Ce facem cu cladirile vechi din orase?
Majoritatea arhitectilor considera azi ca pastrarea cat mai aproape de original a componentelor istorice ale unui oras este cea mai buna solutie, insa exista si opinii care merg impotriva curentului.
Expozitia a doi arhitecti de la un birou de arhitectura din Amsterdam, "Cronocaos", de la New Museum din New York, incearca sa demonstreze ca n-ar trebui sa ne dorim orase ca niste muzee in aer liber, incercand obsesiv sa izolam cladirile vechi de viata prezentului. Rem Koolhaas si partenerul sau la firma, Shohei Shigematsu, sunt adeptii unei idei existente deja in mediile academice de cativa ani, conform careia conservarea cladirilor monument istoric din toata lumea duce la alungarea treptata din zonele respective a paturilor mai sarace ale populatiei, pentru a face loc exclusiv proprietarilor cu dare de mana si turistilor.
Renovarile minimaliste preferate pentru cladirile istorice pentru a nu le afecta spiritul, stergand urme ale trecutului acestora, n-ar face decat sa duca la o forma de amnezie istorica, ce ne indeparteaza de intelegerea propriului nostru trecut in loc sa ni-l conserve, sustin cei doi.
Pentru a-si demonstra punctul de vedere, cei doi au ales pentru expozitie un fost restaurant si club rock devenit magazin de langa New Museum, pe care l-au impartit in doua: una dintre jumatati au renovat-o "minimalist", cealalta au lasat-o asa cum era si au adaugat in plus elemente din decorul vechiului club. Rezultatul a fost ca jumatatea renovata arata sterila, iar cealalata pare plina de viata.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro