Planurile sefului proprietarilor dupa listarea FP
Au trecut mai bine de doua luni de la listarea FP la Bursa de la Bucuresti si, dincolo de evolutia actiunilor si de atragerea de investitori straini, planurile lui Grzegorz Konieczny de reorganizare a portofoliului incep sa se vada.
Grzegorz Konieczny este cunoscut drept administratorul celui mai mare business romanesc si considerat privilegiat de investitori pentru ca are acces in boardul celor mai interesante companii locale. Avea 27 de ani cand a venit prima oara in Romania sa cumpere actiuni in companiile locale ce tocmai devenisera publice. "Suntem investitori in Romania in mai multe companii, cele mai multe actiuni fiind cumparate cand am venit pentru prima data pentru Franklin Templeton in Romania, in 1997", povesteste acum Grzegorz Konieczny, vicepresedinte executiv si manager de portofoliu in cadrul fondului de investitii Franklin Templeton, cel care conduce operatiunile Fondului Proprietatea (FP) de la atribuirea contractului, in vara anului trecut. Konieczny a implinit anul trecut, in noiembrie, 40 de ani, iar in ianuarie 2011 a lansat pe bursa cea mai mare afacere a Romaniei din ultimii ani, Fondul Proprietatea, evaluat la 3,6 miliarde de euro. "Fondul Proprietatea trebuie sa aduca Romania in atentia investitorilor externi", spunea managerul de fond, care a fost in turneul de promovare timp de luna inainte de listare.
Turneul a continuat: saptamana trecuta, pe 6 si 7 aprilie, Franklin Templeton si Bursa de Valori Bucuresti (BVB) au organizat la bursa de la Londra o serie de intalniri intre cele mai mari companii romanesti listate si investitori straini, in cadrul evenimentului "Romanian Day", cu scopul promovarii pietei locale de capital si a celor mai lichide companii din piata. Conform declaratiilor FP, peste 40 de investitori au fost interesati de bursa de la Bucuresti, printre acestia numarandu-se fonduri mutuale, fonduri de hedging si fonduri de pensii ce activeaza in Europa Centrala si de Est. De la listarea FP, investitorii institutionali straini au ajuns la o participatie de 20,4%, la finele lunii martie, reiese din raportarile fondului. Valoarea plasamentelor nete realizate de fondurile de investitii straine se ridica la circa 130 milioane de euro, iar expunerea totala a acestora pe FP ajunge la peste 410 de milioane de euro. In comparatie, investitiile straine nete la Bursa in 2009 si 2010 au insumat 160 milioane de euro. Evenimentul de la Londra precede una dintre cele mai mari oferte publice de pe piata romaneasca de capital, vanzarea a 9,84% din Petrom, dar si ofertele de actiuni derulate de Transelectrica si Transgaz, programate pentru acest an. Inca inainte de listarea FP la bursa, la inceputul lunii ianuarie, Grzegorz Konieczny spunea ca este familiarizat cu cele mai multe probleme ale companiilor in care este actionar minoritar si ca le va aduce in discutie una cate una. "Am facut evaluari ale tuturor companiilor din portofoliu si avem deja un plan pentru fiecare pe termen lung, dar interesul actionarilor in legatura cu ele ne impune sa nu il divulgam inca. E clar ca portofoliul FP, asa cum este acum, nu va mai fi la fel peste 12 ani".
Grzegorz Konieczny a adus in discutie publica o serie din problemele pe care le-a descoperit in companiile din portofoliu: procesul cu Romgaz (unde FT a dat in judecata compania pentru ca a facut o donatie de 400 de milioane de euro statului din profitul net) - a carui prima decizie judecatoreasca a fost in favoarea companiei de stat - sau situatia de la Hidroelectrica, considerata cea mai valoroasa din portofoliul FP. Managerul FP a declarat ca Hidroelectrica, cel mai mare producator de electricitate local, a pierdut numai in 2009 intre 600 si 850 de milioane de lei (143-202 mil. euro) din cauza contractelor directe pe care firma le are in derulare.
O situatie similara este la Nuclearelectrica, dupa cum spune presedintele FP: "Nuclearelectrica nu castiga in prezent cat ar trebui pentru ca vinde 70% din ceea ce produce pe piata reglementata, restul fiind comercializat la pretul pietei". Potrivit datelor de la Ministerul Finantelor, maximul de profitabilitate atins de Nuclearelectrica in perioada 2000-2009, a fost de 10%, performanta inregistrata numai in doi ani, in 2006, respectiv in 2007. "La Nuclearelectrica, marja ar trebui sa fie de 20-30%, dar compania ar trebui sa vanda mai mult pe piata libera. Din aceste motive, Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt subevaluate, sunt la 50% fata de companii similare din alte tari", explica Konieczny.
"E un proces important de schimbare care va avea loc in companiile romanesti de stat si nu numai o data cu listarea FP", spunea inainte de ianuarie Grzegorz Konieczny, precizand ca Franklin Templeton va insista pentru listarea a cat mai multe companii din portofoliu si pentru orice ar aduce imbunatatirea rezultatelor financiare ale acestora.
Managerul de fond precizeaza ca investitorii sunt interesati in special de valoarea reala a companiilor din portofoliul FP: "Potentialii investitori nu vor sa stie atat de multe detalii despre listarea in sine, cat mai mult despre ce valoare a companiilor ar putea fi deblocata, despre dividende, care sunt perspectivele Romaniei, care e relatia noastra cu guvernul". Conform cu datele prezentate de Franklin Templeton, companiile din tarile in curs de dezvoltare (si care, in cele mai multe cazuri, nu sunt conduse eficient) nu pot creste si nu pot face profit: "Daca am transfera activele unei astfel de companii in alta parte, afacerile si profitul ar putea creste in cele mai multe cazuri de peste 10 ori. Sunt niste cifre imense".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro