Crash - cand ingerii devin rasisti

Postat la 25 aprilie 2006 1 afişăre

And the Oscar goes to... «Crash»!", a fost anuntul care a transformat ceremonia de decernare a premiilor Academiei americane de film de anul acesta dintr-o festivitate cu final anuntat intr-una dintre cele mai mari surprize ale "cetatii filmului". Din aceasta saptamana, debutul regizoral al canadianului Paul Haggis ajunge si in cinematografele din Romania.

"And the Oscar goes to... «Crash»!", a fost anuntul care a transformat ceremonia de decernare a premiilor Academiei americane de film de anul acesta dintr-o festivitate cu final anuntat intr-una dintre cele mai mari surprize ale "cetatii filmului". Din aceasta saptamana, debutul regizoral al canadianului Paul Haggis ajunge si in cinematografele din Romania.

 

"Inca incercam sa ne dam seama cum am ajuns aici. Nimeni nu se astepta. Speram cu totii, dar aveam un film destul de micut. A fost insa un an in care Hollywoodul a rasplatit nelegiuitii", marturisea Haggis, inca strangand nervos statueta acordata pentru cel mai bun film al anului.

 

Rezultat al unei ample desfasurari de forte actoricesti - nu mai putin de 76 de nume pe generic, pe langa figuratia de rigoare -, "Crash" reda povestea unor destine ce se incruciseaza pe parcursul a 36 de ore in "Orasul Ingerilor", Los Angeles. 36 de ore ce se scurg, implacabil, sub semnul aceleiasi zodii: rasismul. Chiar daca i s-a reprosat ca a exagerat nejustificat de mult tensiunile rasiale din Los Angeles, filmul lui Haggis are un mare merit: nuanteaza. In "Crash" nu exista numai alb si negru, dupa cum nu exista doar personaje pozitive sau negative. Personajele din "Crash" sunt complexe, convingatoare, iar povestile lor se impletesc atat de credibil, incat la un moment dat te-ai putea trezi exclamand ceva de genul "dar asta chiar s-ar fi putut intampla!"

 

"Am dorit sa arat cum oameni care nu se cunosc, care sunt straini unul pentru altul, se pot influenta reciproc. Noua, americanilor, ne place sa definim pe cei cu care intram in contact si sa spunem pe loc cutare e o persoana cumsecade, cutare e o persoana antipatica, dupa forma sprancenelor, dupa culoarea pielii, dupa imbracamintea pe care o poarta, dupa lucruri incredibil de superficiale", declara la un moment dat Haggis, care este si autorul scenariului. Un scenariu pe care regizorul canadian marturiseste ca nu l-ar fi scris niciodata daca doi pusti inarmati cu pistoale nu i-ar fi furat masina. "La doua zile dupa furt, m-am trezit in miezul noptii si am inceput sa scriu despre hoti si despre ce li s-ar fi putut intampla dupa ce au furat masina." De aici pana la a imagina restul povestilor nu a mai durat deloc mult: ajutat de un colaborator, Haggis a terminat scenariul in doar doua zile. Un scenariu rasplatit, la randul sau, cu un Oscar.

 

Filmat in decurs de doar doua luni, la inceputul anului 2004, "Crash" ar fi trebuit sa intre in competitie pentru Oscarurile din 2005, numai ca nu a indeplinit o regula a Academiei: nu rulase nici macar o saptamana in cinematografele din Los Angeles pana la sfarsitul lui 2004.

 

De aici pana la uitare nu mai era decat un pas. Din fericire, echipa a inceput sa promoveze tot mai puternic filmul (nu mai putin de 130.000 de DVD-uri au fost trimise diverselor asociatii de cinefili sau organizatii ale producatorilor de filme), astfel incat "Crash" a ajuns sa fie inclus in cursa pentru Oscarurile din 2006. Pe care a castigat-o, chiar daca este primul "cel mai bun film" de la "Rocky" (1976) incoace care castiga "numai" trei Oscaruri (experienta arata ca "cel mai bun film al anului" este rasplatit de regula cu cel putin patru Oscaruri).

 

Pentru realizarea "Crash", Haggis a avut la dispozitie un buget insignifiant prin comparatie cu marile succese de box-office promovate de masinaria de facut filme de la Hollywood: sase milioane de dolari. Cu toate acestea, scenariul inteligent si inchegat al filmului i-a convins pe toti actorii ca merita sa joace in el, chiar daca onorariile lor erau derizorii in comparatie cu cele pentru alte filme.

 

O distributie care nu mai lasa loc de multe comentarii: Sandra Bullock, Don Cheadle, Brendan Fraser, Matt Dillon (nominalizare la Oscar pentru rol secundar), Ryan Phillippe, Terrence Howard (nominalizat anul acesta la Oscarul pentru cel mai bun actor pentru rolul din "Hustle & Flow"), Thandie Newton - ca sa-i amintim doar pe cativa. Sandra Bullock, bunaoara, si-a dorit atat de mult sa joace in "Crash", incat si-a platit singura biletul de avion pentru a ajunge pe platouri.

 

Nu este singura care a facut sacrificii: casa familiei Cabot din film este de fapt casa lui Haggis, care si-a folosit si masina pentru a filma anumite scene.

 

CRASH - POVESTI DIN L.A. R: PAUL HAGGIS

CU: SANDRA BULLOCK,  DON CHEADLE, MATT DILLON, RYAN PHILLIPPE, BRENDAN FRASER,  TERRENCE HOWARD, THANDIE NEWTON, LUDACRIS; DIN 28 APRILIE

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Crash - cand ingerii devin rasisti
/arta-si-societate/crash-cand-ingerii-devin-rasisti-1005729
1005729
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.