Bursa la rascruce
Dupa o luna si jumatate in care Bursa de la Bucuresti a crescut puternic, pe fondul unei evolutii bune a pietelor externe, activitatea pe piata a scazut brusc, iar investitorii au intrat din nou in asteptare. Va continua revenirea sau revin scaderile? Raspunsul e la companii.
Cresterea inceputa pe Bursa la sfarsitul lunii februarie a reprezentat cel mai mare avans de la inceputul crizei, in iulie 2007, cele mai lichide 25 de companii listate castigand in medie 75% in mai putin de doua luni. In ultima saptamana, euforia s-a mai domolit, iar pietele de capital stau din nou in cumpana: a trecut intr-adevar criza sau revenirea e doar o iluzie?
Investitorii si-au reluat atitudinea prudenta si asteapta un raspuns de la companiile de pe Bursa, care au in aceasta perioada adunarile generale ale actionarilor si vor incepe sa raporteze curand rezultatele pe primul trimestru din acest an. Practic, acum se vede cu ce planuri intra companiile in 2009, pe ce afaceri mizeaza si la ce investitii renunta, iar rezultatele pe primul trimestru vor oferi primele date concrete privind modul in care firmele au fost lovite de criza, care a inceput sa se manifeste mai dur in Romania abia in ultimele luni ale lui 2008. Acum se vede care sectoarele cele mai lovite si ce companii sunt mai bine pozitionate ca sa iasa cu bine din aceasta perioada dificila.
Tot mai multi analisti incep sa creada insa intr-o continuare a trendului de crestere pe Bursa, pe termen mediu, si sustin ca actiunile nu vor mai reveni la minimele din februarie, chiar daca se asteapta ca rezultatele din primul trimestru sa fie mult mai slabe raportate la perioada similara a anului trecut.
“Cred ca trendul de crestere se mentine pe termen mediu si acele minime de la sfarsitul lui februarie nu cred ca vor mai fi atinse. In mod cert rezultatele companiilor vor fi mai slabe decat anul trecut, dar si preturile actiunilor sunt mult mai mici, astfel ca asteptarile pesimiste sunt deja in cea mai mare parte incluse in pret, spune Adrian Danciu, director de operatiuni in cadrul Broker Cluj.
El sustine ca evolutia Bursei in perioada urmatoare va fi data de modul cum vor fi rezultatele fata de asteptarile investitorilor, iar estimarile sunt destul de negative, mai ales pentru sectorul financiar, dar si in unele sectoare mai rezistente, cum ar fi energia sau utilitatile.
Paradoxal, insa, in SUA bancile mari precum JP Morgan si Wells Fargo au raportat profituri peste asteptari in trimul trimestru, in unele cazuri chiar la nivelul celor din primele trei luni ale lui 2008, acesta fiind si unul dintre motoarele care au propulsat pietele de capital internationale si, implicit, pe cea de la Bucuresti in ultimele saptamani. Trebuie avut in vedere faptul ca aceste profituri s-au datorat in mare parte unor artificii contabile si schimbarii legislatiei care da posibilitatea bancilor sa nu-si mai reevalueze instrumentele financiare din portofolii la pretul pietei (mark to market). Astfel, desi cifrele facute publice par foarte bune, investitorii au inceput sa-si puna intrebari legate de sustenabilitatea rezultatelor, iar pe internet au circulat chiar rezultatele unui stress-test care arata ca multe dintre institutiile financiare mari din SUA sunt intr-o situatie mai proasta decat o arata cifrele.
In ceea ce priveste piata locala, este de asteptat ca bancile sa publice rezultate mult mai slabe decat anul trecut, avand in vedere ca inca din trimestrul patru al lui 2008 s-a vazut o scadere puternica a profiturilor. Principala problema in cazul bancilor o reprezinta creditele neperformante, respectiv clientii care nu-si mai pot plati ratele, si care se reflecta in contul de profit si pierdere drept costuri de risc, mai exact provizioane care anuleaza din profitul operational al bancii.
Cu toate acestea, bancile listate au anuntat bugete optimiste, acestea urmand sa fie dezbatute in cadrul adunarilor generale ale actionarilor. BRD, cea mai mare banca locala de pe Bursa, vede o scadere a profitului net cu cel mult 10%, in timp ce Carpatica, una dintre bancile cu capital privat romanesc, estimeaza castiguri de opt ori mai mari pentru acest an. In aceste conditii, daca rezultatele la trimestru vor fi mult sub estimari, ar putea determina din nou aparitia unui sentiment negativ in piata fata de companiile financiare.
Cu toate acestea, analistii de pe Bursa isi pastreaza optimismul. “Cred ca in Romania criza este mai mult de suprafata. Au fost afectate in special sectoarele care se bazeaza pe exporturi, insa ultimele date arata ca exporturile in afara Uniunii Europene inregistreaza o revigorare si cred ca isi vor reveni si exporturile catre tarile UE, sustine Danciu.
Adrian Danciu, Broker Cluj: Pentru minimizarea riscurilor vor fi cautate in continuare acele companii cu datorii mici
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro