Smart Business: Cum dezvolti o aplicatie de la idee la o tranzactie de peste 10 mil. euro? - VIDEO
10 luni s-au scurs între momentul primei întâlniri între reprezentanţii mytaxi şi fondatorii aplicaţiei româneşti Clever Taxi. Ce au discutat ei în cadrul primei întâlniri şi ce şi-au propus să construiască împreună au povestit în cadrul emisiunii Smart Business, cel mai recent proiect video lansat de BUSINESS Magazin.
"Pe mine mă face cu adevărat fericit să creez lucruri care au impact, care să îmbunătăţească viaţa oamenilor. Clever Taxi a fost de impact şi a schimbat destul de multe în industrie. Astfel de lucruri aş vrea să fac şi în viitor”, descrie Mihai Rotaru, cofondator şi CEO al Clever Tech, compania care a lansat aplicaţia de e-hailing Clever Taxi, proiectele care l-ar face fericit pe termen lung.
Abia întors de la Hamburg, unde a stabilit detaliile finale prin care mytaxi, cel mai mare jucător european de pe piaţa aplicaţiilor de taxi, parte din grupul Daimler, spune că o vacanţă lungă nu intră în planurile lui. Asta chiar dacă, alături de ceilalţi acţionari ai companiei (Alexandru Dumitru, Călin Fusu, Andrei Pitiş), s-a aflat în spatele unei tranzacţii istorice pe plan local, „de opt cifre”, după cum au declarat reprezentanţii companiei public.
În timp ce Călin Fusu spunea într-un interviu anterior că pe el nu îl încântă prea mult câteva milioane de euro în plus, dar că pentru fondatori este foarte importantă tranzacţia, Rotaru a explicat cum percep el şi de partenerul său, Alexandru Dumitru, această realizare. „Te entuziasmezi mai mult atunci când îţi vezi propria creaţie dusă la capăt sau aşezată pe traiectoria potrivită, cum este cazul nostru; pentru noi, cea mai mare realizare este că am găsit o companie suficient de bine aliniată cu valorile noastre, cu misiunea noastră şi care va continua ceea ce am creat noi acum câţiva ani.
”
Din 2012 şi până la momentul tranzacţiei, au fost comandate peste 40 de milioane de călătorii cu taxiul prin aplicaţia românilor, prezentă în 20 de oraşe şi unde sunt înscrişi peste 17.000 de utilizatori. Anul trecut, aceasta genera venituri de 1,6 milioane de lei, pe seama abonamentelor lunare plătite de companiile locale de taxi.
Ideea dezvoltării Clever Taxi le-a venit celor doi fondatori în 2010, în cadrul evenimentului destinat dezvoltatorilor care vor să lanseze o afacere Start-up Weekend, în care ideile lor pot prinde contur în 48 de ore. Acela a fost locul în care au obţinut prima validare a ideii. Un an mai târziu au înfiinţat firma şi au lansat prima versiune a platformei, sub o altă denumire. Anterior, Mihai Rotaru a mai avut două firme, una de outsourcing, despre care spune că „nu m-a entuziasmat foarte mult”, şi un alt start-up, „care nu a avut evoluţia fericită a Clever Taxi”. „E povestea aceea: succesul de peste noapte se întâmplă în şapte ani; era şi aceea o idee foarte bună, dar noi eram lipsiţi de experienţă. Acum cu siguranţă am fi avut altă abordare.”
În 2010, la momentul în care şi-au conturat ideea, mytaxi abia apăruse prin Europa: „Foarte timid, prin Hamburg şi nu era cunoscută de prea mulţi, cu atât mai puţin de noi; nici Uber nu ieşise la vremea aceea din San Francisco. Nefiind foarte conectaţi, ideea ni s-a părut originală la vremea respectivă şi am făcut lucrurile efectiv după capul nostru”. Dificultăţile legate de găsirea unui taxi în Bucureşti i-au inspirat în dezvoltarea produsului: „Am avut problema pe care o are oricine, mai ales pe vremea aceea: să găseşti un taxi disponibil, mai ales la ore de vârf. Ni se părea absolut ridicol că trebuie să suni la 10 - 20 de firme până să găseşti o maşină, iar alta disponibilă să fie de fapt la 100 de metri după colţ”.
La Start-Up Weekend, investitorii prezenţi s-au arătat mai ales sceptici, scepticism pornit de la faptul că pe piaţă nu existau foarte multe smartphone-uri, astfel că ideea ca un şofer de taxi să folosească un smartphone părea îndepărtată: „Cred că nici eu nu aveam un smartphone atunci, eram fan Nokia”. Au perseverat însă, şi-au validat ideea consultându-se cu mai multe persoane, au făcut sondaje online, au început să lucreze la dezvoltarea aplicaţiei şi, în aproximativ şase luni, au avut prima versiune pe care să o pună pe piaţă.
La evenimentul pentru start-up-uri îl cunoscuseră şi pe Andrei Pitiş, care, după primele lor iteraţii, a decis să le acorde o primă finanţare. „Nu am divulgat cifrele exacte, dar a fost vorba de sub 50.000 de euro.” Reticenţa iniţială s-a menţinut şi în rândul discuţiilor cu şoferii de taxi, cu câteva excepţii: „La fel ca în orice domeniu, i-am găsit pe acei early adopters entuziasmaţi de idee – poate nejustificat de entuziasmaţi, dar cam aşa funcţionează orice idee nouă: o să găseşti câţiva nebuni cărora le place; ei vor deveni early adopters şi vor fi cei care o vor împinge şi o vor recomanda mai departe”.
Dacă prima versiune a platformei a fost lansată în 2011, iar în 2012 au lansat produsul agregator, Clever Taxi; în luna octombrie a aceluiaşi an lansau oficial platforma printr-un parteneriat cu operatorul de telefonie Orange România, care a fost şi partenerul lor principal în primii ani de funcţionare a aplicaţiei. „Reacţia a fost extrem de pozitivă şi este uşor de înţeles de ce, era ceva chiar magic în clipa aceea să apeşi un buton şi să vină o maşină. O astfel de experienţă nu mai existase până atunci; a urmat apoi o perioadă destul de războinică, concurenţial vorbind, fiindcă şi alţii lansaseră ulterior aplicaţii similare. Perioadă plină de învăţăminte şi din care am ieşit bine.” Învăţătura principală a fost să îşi aleagă bătăliile în care să lupte: „Nu poţi să te lupţi pe toate fronturile, alegi un lucru la care poţi să fii foarte bun, ce avantaj competitiv poţi să creezi sau pe care îl ai şi să te concentrezi pe acesta”. În cazul lor, au ales să se axeze pe ofertă, pe serviciul propriu-zis, astfel că aplicaţia a fost dintotdeauna pe primul loc din punctul de vedere al numărului de şoferi înscrişi, în timp ce, potrivit lui Rotaru, concurenţa a împins investiţiile în promovare, marketing, consumatori.
Călin Fusu, fondatorul Bestjobs, a fost cel de al doilea investitor, în cea de-a două rundă de finanţare, în 2015. „De obicei prima rundă de finanţare este pentru validare - creezi produsul, îl validezi în piaţă, businessul începe să prindă contur. A doua rundă o iei pentru creştere; în perioada aceea căutam finanţare, iar printre persoanele cu care am vorbit a fost şi Călin.” Lucrurile au mers de la sine: „Ne-am întâlnit, am discutat, ne-a plăcut fiecăruia de celălalt şi cred că în maximum 10 zile banii erau în cont”.
Spune că, de-a a lungul timpului, implicarea lui Fusu în business a fost una minimală, prin participări la întâlniri, idei şi sfaturi în momentele cheie. „Cred că au fost foarte importante momentul acesta şi viteza cu care s-au întâmplat investiţia şi parcursul ulterior, fiindcă ne-au lăsat să ne concentrăm pe business şi pe ceea ce făceam noi în loc să ne îngroape în aspecte legale, de pildă.” Evaluarea companiei după finanţare ajunsese deja la o sumă de şapte cifre. Mihai Rotaru spune că, în perioada care s-a scurs între prima finanţare şi a doua, a primit multe alte oferte de la alţi investitori din România. „Se găsesc bani, doar că la finanţări de sub 1 milion de euro contează foarte mult investitorul, contează profilul lui, fiindcă vine cu ceea ce se numeşte «smart money», vine şi cu nişte sfaturi, se implică, chiar dacă nu foarte mult, se implică în direcţia şi viziunea businessului, iar acest lucru contează.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro