IIF: Romania si Ucraina vor ramane dependente de finantarea FMI si in 2011

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 06 octombrie 2010 63 afişări

Creditarea de la institutiile internationale a scazut drastic pe parcursul ultimului an in Europa emergenta, pe masura ce s-a imbunatatit accesul statelor la pietele financiare, insa Romania si Ucraina vor ramane dependente de finantarea FMI si a UE anul acesta si in 2011, apreciaza Institutul International de Finante (IIF), in ultimul sau raport, publicat in aceasta saptamana.

IIF noteaza ca, pe ansamblul regiunii, creditarea din surse bancare isi revine lent, cu exceptia Turciei, in conditiile in care scaderea cererii si standardele mai stricte de acordare a imprumuturilor au reorientat bancile in primul rand spre rambursarea propriilor datorii, inclusiv pe cele catre grupurile-mama.

In ce priveste creditarea prin emisiuni de euroobligatiuni, aceasta a fost sustinuta de scaderea perceptiei de risc, care a atras fluxuri de capital pe termen scurt, in special spre tarile cu rate mari ale dobanzilor si monede in curs de apreciere, ca Rusia si Turcia.

IIF estimeaza ca anul acesta, Europa emergenta va atrage in total fluxuri de capital de 182,5 miliarde de dolari (peste 132 de miliarde de euro), fata de 60,7 miliarde in 2009, in special pe seama investitiilor in actiuni, a investitiilor straine directe si a celor de la creditori privati nebancari. Estimarea este usor inferioara celei din aprilie, cand IIF prevedea fluxuri de 179,4 miliarde de dolari.

In 2011, cifra ar urma sa creasca la aproape 230 de miliarde de dolari, iar creditarea din partea bancilor comerciale sa se majoreze de la 12,5 miliarde anul acesta la 33,6 miliarde de dolari.

"Europa emergenta" cuprinde, in acceptiunea IIF, Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, Romania, Rusia, Turcia si Ucraina.

Cresterea economica a grupului va fi anul acesta de 4,1%, cu media ridicata de Turcia (8,5%) si de Rusia (3,5%). "Perspectiva regiunii este strans legata de cea a Europei de Vest, asa incat o eventuala incetinire a cresterii in Occident se va reflecta inevitabil si in Est, desi problema datoriilor publice din zona euro a avut pana acum efecte remarcabil de limitate in afara ei", apreciaza IIF.

In ce priveste fluxurile de capital catre toate pietele emergente (Asia, America Latina, Europa, Orientul Mijlociu si Africa), acestea ar urma sa se situeze anul acesta la 825 de miliarde de dolari (aproape 600 de miliarde de euro), fata de 581 de miliarde in 2009. Estimarea din aprilie (709 miliarde de dolari) a fost revizuita, in special pe seama Asiei si a Americii Latine, care ar urma sa concentreze cea mai mare parte din banii disponibili ai investitorilor si ai creditorilor.

Pentru China, IIF estimeaza o crestere economica de 10% in acest an si de 9,5% la anul. SUA vor avea o crestere a PIB de 2,8%, respectiv 1,7%, in timp ce pentru zona euro, cifrele sunt de 1,7%, respectiv 1,4%. Economia Japoniei va avansa cu 3% anul acesta si cu 1% in 2011.

Institutul International de Finante, infiintat in 1983, este principala asociatie internationala a institutiilor financiare, cu aproape 400 de membri din peste 70 de tari.

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/iif-romania-si-ucraina-vor-ramane-dependente-de-finantarea-fmi-si-in-2011-7449714
7449714
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.