Leasingul este cel mai afectat domeniu din tara dupa anul crizei

Postat la 17 noiembrie 2009 42 afişări

Pentru firmele de leasing, anul 2009 a depasit cele mai pesimiste asteptari, iar bilantul primelor noua luni arata ca vorbim probabil despre cel mai afectat domeniu din tara. Cei care pana anul acesta au trait pe picior mare nici nu indraznesc sa se gandeasca la o revenire a afacerilor. In cel mai bun caz, doar la o temperare a scaderilor.

Putem fi doar pesimisti, avand in vedere cum evolueaza indicatorii macroeconomici, situatia agentilor comerciali si puterea de cumparare. In momentul de fata, cel mai bun scenariu pe care il vedem este ca scaderea sa se opreasca la acest nivel", spune Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania. Pesimismul pe care il manifesta Ahciarliu si, de altfel, toate companiile de leasing din piata, este unul justificat, in conditiile in care valoarea bunurilor finantate in leasing a scazut in primele noua luni ale anului cu 74% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Concret, vorbim despre o piata care abia mai depaseste un miliard de euro, in conditiile in care anul trecut se indrepta spre valoarea de 4,2 miliarde de euro.

Cele mai puternice scaderi au venit tocmai de la segmentele care pana anul trecut explodasera, adica de la vanzarile de echipamente si masini. Astfel, leasingul de echipamente a inregistrat cel mai mare declin, de 77%, in timp ce finantarile pentru autovehicule au ajuns, dupa primele noua luni, la aproape 686 de milioane de euro. Scaderea de la o valoare de aproape trei miliarde de euro, cat era piata leasingului pentru masini in septembrie 2008, este impresionanta. Cu toate acestea, cand se gandesc la revenire, companiile de leasing tot in masini isi pun sperantele. "Noi am crescut foarte mult in perioada 2005-2008, cand s-au cumparat cele mai multe masini. Daca ne gandim ca dupa cinci ani de folosire proprietarii isi schimba masinile, probabil ca in 2011 vom incepe sa ne revenim", spune Razvan Diaconescu, directorul general al Impuls Leasing. Anii 2011, chiar 2012, sunt invocati si de reprezentantii ALB, ca fiind orizontul de timp cel mai apropiat in care vom vedea o revigorare a pietei.

Pe segmentul echipamentelor, utilajele de constructii au fost cele mai afectate - lucru usor explicabil, avand in vedere sistarea multor proiecte imobiliare. Daca anul trecut mai bine de jumatate din echipamentele finantate in leasing erau utilaje de constructii, acum doar 27% dintre echipamentele cumparate mai fac parte din aceasta categorie. Jean-Claude Boloux, presedintele Asociatiei Societatilor Financiare - ALB Romania spune ca declinul de pe acest segment a fost cauzat nu doar de ce s-a intamplat in mediul privat, ci si de oprirea proiectelor publice de constructii.

De asemenea, leasingul imobiliar a scazut cu 40% fata de anul trecut, astfel ca finantarile pentru achizitiile imobiliare abia depasesc 183 de milioane de euro. Acest segment a fost sustinut in principal de tranzactiile de sale&lease-back pentru hoteluri si spatiile de birouri, pentru ca de retail si de rezidential nici nu se poate pune problema, in urma blocarii pietei. Desi este relativ optimist in ceea ce priveste revenirea segmentelor auto si de echipamente, cand vine vorba despre imobiliare, directorul general de la Impuls Leasing spune ca vor mai trece cel putin cinci ani pana cand se vor relua finantarile serioase pentru acest sector.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/analize/servicii-financiare/leasingul-este-cel-mai-afectat-domeniu-din-tara-dupa-anul-crizei-5104837
5104837
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.