Cat de riscanta este Romania? Investitorii straini evalueaza sansele motiunii de cenzura

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 18 octombrie 2010 48 afişări

Fragilitatea actualului guvern, confruntat cu motiunea de cenzura, care pune presiune pe leu si creste perceptia de risc in ochii investitorilor, este "cea mai mare ingrijorare" a traderilor si a analistilor din bancile straine in privinta Romaniei, conform unui comentariu difuzat de Reuters.

Investitorii apreciaza ca motiunea de cenzura depusa luni de opozitie, asupra careia parlamentarii isi vor da votul saptamana viitoare, nu va reusi sa darame guvernul Boc, insa va esua doar la limita, astfel incat supravietuirea Guvernului nu va insemna si sustinere pentru programul de reforme, care va ramane probabil sub presiune. La perceptia de instabilitate contribuie si posibilitatea Guvernului de a impune legile de reforma si masurile de austeritate prin ordonante, fara apelul la vot parlamentar, practica ce nu poate fi sanctionata decat prin motiuni de neincredere.

"Riscul ca masurile de reforma sa nu fie aplicate este foarte mare, din cauza opozitiei fata de guvern, iar aceasta ne face precauti", declara Daniel Hewitt, analist la Barclays Capital, citat de Reuters. "Intr-un sens mai larg, nu vad alternativa la ceea ce se intampla acum. Dar este vorba de o situatie care nu pare foarte stabila."

Liderul PSD, Victor Ponta, declarase luna trecuta pentru aceeasi agentie de presa ca va incerca sa reduca TVA si sa desfiinteze sistemul cotei unice - masuri pe care BNP Paribas le-a calificat drept "o strategie economica nerealista" care va ingreuna alinierea la programul convenit cu FMI.



"Guvernul face ce poate, dar fiecare masura adoptata intampina o rezistenta inversunata. Riscul permanent ca Guvernul sa cada intretine o perceptie de instabilitate mare", adauga Nicolae Chidesciuc, economist-sef al ING Bank Romania.

Analistii citati de Reuters acuza si refuzul statului de a vinde obligatiuni la o dobanda mai mare de 7%, desi perceptia de risc este mai mare, si masurile probabile ale BNR de a limita fluctuatiile leului sunt "alte motive de ingrijorare" pentru traderi, sustine Reuters.

CUM MASURAM RISCUL

Este stiut ca de cateva luni incoace, analistii bancilor straine pledeaza sustinut ca Finantele sa accepte sa vanda titluri de stat cu o dobanda mai mare decat plafonul impus de 7%, motivand ca ar fi crescut riscurile asociate de investitori cu Romania. Cat despre controlul asupra leului, presiunile au venit sub forma a numeroase comentarii care au cerut in ultima vreme ca BNR sa lase leul sa se deprecieze, pentru a avantaja exporturile, cu motivul ca riscul implicat pentru companiile si populatia care au credite in valuta ar fi mai putin important decat castigurile din competitivitatea la export.

Deocamdata, in clasamentul CMA Datavision al primelor 10 tari cu cea mai mare probabilitate de intrare in incapacitate de plata a datoriei publice externe, calculat in functie de cotatiile CDS (contracte de asigurare contra riscului de default), Romania nu mai figureaza de luna trecuta. Topul CMA Datavision, actualizat zilnic, este dominat de Venezuela, Grecia si Argentina, considerate cele mai riscante tari din lume.

Presa romaneasca a publicat saptamana trecuta o stire despre topul CMA, preluand concluziile unui raport trimestrial al CMA, care consemna ca in trimestrul trecut, Romania a figurat in clasament. In octombrie insa, inclusiv pana in momentul de fata, Romania nu a mai figurat deloc in clasament.

Conform datelor CMA (Credit Market Analysis este membra a CME Group, cea mai mare bursa de instrumente derivative), prima de risc pentru datoriile Romaniei, ceruta de investitorii in obligatiuni si alte titluri de stat, era la inceputul lui septembrie de 382,18 puncte. Chiar si atunci, Romania era foarte departe de riscul calculat in iunie, cand s-a aflat pentru prima data in acest top si cand prima de risc era in jur de 410 puncte.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/cat-de-riscanta-este-romania-investitorii-straini-evalueaza-sansele-motiunii-de-cenzura-7491860
7491860
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.