Radiografia carierei de 40 de ani a femeii care a condus cel mai mare grup de asigurări din Europa Centrală şi de Est. De ce a decis să se pensioneze

Autor: Mircea Nica Postat la 05 iulie 2023 2770 afişări

La 1 iulie 2023, Elisabeth Stadler a predat frâiele companiei Vienna Insurance Group (VIG), jucător activ şi pe piaţa locală a asigurărilor prin intermediul a trei companii, Omniasig, Asirom şi BCR Asigurări de Viaţă, lui Hartwig Löger. Cum au decurs cele patru decenii pe care austriaca le-a petrecut în piaţa de profil?

Poziţia de CEO al celui mai mare grup de asigurări din Europa Centrală şi de Est a fost în mod evident punctul culminant al carierei mele de 40 de ani în industria asigurărilor. Îmi închei cariera, dar voi continua să fiu membru al unor consilii de supraveghere din grup şi al consiliilor de supraveghere ale unor mari companii austriece, cum ar fi Austrian Post, Petrol Group OMV şi Voest.

„Sunt vicepreşedinte al Crucii Roşii Austriece şi deţin diverse funcţii şi în domeniul cultural. Toate acestea sunt sarcini foarte interesante şi importante care mă vor ţine ocupată în continuare”, a detaliat Elisabeth Stadler, fostul CEO al VIG, unul dintre ce mai mari asiguărtori internaţionali, în ultimul interviu acordat BUSINESS Magazin. Ea a decis să se pensioneze după o carieră de 40 de ani în domeniul asigurărilor, dintre care ultimii şapte ani i-a petrecut la conducerea grupului austriac, care a anunţat încă de la finalul lunii noiembrie 2022 că odată cu expirarea mandatului de CEO pe 30 iunie 2023 acesta nu va mai fi prelungit, din cauza planurilor de pensionare ale executivei. În locul ei va prelua conducerea companiei Hartwig Löger, împreună cu noi membri ai Consiliului Director. Sub conducerea fostei executive, VIG a ajuns la subscrieri de 12,6 mld. euro la finalul anului 2022, în creştere cu 14,1% faţă de anul 2021, atingând în acelaşi timp un profit net cu 24% mai mare în 2022 faţă de 2021, până la 466 mil. euro. În ceea ce priveşte primele trei luni din 2023, fostul CEO a continuat să conducă compania spre creştere, ajungând la un volum al subscrierilor de 3,87 mld. euro la finalul lunii martie 2023, în creştere cu 12,1% faţă de perioada similară a anului trecut.

Un motto optimist. În ceea ce priveşte motivul pentru care executiva a decis să iasă din câmpul muncii după 40 de ani petrecuţi în industria asigurărilor, Elisabeth Stadler a recunoscut că şi-a dorit să aibă ceva mai mult timp pentru ea. „Sunt o persoană fundamental pozitivă şi abordez sarcinile într-un mod foarte structurat şi conştiincios. Motto-ul meu în viaţă este: «Fiecare zi este o nouă şansă». De relaxat, mă pot relaxa foarte bine pe terasa casei mele cu un pahar de vin bun sau jucând golf. Mă concentrez cu totul pe minge şi pe joc şi nu mă gândesc la provocările profesionale. Prin urmare, mă pot detaşa foarte bine de probleme, aşa că pentru mine golful este o sursă de reîncărcare a propriilor baterii.” Înainte de pensionare, ea îşi caracteriza agenda zilnică ca fiind bine structurată şi plină de întâlniri, „începând de dimineaţa devreme până seara pe la ora 19:00, întâlniri atât la nivel intern cât şi extern, şi, bineînţeles, mai sunt vizitele de afaceri la companiile grupului şi şedinţele Consiliului de Supraveghere. Important este să ai o echipă bună”, ne-a povestit fostul executiv, adăugând că îi place să lucreze într-o echipă funcţională, în care poate delega sarcini „cu inima uşoară, pentru că ştiu că mă pot baza pe oamenii din echipă. Încrederea reciprocă este un factor cheie pentru un leadership de succes. Îmi plăcea munca mea şi de asta a fost uşor să echilibrez munca şi viaţa privată”, a mai adăugat ea.

În opinia sa, competenţa, atât profesională, cât şi socială, leadershipul şi gândirea structurată sunt calităţile care contează într-o poziţie de conducere. „Aceste calităţi se aplică atât bărbaţilor, cât şi femeilor. De exemplu, eu sunt un foarte bun ascultător. Ascult ideile şi opiniile colegilor mei, apoi îmi formez părerea şi iau o decizie, dar când în cele din urmă iau o decizie, mă aştept să fie acceptată şi implementată. Prin urmare, e foarte important pentru mine să am încredere în angajaţi şi să mă pot baza pe ei.”


„Poziţia de CEO al celui mai mare grup de asigurări din Europa Centrală şi de Est a fost în mod evident punctul culminant al carierei mele de 40 de ani în industria asigurărilor. Îmi închei cariera executivă, dar voi continua să fiu membru al unor consilii de supraveghere din Grup şi al consiliilor de supraveghere ale unor mari companii austriece, cum ar fi Austrian Post, Petrol Group OMV şi Voest. Sunt Vicepreşedinte al Crucii Roşii Austriece şi deţin diverse funcţii şi în domeniul cultural. Toate acestea sunt sarcini foarte interesante şi importante care mă vor ţine ocupată în continuare.”

Elisabeth Stadler, fost CEO al VIG, pensionată la 1 iulie 2023


În acelaşi timp, ea povesteşte că a constatat că femeile se blochează adesea în carieră pentru că nu au suficientă încredere în ele, iar pe unele acest lucru le opreşte chiar să urmeze o carieră. „De aceea, aş sfătui tinerele femei să aibă curaj şi să fie încrezătoare. Femeile ar trebui să spună «da» mai des în profesie şi să aibă curajul să încerce ceva nou. Din punctul meu de vedere, companiile de asigurări îndeplinesc un rol foarte important şi anume să protejeze oamenii de riscuri, oferind securitate financiară. Există o mulţime de perspective şi domenii de activitate interesante.”

Diversitatea, un factor-cheie. Elisabeth Stadler spune că ceea ce a învăţat de-a lungul activităţii în companie este că strategia locală multibrand a Grupului VIG şi abordarea antreprenorială a jucătorului faţă de companiile locale sunt perspective foarte diferite de cele ale altor grupuri internaţionale de asigurări şi reprezintă un avantaj competitiv real. „Din punctul meu de vedere, diversitatea noastră nu este doar un avantaj competitiv, ci şi unul care promovează şi sprijină antreprenoriatul de succes şi cultura corporativă. Este important să păstrăm această diversitate. Privind lucrurile din această perspectivă, nu aş schimba nimic, Grupul VIG este poziţionat perfect din punct de vedere strategic şi îşi va continua parcursul de succes”, a spus ea cu puţin timp înainte de a părăsi compania.

În ceea ce priveşte timpul petrecut la cârma grupului austriac, susţine că, împreună cu echipa sa, a reuşit să îşi îndeplinească obiectivul ca VIG să fie perceput drept un partener stabil şi de încredere. „Cred că împreună cu echipa mea am reuşit să îndeplinim acest obiectiv, ceea ce se reflectă şi în evoluţia celor mai importanţi indicatori cheie, cum ar fi nivelul primelor, cel al profitului şi capitalizarea puternică a grupului. În ultimii şapte ani, atât volumul primelor cât şi profitul înainte de impozitare au crescut cu 38%, iar rata de solvabilitate este acum cu aproape 44% mai mare decât în 2016. Prin Agenda 2020 şi VIG25, am iniţiat două programe strategice majore, astfel încât grupul să fie în continuare pregătit pentru schimbările ce urmează, iar productivitatea să crească. Din punctul meu de vedere, totul a decurs conform planului, cu excepţia faptului că pandemia ne-a adus în situaţia de a ne confrunta cu ceva nou de la o zi la alta, întârziind implementarea unuia sau altuia dintre proiecte. Dar chiar şi pandemia a condus la scăderea rezultatelor financiare într-un singur an, pentru ca un an mai târziu să revenim la nivelul de dinainte de coronavirus.”

În ciuda realizărilor pe care le-a avut din rolul de CEO, ea recunoaşte că a gestiona o companie listată este o sarcină deosebită, pentru că fiecare declaraţie are mult mai multă relevanţă pentru eventuala evoluţie a preţului acţiunilor şi trebuie urmare reguli stricte când vinde vorba de furnizarea de informaţii.

Per total, Elisabeth Stadler este de părere că abordarea conservatoare cu care a ghidat grupul austriac în ultimii ani, plini de provocări, a dat roade, iar acest lucru demonstrează că în industria asigurărilor o abordare conservatoare şi atentă la riscuri are un efect pozitiv, mai ales în perioadele dificile. „Companiile de asigurări dau dovadă de un grad ridicat de rezistenţă şi tocmai în vremuri atât de dificile ca acestea, oamenii conştientizează mai bine cât de important este să fie asiguraţi şi protejaţi”, a încheiat ea.   

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.