Profil de investitor: Cu prima de Crăciun la bursă
Investitori mici şi mari, profesionişti şi debutanţi deopotrivă, care activează în domenii dintre cele mai diverse, pun pe tapet strategii de investiţii şi lecţii învăţate în timp pentru a întări zicala „bursa este pentru toţi” şi a mări rândurile investitorilor din piaţa locală. Toate sfaturile sunt adunate într-o serie de materiale găzduită de Business MAGAZIN. De data aceasta, István-Balázs Nagy îşi spune povestea debutului la bursă.
„Am primit la locul de muncă o primă de Crăciun de aproximativ 1.000 de euro şi (…) am decis să deschid un cont la broker cu banii de primă, urmând să redirecţionez toate economiile noi spre investiţii”, povesteşte István-Balázs Nagy, de profesie economist.
István avea deja destule economii pentru un avans în scopul achiziţiei unei locuinţe şi un fond de siguranţă de câteva salarii, economii cu un randament foarte scăzut, de aproximativ 1%.Văzând dobânzile foarte scăzute la bănci, a început să investească la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2021, când emitenţii de la Bursa locală, cu unele excepţii, recuperaseră din scăderi.
Primele achiziţii au fost pe piaţa principală, respectiv ETF-ul BET Patria-Tradeville, MedLife, Banca Transilvania, OMV Petrom, Fondul Proprietatea şi Nuclearelectrica.
PROFIL DE INVESTITOR
NUME: István-Balázs Nagy
VÂRSTĂ: 30 de ani
PROFESIE: economist
OCUPAŢIE: analist financiar/ manager proiecte
INVESTEŞTE: part-time, din pasiune
„Scăderea pieţei din timpul crizei de sănătate a fost unul din momentele în care am considerat că ar fi un moment bun de intrare pe Bursa din România, însă am ezitat, iar Bursa şi-a revenit, după părerea mea, spectaculos de repede la nivelul anterior scăderilor”, povesteşte István, în vârstă de 30 de ani.
István Nagy a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din Cluj-Napoca, profilul management, respectiv masteratul Managementul Afacerilor. Din 2015, lucrează la compania Unichem SRL, filiala din România a producătorului de produse chimice Unichem Ungaria. István se consideră un value investor.
Investitorilor începători le recomandă să înceapă cu sume mici, pentru a se familiariza cu emitenţii şi cu funcţionarea burselor sau să investească în indici care urmăresc pieţele. De asemenea, consideră că investiţiile încep în primul rând prin a investi în educaţie, cunoştinţe şi competenţe.
„Din punctul meu de vedere, momentul potrivit pentru a începe investiţiile la bursă este atunci când ai economii pentru situaţii urgente şi, în afară de aceste economii, deţii un surplus de bani sau venituri, de care nu ai nevoie pe termen scurt. Astfel îţi permiţi să te detaşezi emoţional de acei bani şi să iei decizii corecte pe termen mai lung”, spune István.
Astăzi, portofoliul lui la BVB este format în mare parte din acţiuni tranzacţionate pe piaţa principală, precum Banca Transilvania (26%), MedLife (21%), Fondul Proprietatea (20%), OMV Petrom (6,2%), dar conţine şi acţiuni listate pe piaţa secundară AeRO, precum Arctic Stream (14%).
„Pentru portofoliul BVB, indicatorii cu privire la dividende sunt importanţi în cazul câtorva emitenţi de pe piaţa principală, iar în cazul emitenţilor de pe AeRO, iau în considerare preţul acţiunii şi creşterea preconizată în raportări. Aşteptările mele de la o acţiune depind de motivul de cumpărare şi de portofoliul din care face parte”, afirmă investitorul.
Pe lângă deţinerile de la BVB, acesta mai are un portofoliu de dividend growth, format, din motive fiscale, doar din acţiuni americane care şi-au majorat dividendul acordat în fiecare din ultimii 5-10 ani. În momentul de faţă, portofoliul din SUA este alcătuit din 16 instrumente plătitoare de dividende, din care niciunul nu depăşeşte o pondere de 10% şi este diversificat pe mai multe sectoare – sănătate, consumer cyclicals (linii aeriene, mobilă, maşini, obiecte de lux), consumer non-cyclicals (apă, electricitate, gaz), finanţe, industrie, real estate, tehnologie şi utilităţi.
„Pentru asta consult lista «Dividend Champions, Contenders and Challengers», după care încerc să identific companiile în care doresc să investesc în următoarele luni şi încep să citesc raportările, modul de funcţionare sau sursele de venituri pentru a putea identifica un eventual avantaj competitiv, respectiv dacă rezultatele financiare indică faptul că o majorare a dividendului poate fi susţinută pe viitor”, continuă el.
István-Balázs Nagy, investitor
„Activitatea de investiţii în momentul de faţă pentru mine este o combinaţie între pasiune şi part-time job, pe lângă locul de muncă cu normă întreagă. Fiind la început de drum în investiţii, îmi place să învăţ lucruri noi săptămânal, din cărţi, podcasturi, raportări şi alte surse, activităţi în care „investesc” timp.“
Indicatorii la care se uită în construcţia acestui portofoliu sunt randamentul dividendelor, rata de creştere a dividendelor pe ultimii ani, raportul de plată a dividendelor, creşterea veniturilor, creşterea profitului, nivelul de îndatorare şi, desigur, preţul acţiunii şi indicatorii de preţ.
Ambele portofolii ale sale au o valoare apropiată, de aproximativ 8.000 de dolari fiecare. În cazul deţinerilor la BVB, randamentul din perioada ianuarie 2021 încoace este de 40%, luând în calcul dividendele primite şi reinvestite, dar şi ponderea mai mare în MedLife, companie în cazul căreia evoluţia de la momentul achiziţiei este de peste 100%.
În ceea ce priveşte portofoliul dividend growth, început în mai 2021, randamentul de la începutul anului 2021 este de sub 10%. Indicatorul urmărit pentru acest portofoliu este randamentul dividendului raportat la preţurile de achiziţie – în momentul de faţă aproximativ 3,5% anual, net – neluând în considerare creşterea sau scăderea valorii acţiunilor.
„Deţinerile şi valoarea portofoliului au evoluat peste aşteptările mele iniţiale. Pe unii emitenţi am înregistrat mici scăderi după acordarea de dividende, dar nu sunt îngrijorat, este o oportunitate de a mări din deţineri la un preţ mai scăzut prin reinvestirea dividendelor”, explică el.
István adaugă faptul că pieţei de capital locale îi lipsesc emitenţi noi, mai ales pe piaţa principală, în contextul în care trendul listărilor a fost mai accentuat pe piaţa secundară AeRO.
„Aş dori să văd pe bursă mai multe companii cu producţie proprie, cum ar fi Farmec, dar şi mari companii deţinute de stat, de exemplu Hidroelectrica.”
De ce (să) investim?
István Nagy spune că scopul iniţial pentru care a intrat în lumea investiţiilor a fost în primul rând obţinerea unor randamente superioare faţă de cele oferite de către băncile comerciale. Între timp, în căutarea unei strategii potrivite, a găsit noi motive pentru a investi. „Investesc pentru a-mi face viaţa mai uşoară la bătrâneţe, pentru a asigura un venit pasiv şi a evita grijile legate de sistemul de pensii publice. Investesc pentru dezvoltare intelectuală, profesională, chiar şi socială (...). Totodată îmi oferă oportunitatea de a cunoaşte oameni noi, cu aceleaşi interese, cu opinii asemănătoare sau diferite, exprimate prin discuţii constructive, dar şi posibilitatea de a lăsa moştenire urmaşilor atât deţinerile, cât şi cunoştinţele”, spune István Nagy.
Dicţionarul investitorului:
value investor
Value investing este strategia care implică alegerea unor acţiuni care se tranzacţionează la o valoare mai mică decât valoarea intrinsecă sau valoarea contabilă. Warren Buffett, cel mai cunoscut investitor value spunea că “preţul este ceea ce plăteşti, evaluarea este ceea ce primeşti”.
dividend growth
Creşterea dividendelor se referă la rata anuală medie de creştere a dividendului plătit de o companie. Un istoric de creştere susţinută şi puternică a dividendului poate indica profitabilitatea pe termen lung şi, implicit, poate semnala probabilitatea unei creşteri viitoare a sumelor distribuite acţionarilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro