere a economiei romanesti de 2% in acest an.
Pe ansamblul Europei de Est, JP Morgan mai anticipeaza doar in cazul Bulgariei un usor declin pentru 2010, respectiv 0,5%, urmat insa de o crestere de 4%, in 2011.
Referitor la inflatie, banca prevede pentru Romania o inflatie anuala de 8% la sfarsitul acestui an si de 7,2% la sfarsitul lui iunie 2011.
Cat priveste sansele economiei romanesti de a iesi din recesiune, Danske Bank isi declara ingrijorarea cu privire la perspectiva consumului privat, a investitiilor si a ritmului de majorare a creditelor neperformante, adaugand insa ca "exista semne relativ puternice de redresare in sectorul productiei, avand in vedere ca exporturile sustin revenirea industriei". Conform Eurostat, productia industriala a Romaniei a crescut cu 7,9% in luna iunie fata de aceeasi luna din 2009, dupa o crestere de 2,8% in luna mai, iar fata de mari 2010 a crescut cu 1,9%, unul dintre cele mai bune ritmuri din UE.
Mai vechiul scepticism al Danske privind posibilitatea ca leul sa-si pastreze stabilitatea fata de euro si dolar avand in vedere continuarea recesiunii ii face pe bancherii danezi sa anticipeze o depreciere lenta a leului pe parcursul urmatorului an, de la nivelul actual de 4,23 lei/euro spre 4,50 lei/euro peste sase luni si 4,55 lei/euro peste 12 luni. In privinta raportului leu/dolar, acesta ar urma sa ajunga de la 3,29 lei/dolar in prezent la 3,75 peste sase luni, pentru a-si reveni insa ulterior la 3,58 lei/dolar peste 12 luni.
PARIURI PENTRU ECONOMIA GLOBALA
Europa emergenta se confrunta cu aversiunea investitorilor fata de risc, care a dus pana acum la deprecierea mai multor monede din regiune, si cu nesiguranta privind iesirea din recesiunea a economiei globale, apreciaza la randul lor analistii IIF. Daca ratele dobanzilor raman relativ scazute in regiune, fiindca nici asteptarile privind inflatia nu sunt prea mari, cea mai mare incertitudine ramane insa cea privind reluarea creditarii de catre bancile care opereaza aici, adauga IIF.
In privinta zonei euro si a economiei americane, IIF dovedeste un scepticism similar: daca perspectiva pe termen scurt arata mai bine, gratie performantei Germaniei, cresterea pe ansamblu a zonei euro este de asteptat sa fie mai slaba in 2011 decat in 2010, avand in vedere ca atunci va disparea efectul stimulentelor economice acordate in primii ani dupa criza, iar masurile de austeritate fiscala anuntate de guvernele occidentale vor incepe sa-si faca efectul. Acelasi va fi si modelul dupa care va evolua economia americana, asa incat pentru prima jumatate a anului viitor este de asteptat ca resorturile cresterii sa fie foarte slabe, cu posibilitati de ameliorare abia in a doua jumatate a lui 2011.
In aceste conditii, previziunile IIF vorbesc de o crestere de 6,7% pentru economiile in curs de dezvoltare in 2010, realizata in mare parte pe seama Asiei si a Americii Latine, in timp ce Europa de Est va evolua sub asteptarile de pana acum. Economiile din tarile dezvoltate vor reusi doar o crestere de 2,5%.
In opinia analistilor de la JP Morgan, foarte asemanatoare cu cea a IIF, economiile in curs de dezvoltare vor creste cu 6,8% anul acesta, iar cele dezvoltate cu 2,5%. Europa emergenta (tarile din Europa Centrala si de Est plus Rusia si Turcia) ar urma sa aiba o crestere de 3,9%, sustinuta de Turcia (5,9%), Rusia (5%) si Polonia (3,5%), in timp ce zona euro ar reusi doar o crestere de 1,3%, trasa in sus de Germania (2,2%). SUA vor termina anul cu un avans de 3%, China - 10%, India - 8,3%, iar America Latina va beneficia de o crestere de 5,4%.
In functie de astfel de previziuni ar trebui citite si perspectivele de investitii de portofoliu in pietele analizate: IIF apreciaza ca influxurile de capital catre pietele din Asia sau America Latina vor ramane substantiale, gratie dobanzilor atractive, comparativ cu cele din economiile dezvoltate, iar cei de la JP Morgan si-au majorat estimarea privind fluxurile de investitii concentrate pe titlurile cu venit fix emise de statele in curs de dezvoltare din aceleasi zone, de la 50-55 de miliarde de dolari la 70-75 de miliarde in 2010. Inca o data, acest optimism nu se refera la Europa Centrala si de Est, singurele state bine cotate din vecinatatea acestei regiuni fiind Rusia si Turcia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro