Cele mai mari 500 de companii din Est
Mai departe de prognozele, asteptarile si rating-urile analistilor, economia inseamna cifre. Unde se situeaza companiile romanesti in raport cu alte tari din centrul si estul Europei?
Aproape 35 de firme romanesti in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est pare putin, avand in vedere cei 21 de milioane de locuitori si, implicit, consumatori. Mai ales in contextul in care Romania ocupa abia locul cinci din 14 state luate in calcul in topul celor mai mari 500 de firme din Europa Centrala si de Est, realizat pentru al treilea an consecutiv de compania de consultanta Deloitte.
Cu toate acestea, anul 2008 a consemnat aparitia in top primelor doua companii cu capital privat romanesc: grupul de firme Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, cu afaceri de 1,09 miliarde de euro si Transilvania General Import-Export, firma fratilor Ioan si Viorel Micula, cu aproape un miliard de euro anul trecut.
Chiar daca cifrele de pe 2008 nu mai sunt de mare folos anul acesta cand, potrivit directorului Deloitte Romania, George Mucibabici, 76% din companiile luate in calcul au deja un regres mediu de peste 20% fata de primul semestru al lui 2008, comparatiile inter-tari pot arata aspecte interesante. Spre exemplu, Polonia, tara care spre surprinderea multor analisti a iesit din recesiune odata cu Germania si Franta, are nu mai putin de 188 de firme prezente in top, dintre care 35 sunt controlate prin actionariat privat local. "Nu intamplator daca privim spre numarul mare de firme private locale, Polonia are parcursul pe care il are si este marea exceptie din zona centrala si de est", spune economistul Daniel Daianu, fost ministru al finantelor in perioada 1997-1998. El se refera la perspectiva viguroasa pe care o arata in prezent Polonia si spune ca economia poloneza este atat de sustenabila nu numai datorita marimii, sau a productiei mari pentru piata interna, ci si pentru ca a crescut sanatos, bazata pe cercetare si parteneriate public-privat.
In top au mai intrat, pe langa firmele controlate de fratii Micula si Ioan Niculae, CFR Calatori si Renault Industrie Roumanie, pe pozitiile 393, respectiv 418. Romania are in clasament 24 de companii cu actionariat strain, cifra care confirma oarecum interesul investitorilor straini in zona. Ucraina, care precede Romania in clasamentul total, cu 52 de companii in top, are doar 13 firme cu capital strain.
Asa cum era de asteptat, marile companii din energie si resurse domina clasamentul in ce priveste industriile prezente in top, cu 14 companii, urmate fiind de firmele din industria bunurilor de consum si transport, 11 la numar. Mai sunt si sase companii din industria producatoare si trei din tehnologie, media si telecomunicatii. Deloitte a realizat si un top al primelor 50 de banci din regiune in functie de valoarea activelor, unde Romania este prezenta cu patru banci: BCR, BRD, Volksbank si Unicredit, dar si un top 50 al companiilor de asigurari in functie de primele brute subscrise.
Dintre companiile romanesti, cea mai avansats pozitie este ocupata de Petrom, locul 16 in top 500, urmata de catre Rompetrol, pe locul 39, in crestere fata de pozitia 50 in 2008, Automobile Dacia pe 77, ArcelorMittal pe 89, in scaderetde pe pozitia 63 anul trecut, si Metro, care coborat de pe pozitia 91 pe 100.
La nivel regional, Polonia domina ierarhia pe 2009, fiind urmata de Cehia, Ungaria si Ucraina.
Click pe poza pentru a vedea care sunt cele mai mari zece companii din regiune.
Click aici pentru a afla care sunt cele mai mari zece institutii financiare din Europa Centrala si de Est.
Pentru a afla care sunt cei mai mari zece producatori din Est, click aici.
Click aici pentru a vedea cine sunt gigantii Estului in sectorul energiei si al resurselor naturale.
Cei mai mari zece retaileri din Europa Centrala si de Est.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro