In asteptarea Olimpiadei

Postat la 25 iunie 2007 1 afişăre

Chiar daca mai e destul pana la Jocurile Olimpice de Vara din 2008 de la Beijing, o calatorie acum in capitala Chinei inseamna o experienta culturala uimitoare. Cu conditia sa nu va descurajeze poluarea si agitatia unui oras in plina constructie si reconstructie inainte de Olimpiada.

Chiar daca mai e destul pana la Jocurile Olimpice de Vara din 2008 de la Beijing, o calatorie acum in capitala Chinei inseamna o experienta culturala uimitoare. Cu conditia sa nu va descurajeze poluarea si agitatia unui oras in plina constructie si reconstructie inainte de Olimpiada.

 

INNOIRE: Orasul se afla intr-un proces de innoire accelerata, cu cladiri si strazi intregi aflate in plina constructie sau renovare si care ar trebui sa fie gata pana la startul Olimpiadei din 2008. Fiecare artera aglomerata este flancata de ghivece de flori si se planteaza mii de copaci pentru a imbunatati calitatea aerului. Nu-i mai putin adevarat ca pregatirile pentru fiesta sportiva de la anul inseamna deocamdata si o teribila congestie a traficului.

 

ISTORIE: Odata ajuns in China nu trebuie ratata ocazia de a vizita Orasul Interzis, fosta resedinta a imparatilor chinezi (se recomanda serviciile studentilor care lucreaza ca ghizi si cu care se poate negocia un pret bun), Marele Zid chinezesc (de preferat in timpul saptamanii, pentru a evita aglomeratia de weekend) sau armata de teracota, alcatuita din cateva mii de soldati de lut ars.

 

CUMPARATURI: Cum preturile sunt mici, se pot gasi tot felul de obiecte interesante care sa merite luate fie ca suvenir, fie pe post de cadouri pentru familie si prieteni. E bine de ajuns la Beijing cu valizele cat mai goale, fiindca aveti cu ce sa le umpleti - inclusiv cu haine bune si ieftine, achizitionate de la fata locului. Dolarul american este aici extrem de puternic: de pilda, o cina cu sase feluri si bautura se poate lua cu circa 3 dolari de persoana.

 

MANCARE: Cel mai bine e sa luati masa in oras, deoarece mancarea si bautura de hotel sunt destul de scumpe si oricum lipsite de culoare locala. Dintre restaurantele din Beijing, foarte bun este Peking Duck, care merita vizitat atat datorita meniurilor specifice, cat si datorita preturilor confortabile.

 

RELAXARE: Dupa oboseala traficului si a cumparaturilor sau chiar imediat dupa calatoria cu avionul pana la Beijing, nu strica un masaj relaxant al intregului corp. Adresa unui maseur bun se poate afla intreband la hotelul ales pentru cazare. Si la 13 dolari pentru doua ore de masaj, chiar ca merita.

 

SMOG: Un dezavantaj major al capitalei Chinei il reprezinta smogul, care le poate pricinui celor mai sensibili dureri de ochi, iritatia gatului si binecunoscuta "tuse chinezeasca". Desi nu pare cel mai sanatos mediu pentru organizarea unor Jocuri Olimpice, umbla zvonul ca multe fabrici se vor inchide cu luni bune inainte de acest eveniment, pentru a permite cat de cat curatarea atmosferei.

 

PRECAUTII: Aveti grija ca taxiul sa aiba aparat de masura a distantei, altminteri veti masura cu propriul portofel lungimea labirinturilor urbane ale Beijingului. Si nu aveti incredere sub nicio forma in altceva decat apa imbuteliata - chiar cand va spalati pe dinti (iar atunci cand faceti dus, e mai indicat sa nu cantati acolo, dupa obiceiul de acasa, ca sa nu riscati cumva sa inghititi apa complet nepotabila a locului).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
In asteptarea Olimpiadei
/arta-si-societate/in-asteptarea-olimpiadei-1009589
1009589
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.