Cele trei zile care au schimbat bursa
Saptamana trecuta, brokerii si investitorii au simtit din nou gustul adrenalinei la Bursa de Valori Bucuresti. Mai putin spectaculos a fost pretul actiunilor Fondului Proprietatea, inca departe de asteptarile de despagubire ale actionarilor.
Amintirea zilei de 25 ianuarie nu se va sterge prea repede din memoria Bursei de la Bucuresti. Lichiditate de 57 milioane de euro, de zece ori mai mult decat intr-o zi obisnuita pe Bursa, peste 360 de milioane de actiuni transferate, aproape 10.000 de tranzactii, triplu fata de o sedinta normala, toate odata cu intrarea la tranzactionare a actiunilor Fondului Proprietatea.
Descrisa drept "cel mai important eveniment din istoria recenta a Bursei", listarea Fondului Proprietatea a dat sperante ca se pot intampla lucruri mari si in Romania. "Fondul Proprietatea nu a inselat asteptarile. Discutam de tranzactii de peste 45 milioane de euro si parerea mea este ca cei care au tranzactionat sunt in mare parte straini. In continuare ma astept insa ca rulajul sa coboare si Bursa sa faca circa 9-10 milioane de euro tranzactii zilnice", a spus Rares Nilas, director general al societatii de brokeraj BT Securities.
Debutul actiunilor pe Bursa a fost notabil inca din primele minute ale primei sedinte de tranzactionare: in primul sfert de ora, au fost transferate 59 milioane de actiuni, in valoare de peste 36 de milioane de lei, iar cotatia actiunilor a variat intre un minim de 0,602 lei si un maxim de 0,630 lei pe unitate.
La ora 10.30, tranzactiile cu actiunile FP au atins pragul de 50 milioane de lei. Aproape de ora 12.00 s-a ajuns la cotatia maxima de 0,65 lei, fiind schimbate 150 de milioane de actiuni, reprezentand peste 1% din capitalul Fondului.
Euforia a continuat pana la inchiderea sedintei la ora 16.30, cand actiunile Fondului au inchis la un pret de 0,649 lei si au batut recordul de 5.600 de tranzactii in valoare de peste 200 milioane de lei (50 mil. euro). In sedinta de marti, 25 ianuarie, au fost transferate 333 milioane de actiuni, reprezentand 2,4% din capital. Prima zi de tranzactionare a adus si prima valoare de piata a Fondului. Cu active in gestiune de 15,32 miliarde de lei (cca 3,6 mld. euro), Fondul este evaluat de piata la 8,9 miliarde de lei (2,1 mld. euro), cu 41% mai putin decat estimarea dinainte de listare. Diferenta se pastreaza si in cazul raportului dintre valoarea unitara a activului net de 1,11 lei la finele lunii decembrie si pretul de pe bursa de 0,649 lei.
Miercuri, 26 ianuarie, entuziasmul investitorilor s-a temperat si a venit si prima scadere. Desi actiunile debutasera in crestere, cu un plus de 1,46% fata de pretul de referinta de 0,649 lei/titlu, in conditiile in care principalul indice bursier BET a deschis sedinta in usoara scadere cu un minus de 0,37%, pe parcursul sedintei evolutia cotatiei actiunilor FP a devenit "rosie". Actiunile FP au inchis cea de-a doua sedinta de tranzactionare mai ieftine cu 1,46%, la un pret de 0,64 lei/titlu.
Tranzactiile de miercuri au fost mai mici, fiind transferate 1,6% din capitalul FP, astfel ca si valoarea tranzactiilor a fost mai redusa, de circa 33 de milioane de euro, comparativ cu 50 de milioane de euro in sedinta de marti. Investitorii au fost mai activi spre finalul sedintei, cand s-au derulat si primele tranzactii speciale (deal) cu actiuni FP, prin care s-au transferat circa 0,17% din titluri pentru 15,6 milioane de lei (3,67 mil. euro).
Joi, scaderile au continuat, usor mai accentuate, iar tranzactiile cu actiunile FP, desi cele mai valoroase de pe Bursa, nu au mai depasit 30 de milioane de euro. Mai exact, s-au realizat tranzactii cu actiuni FP de 104,2 milioane lei (24,4 milioane euro), reprezentand 82% din lichiditatea pietei de actiuni. Pretul actiunii a scazut insa pana la o referinta de 0,63 lei/actiune, mai putin cu 1,56% fata de ziua precedenta.
Primele trei zile de tranzactionare ale actiunilor Fondului Proprietatea au dat suficiente motive de satisfactie Bursei, a carei lichiditate a crescut la cote nemaiatinse din 2009, dar si brokerilor, care au retrait sentimentul unei piete vii de capital, si investitorilor care au cumparat actiuni de pe piata gri la discounturi uriase si au avut ocazia sa vanda pe Bursa si sa marcheze randamente de pana la trei cifre, in unele cazuri.
Mai putin fericiti au fost fostii proprietari, care nu pot inca sa isi vanda actiunile detinute la Fondul Proprietatea pe Bursa pentru ca pretul este mult sub valoarea nominala la care le-au fost evaluate compensatiile.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro