IIF: Fluxurile de capital spre Europa emergenta vor creste cu cca 100 mld. dolari. Riscurile pentru Romania
Fluxurile nete de capital strain privat vor creste anul acesta in Europa emergenta cu aproape 100 de miliarde de dolari fata de anul trecut, urmand sa ajunga la 246,6 miliarde de dolari, adica aproape de nivelul dinainte de criza, estimeaza Institutul International de Finante (IIF) in ultimul sau raport, publicat miercuri.
"Daca fluxurile de capital contribuie la cresterea economica in economiile emergente, ele ridica in acelasi timp probleme pentru acele tari care deja se confrunta cu presiuni inflationiste, crestere puternica a creditului si scumpiri ale activelor", apreciaza IIF, principala asociatie internationala a institutiilor financiare, cu aproape 400 de membri din peste 70 de tari.
"Ungaria si Romania vor ramane cele mai vulnerabile din zona la fluctuatiile din perceptia pietelor", noteaza IIF, ceea ce se traduce prin riscul, evidentiat de BNR in ultima vreme, ca fluxurile de capital sa plece la fel de repede precum intra in tara, destabilizand moneda si preturile. In cazul Ungariei, vulnerabilitatea este explicata prin impunerea taxei asupra bancilor si a altor multinationale, apreciaza IIF. In cazul Romaniei, vulnerabilitatea e legata de apropierea alegerilor din 2012, care "vor testa consecventa fragilei coalitii de guvernamant de a mentine masurile nepopulare de austeritate care au fost esentiale pentru ajustarea fiscala de anul trecut pana acum".
Ungaria, Polonia si Romania raman primele expuse la contagiune in urma unei extinderi a problemelor din zona euro, insa riscurile in cazul Poloniei si al Romaniei sunt limitate de acordurile cu FMI ale celor doua tari.
Europa emergenta este singura regiune pentru care IIF prevede o sporire a influxurilor de capital in 2011.
Atat in Asia emergenta, cat si in America Latina, fluxurile de capital privat sunt estimate sa scada usor, iar pentru Africa/Orientul Mijlociu se prevede o scadere mai accentuata.
Intrarile nete de capital strain vor creste cel mai mult in Polonia si in special Turcia, unde cresterea economica si-a revenit, dobanzile sunt atractive, iar pietele sunt cel mai lichide, anticipeaza IIF. In ciuda masurilor de descurajare a fluxurilor speculative pe termen scurt, cu potential daunator pentru economie, Turcia va atrage in continuare un volum semnificativ de capitaluri.
IIF noteaza ca aproape o treime din cresterea fluxurilor spre Europa emergenta va reflecta majorarea investitiilor straine directe, in special prin reinvestirea profiturilor, in dauna imprumuturilor de la bancile comerciale occidentale cu filiale in tarile din Est. Aceste imprumuturi vor ramane sub nivelul dinainte de criza, din cauza incertitudinii privind resursele de lichiditate ale bancilor, in conditiile problemelor financiare din zona euro. In Bulgaria, Romania si Ungaria, creditarea bancara catre sectorul privat nu si-a revenit inca, spre deosebire de restul zonei.
"Europa emergenta" cuprinde, in acceptiunea IIF, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina.
Europa emergenta a atras in 2008 un flux de 257,7 miliarde de dolari, care s-a redus la numai 56 de miliarde in 2009. Anul trecut, cifra a crescut la 148,4 miliarde.
In total, volumul capitalului atras de economiile emergente din toata lumea este estimat sa ajunga anul acesta la 1.041 miliarde de dolari, fata de 989,8 miliarde in 2010. Cresterea nu mai este insa nici pe departe la fel de importanta precum cea din 2010, care a marcat un adevarat salt de la 643,7 miliarde in 2009.
Pentru 2012, IIF estimeaza ca Europa emergenta va continua sa atraga un volum mai mare de capitaluri (300 de miliarde). Tot volume mai mari ar urma sa atraga si Africa/Orientul Mijlociu, in timp ce atractivitatea Asiei emergente si a Americii Latine va scadea in continuare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro