Primul trimestru la bursă: un pas înainte, doi înapoi
Investitorii de la bursa din Bucureşti au avut puţine motive de bucurie şi de profit în primul trimestru, care s-a încheiat cu scăderi ale principalilor indici bursieri. Au fost însă şi acţiuni care, graţie rezultatelor financiare peste aşteptări, au surprins plăcut investitorii. Speranţele de dezmorţire a unei burse prinse la frontiera conflictului dintre Rusia şi Ucraina se mută în al doilea trimestru, când este programată oferta de privatizare a electrica, estimată la peste 400 milioane de euro.
LA ÎNCEPUTUL ANULUI, ADMINISTRATORII DE FONDURI ŞI BROKERII ERAU OPTIMIŞTI CU PRIVIRE LA POTENŢIALUL DE CREŞTERE A BURSEI DE LA BUCUREŞTI, ESTIMÂND UN AVANS DE 15% PENTRU 2014. Aceştia erau „contaminaţi„ şi de euforia generată de creşterile puternice din 2013, când indicele BET, principala referinţă a bursei, s-a apreciat cu 26%. După primele trei luni din an, interval în care indicele BET s-a corectat cu 2,6%, iar indicele BET-C, al tuturor acţiunilor listate la bursă, a pierdut 4,3%, situaţia nu mai continuă să fie atât de roz.
ANUL 2014 SE ANUNŢĂ UN AN ÎN CARE SE VOR FACE MAI GREU BANI PE BURSĂ. Din cauza elementelor de incertitudine din plan intern (alegerile prezidenţiale) şi din plan extern (conflictul din Crimeea), investitorii străini sunt absenţi din piaţă, astfel că o strategie care ar putea da rezultate este specularea trendurilor intermediare, de zile sau săptămâni, decât orientarea portofoliului pe termene mai lungi de timp„, a spus Răzvan Rusu, director de investiţii la societatea de administrare Certinvest.
Scăderile de pe bursa de la Bucureşti s-au produs şi din cauza înrăutăţirii contextului extern, dar şi a câtorva evenimente care au pus pe gânduri investitorii. La finalul lunii februarie, anunţul că Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă, din cauza pierderii unor procese cu aşa-numiţii băieţi deştepţi din energie, i-a luat pe nepregătite pe investitori, care deja îşi făceau calcule cu privire la câţi bani să pună deoparte pentru listarea Hidroelectrica.
În ianuarie, a avut loc o nouă licitaţie pentru selecţia brokerilor care să intermedieze listarea la bursă a 15% din acţiunile Hidroelectrica. A fost a doua licitaţie organizată, după ce prima a fost anulată în instanţă. De această dată, au câştigat brokerii de la firma românească Raiffeisen Capital & Investment alături de banca americană de investiţii Morgan Stanley. Însă aceştia nu vor avea prea curând de lucru la listarea Hidroelectrica, deoarece compania este din nou în insolvenţă, iar listarea s-a amânat pentru 2015.
DIN LUNA MARTIE, CONTEXTUL EXTERN, ORICUM PUTERNIC AFECTAT NEGATIV DE REFLUXUL DE CAPITAL DE PE PIEŢELE EMERGENTE, CA URMARE A RETRAGERII STIMULILOR FINANCIARI DE CĂTRE BANCA CENTRALĂ AMERICANĂ (FED), S-A DETERIORAT ŞI MAI MULT. Rusia şi Ucraina au intrat în conflict, iar Rusia şi-a anexat Crimeea.
Din cauza proximităţii cu zona de conflict, fondurile străine cu investiţii pe bursa de la Bucureşti au preferat să nu îşi crească expunerea pe acţiunile româneşti. Bursa de la Bucureşti este o piaţă puţin lichidă, iar, în situaţia escaladării conflictului din Crimeea, fondurilor le-ar fi dificil să îşi reducă expunerile. Astfel că intrarea în aşteptare a investitorilor străini s-a văzut în scăderea rulajelor pe bursă, cu circa 20% în primul trimestru, până la o medie zilnică de 36 milioane de lei (4,5 mil.euro).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro