Cursul de schimb va ramane si la anul intre 4,1-4,3 lei/euro, dobanzile vor scadea - BCR
Cursul valutar, care s-a mentinut anul acesta in intervalul 4,1-4,3 lei/euro, are sanse ca si in 2011 sa ramana in acest interval, considerat de analistii BCR optim pentru economie, fiindca pe de o parte sustine suficient exporturile, pe de alta parte nu creeaza presiuni pe inflatie.
Mentinerea unui curs nominal de schimb stabil depinde insa de mentinerea relatiei cu FMI si UE, chiar in forma unui acord de tip preventiv, cu rolul de a oferi un ghidaj politicilor interne si a evita derapajele, tinand cont ca in 2012 va fi un an electoral, precizeaza Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. In conditiile in care totul va merge bine din aceste puncte de vedere, este de asteptat chiar o usoara intarire a leului, care de la o medie de 4,2 lei/euro anul acesta va ajunge la 4,1 lei/euro la anul, respectiv la 3,9 lei/euro in 2012, potrivit prognozelor BCR.
Inflatia se va reduce aproape la jumatate, estimeaza economistul-sef al BNR, de la 8% la sfarsitul acestui an la 4,3% in 2011 si 3,1% in 2012. "Consolidarea fiscala nu mai poate oferi de-acum surprize", afirma Anghel, referindu-se la masuri de genul majorarii bruste a TVA; tot ce mai urmeaza deja se stie, respectiv majorarile de preturi administrate anuntate deja cu ocazia prezentarii proiectului de modificare a Codului fiscal (este vorba de accizele la combustibili si la tigari).
Pentru ratarea tintei de inflatie asumate pentru 2010 (3,5% plus/minus un procent), "BNR nu poate fi trasa la raspundere, atata vreme cat responsabile de majorarea inflatiei sunt inca rigiditatile din economie - preturile administrate si tarifele la apa, canal, salubritate, unde exista inca un necesar de investitii care inca se acopera prin majorari de tarife", considera Lucian Anghel.
Odata ce inflatia va reintra insa sub control si cu conditia ca Romania sa aiba incheiat un nou acord cu FMI, BNR isi va putea permite o reducere a dobanzii de politica monetara, de la nivelul actual de 6,25% spre 5,75% pana la finele anului viitor, precum si o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii cu circa 5%, in primul rand la valuta. "Relaxarea politicii monetare este singura masura anticiclica ce poate fi luata pentru a sustine relansarea economiei", a comentat economistul-sef al BCR.
Analizele BCR estimeaza ca nivelul dobanzilor bancare va cobori in cursul anului viitor, cu ROBOR la trei luni in scadere de la 10,7% anul trecut la 6,8% anul acesta, 6,2% in 2011 si 5,6% in 2012. "Cu toate ca activitatea de creditare nu se va intoarce la exuberanta specifica anilor 2007-2008, ea ar putea inregistra totusi o crestere de o singura cifra in 2011", releva ultimul raport al BCR.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro