Contagiunea financiara de pe urma crizei grecesti "nu este in prezent perceptibila" in Europa Centrala si de Est - Raiffeisen Capital Management
Influenta crizei din Grecia este usor de gestionat in Europa Centrala si de Est din punctul de vedere al comertului exterior, iar temutul proces de contagiune financiara "nu este in prezent perceptibil" in tarile din regiune, apreciaza Ronald Schneider, administratorul fondurilor de investitii in obligatiuni est-europene in cadrul Raiffeisen Capital Management din Viena.
In timp ce Grecia - si odata cu ea stabilitatea euro - se afla intr-un fel de lupta de supravietuire, cea mai mare parte a tarilor din Europa Centrala si de Est, in special Polonia si Cehia, au o baza economica solida. "Romania si Ucraina au reusit si ele sa-si amelioreze datele fundamentale in decursul ultimilor doi ani, astfel incat acum situatia statelor din Europa Centrala si de Est este in general mult mai buna decat media statelor UE, desi creditele in valuta continua sa reprezinte un punct slab", afirma Ronald Schneider.
Contagiunea financiara "nu se poate intampla decat atunci cand tranzactiile bancare ajung la un punct mort, ceea ce in prezent este departe sa se intample", considera Schneider. In ce priveste relatiile comerciale, "pentru majoritatea tarilor - cu exceptia Bulgariei, care mentine relatii economice mai stranse cu tarile vecine, inclusiv Grecia - Germania este de departe partenerul comercial cel mai important. Criza din Grecia are, prin urmare, in ceea ce priveste relatiile de comert exterior o influenta usor de gestionat".
Vezi aici cine sunt principalii creditori privati ai Greciei (GALERIE FOTO)
Tarile din Europa de Est nu au probleme de genul celor ale Greciei, tara care a pierdut contactul cu piata de capital din cauza datoriilor, iar restrictiile bugetare si-au facut simtit efectul negativ asupra cresterii economice.
"Avand in vedere costul scazut al fortei de munca, aceste tari sunt inca folosite de catre intreprinderile occidentale drept unitati de productie, ceea ce permite un aflux de capital in cadrul acestor tari", continua analistul. "Cu toate acestea, daca afluxurile de capital sunt prea mari, aceste tari dispun de posibilitatea de a raspunde facand apel la propriile monede prin aprecierea monedelor nationale". Presiunea de apreciere a monedelor genereaza, totusi, pe termen scurt probleme pentru competitivitatea si cresterea economica a acestor tari.
Influenta crizei grecesti s-ar putea face simtita insa in regiune daca ar fi afectata cresterea economica in tarile cele mai puternice ale UE. In acest caz, dependenta puternica a Estului de schimburile comerciale cu Germania ar afecta exporturile tarilor din regiune si, odata cu ele, parametrii macroeconomici ai acestora. In acelasi timp, reprezentantul Raiffeisen Capital Management atrage atentia ca "Romania si Bulgaria ar putea reprezenta exceptii, deoarece aceste tari se confrunta cu alti factori de influenta, avand in vedere proximitatea lor geografica fata de Grecia (de exemplu, doua mari banci grecesti fiind prezente si active in aceste doua tari)".
Atata timp cat nucleul crizei nu se va extinde mai departe in zona euro - aducand, de exemplu, Spania in situatia de a face apel la Fondul de Stabilitate al zonei euro - si atata timp cat problemele ridicate de Grecia vor putea fi tratate intr-o maniera rationala si controlata, criza actuala va ramane insa fara consecinte durabile si dureroase pentru tarile din Europa Centrala si de Est, conchide Ronald Schneider.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro