Românul care a lucrat în SUA şi Marea Britanie, iar acum construieşte o nouă piaţă în România

Autor: Ioana Matei Postat la 24 ianuarie 2017 1863 afişări

Românul care a lucrat în SUA şi Marea Britanie, iar acum construieşte o nouă piaţă în România

După ce a lucrat în Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, românul Ciprian Nicolae a decis să facă un pas în carieră mai aproape de casă, în Polonia. Numirea lui la conducerea firmei poloneze Credit Value Investments coincide cu venirea companiei în România şi începutul dezvoltării unei pieţe aflate într-un stadiu incipient: private debt-ul, despre care el spune că va atinge pragul de 1 miliard de euro în cinci ani.

„Visez la momentul în care în România motorul economiei va fi capitalul privat, orientat nu în jurul activităţii de consum, ci în producţie, creând un lanţ de valoare adăugată care să rămână înăuntrul ţării”, spune Ciprian Nicolae, directorul companiei poloneze Credit Value Investments (CVI), liderul pe piaţa de private debt din Europa Centrală şi de Est. Răspunde astfel la întrebarea legată de potenţialul de dezvoltare a economiei locale, piaţă pe care compania pe care o conduce a intrat în toamna anului trecut. CVI este o companie independentă de investiţii fondată în 2012 în Polonia; până în prezent, aceasta a realizat 500 de tranzacţii în peste 200 de companii din segmentul IMM şi gestionează active în valoare de peste 750 milioane de euro. Pe piaţa locală, şi-a anunţat prezenţa din octombrie 2016, iar pentru anul în curs, are ca obiectiv un nivel de finanţare pentru IMM-urile locale în valoare de 100 de milioane de euro.

Întrebat cât timp petrece în România, Nicolae răspunde sincer „insuficient”: „Mă reîntorc cu plăcere atunci când găsesc o modalitate mai eficientă de a contribui la activitatea societăţii decât în momentul de faţă. Ce mi-ar plăcea să fac? Nu vreau să îmi îngădui luxul de a visa cu ochii deschişi, mă bucur de şansa actuală de a crea un impact imediat”; un prim pas în acest sens a fost extinderea activităţilor companiei poloneze pe piaţa locală. Drumul lui Ciprian Nicolae spre Polonia nu a fost unul direct, ci a început în New York, în compania de consultanţă şi audit KPMG; a continuat cu Londra, unde a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Deutsche Bank, iar apoi cu funcţia de director la Citigroup, tot în Londra. „Am început, ca mulţi dintre colegii mei, o carieră într-una din firmele de consultanţă şi audit. Motivul a fost să dobândesc o experienţă maximă într-un interval minim”, îşi descrie Ciprian Nicolae începuturile carierei.

După trei ani petrecuţi în domeniul consultanţei, a decis să facă următorul pas, în direcţia consolidării experienţei internaţionale. „Observaţi distincţia experienţă-carieră. Nu îmi place să folosesc termenul de carieră, am preferat întotdeauna să mă concentrez asupra experienţelor dobândite. Dacă din acestea reiese o carieră, foarte bine”, descrie el modul în care se raportează la oportunităţile din viaţa sa. A lucrat jumătate de an în Polonia, tot într-o firmă de consultanţă, iar apoi a început un MBA în Franţa, la şcoala de afaceri franceză INSEAD. „Încă din universitate mi-am dorit să dobânesc experienţă în finanţe, ca trader. Cu diploma de MBA, poarta aceasta a fost dechisă.”

După MBA, Nicolae a dat curs atracţiei faţă de domeniul finanţelor, devenind unul dintre primii români angajaţi de Deutsche Bank în Londra ca trader, în funcţia de associate. Numeşte drept „şansă” următorul prag: după cinci ani, a ajuns să ajute la dezvoltarea businessului de credit trading (trading pe partea de obligaţiuni şi derivative ale corporaţiilor) la Citigroup, în calitate de director. După încă şase ani petrecuţi în Londra, la Citigroup, a decis că era timpul ca, împreună cu familia, să se întoarcă acasă, în Polonia, ţara de origine a soţiei sale. Ca atare, în 2016 a acceptat funcţia de conducere în cadrul firmei poloneze Credit Value Investments, cu ţelul de a dezvolta prezenţa firmei în afara Poloniei.

Ciprian Nicolae spune că momentul numirii sale la conducerea CVI a coincis cu atingerea de către această companie a unui nivel absolut al activelor sub management care să împingă firma, dar şi să permită acesteia dezvoltarea geografică, de unde şi decizia extinderii în România. „Ne interesează piaţa din România pentru că, din punct de vedere al populaţiei, este a doua piaţă ca mărime după Polonia, în CEE. Am urmărit cu interes contracţia creditelor bancare către firme, ca procent în PIB, şi suntem convinşi că există un potenţial substanţial de cerere care nu a fost încă adresată. Căutam firme cu un plan de business fezabil, cu un istoric bun în termeni de implementare a planurilor de afaceri şi cu o istorie financiară care să sugereze posibilitatea de rambursare”, descrie Nicolae strategia în ce priveşte piaţa locală. Într-o primă etapă, operaţiunile din România vor fi gestionate din Varşovia, iar, în funcţie de cererea locală, compania va decide asupra stabilirii unei prezenţe permanente în România. Intrarea pe piaţa locală, în toamna anului trecut, a început prin tatonări, întâlniri şi cu discuţii referitoare la planurile lor.

Până acum, Ciprian Nicolae spune că au început şi primele tranzacţii: CVI se află aproape de final în cazul unei tranzacţii şi la jumătatea drumului în cazul altora două; iar directorul CVI se aşteaptă să le închidă pe toate trei până la sfârşitul primului trimestru din 2017. „În general, închiderea unei tranzacţii de finanţare durează până la două luni. Adăugaţi la aceasta faptul că pentru o primă tranzacţie într-o ţară nouă, elemente legale şi administrative duc la o prelungire a primei tranzacţii cu alte două luni, cât şi faptul că în decembrie, apetitul pentru încheierea de tranzacţii al firmelor locale este foarte redus”, explică directorul CVI activitatea firmei pe care o conduce.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.