La vie en rose
Daca pentru Milan Kundera lejeritatea existentei era insuportabila, pentru toate autoarele noi serii "Chic" a editurii Polirom ea este, probabil, cea dintai virtute a vietii.
Daca pentru Milan Kundera lejeritatea existentei era insuportabila, pentru toate autoarele noi serii "Chic" a editurii Polirom ea este, probabil, cea dintai virtute a vietii. Jurnaliste din lumea modei (cu exceptia lui Marian Keyes, care a studiat dreptul si finantele, ca apoi, cu inalta competenta, sa poata exercita meseria de chelnerita), dedulcite la barfe mondene si oficiind pe altarul zeului "glamour", au renuntat, cu toatele, la meseria lor de baza si s-au dedicat romanului.
Cand totul este "Chic"
O optiune de inteles, cata vreme fiecare dintre ele s-a trezit, inca de la publicarea primei carti, autoare de best-seller-uri. Scriind cu aceeasi lejeritate cu care personajele lor toaca bani, flirteaza sau se delecteaza pe la petreceri de lux, autoarele au o prolificitate absolut invidiabila, care, chiar daca nu o sa le asigure un loc permanent in Panteonul literelor, macar o sa le ofere un stagiu consistent in inimile milioanelor de cititori actuali ai cartilor lor.
Asa cum lesne se poate observa in cursul unei rapide navigari pe internet, cu escale in dreptul numelui lor, toate aceste tinere si talentate romanciere au creat personaje ale caror aventuri dau dependenta de lectura.
Din experienta directa, pot afirma ca, la noi, cititoarele care deja s-au intalnit cu traznita Bridget Jones, cu "shopaholica" Becky Bloomwood sau cu faustica, in registru minor, care este Andrea Sachs, cauta cu frenezie "sequel"-urile cartilor deja aparute si le imprumuta pe cele pe care nu izbutit sa si le cumpere.
Afara de locurile traditionale lipsite de vizibilitate (dormitor, cada etc.), lectura se produce pe bancile din parcuri, in metrou sau chiar la serviciu, unde fructul este cu atat mai dulce cu cat este si oprit. Un fenomen de atractivitate si buna dispozitie, mai eficient decat Xanax-ul sau Prozac-ul, si care, desi poarta mai multe nume, are acum, gratie ingeniozitatii de marketing a editurii Polirom, o singura marca: "Chic".
Vom descrie, in graba, titlurile (in numar de sapte) recent aparute, asigurandu-va ca ordinea prezentarii este pur aleatorie.
Lauren Weisberger
Diavolul se imbraca de la Prada
Autoarea, nurlie absolventa a Universitatii Cornell, a ajuns sa-si vada numele zabovind circa sase luni in topul de best-seller-uri al ziarului New York Times gratie acestui roman despre lumea modei. Ea a convertit o istorie personala (de fapt povestea unui esec profesional) intr-un urias succes de librarie. Lauren Weisberger a lucrat, timp de un an de zile, ca asistenta a Annei Wintour, editor-sef al celebrului Vogue Magazine, una dintre cele mai influente persoane din lumea modei la ora actuala. In birourile new-yorkeze ale fashion-magazine-ului a cunoscut grandoarea si desertaciunea unui univers doldora de vedete, vendete, fite, sforarii, himere, paiete si crize de paranoia, pe care a stiut sa le observe atent, dar cu o privire discret tulburata de un nor de venin. Personajul principal este Andrea Sachs, aspiranta la meseria de jurnalist, asistenta a Mirandei Priestley la revista Runway, o slujnica de lux supusa 15 ore pe zi hachitelor diabolice ale patroanei sale. Bunaoara: Miranda vrea un exemplar din Harry Potter inainte ca volumul cu pricina sa fi aparut pe piata, Miranda se afla la Paris si ii da telefon la New York Andreei (care nu avea voie sa paraseasca biroul nici macar ca sa mearga la toaleta) si ii spune: "Stau in masina pe Rue de Rivoli, pe o ploaie mocaneasca, iar soferul a disparut. Gaseste-mi-l pe data!", Miranda vrea sa i se trimita de urgenta, prin avion, o rochie de seara in Republica Dominicana. Si tot asa. Cu toate acestea, in plin infern discretionar, Andrea nu ii doreste patroanei sale moartea. Pentru ca, daca aceasta ar muri, isi da seama ca si-ar pierde orice speranta sa o poata ucide cu propriile maini.
Lauren Weisberger
Vreau sa fiu VIP
Personajul principal este, de asta data, Bette Robinson, de 27 de ani, functionara sastisita pana la greata de postul ei de marunta functionara de banca. O intalnire pro-videntiala cu managera celei mai importante firme de PR din
Sophie Kinsella
Poti sa tii un secret?
Intrebarea din titlu este adresata de catre Emma Corrigan unui barbat langa care, din pura intamplare, s-a asezat in avion. Speriata de golurile de aer si avand mereu in minte catastrofa turnurilor gemene, eroina incearca sa-si deturneze atentia si incepe sa-i povesteasca barbatului intreaga ei viata, punctata de mici secrete nu atat penibile cat hazoase (unde este punctul ei G, cum a fost dezvirginata in timp ce parintii ei se uitau la filmul "Ben Hur", cum habar n-are ce inseamna NATO etc.).
Atunci cand, in sfarsit, aterizeaza cu bine si se duce la lucru la compania unde era angajata ca asistenta de marketing, afla ca barbatul din avion este, de fapt, patronul ei.
Sophie Kinsella
La cumparaturi cu sora mea
Un roman de un comic nebun, la fel ca toate celelalte din seria-cult a aventurilor Rebeccai Bloomwood, acum casatorita cu Luke Brandon. Dupa un prelung voiaj de nunta, intoarcerea la Londra este innorata nu doar de obisnuitul smog, ci si de faptul ca nu are slujba, ca sotul sau este superocupat, ca buna ei prietena a plecat catre zari mai senine si ca propriii parinti se afla in plin tratament psihiatric. Peste toate acestea, Becky descopera ca are o sora, fruct al amorului prenuptial al tatalui ei. Socul este dus la paroxism de faptul ca surioara nu iubeste toalele, nu se machiaza, nu mananca ciocolata si, oroare!, detesta cumparaturile.
Blonde de milioane
Romanul putea foarte bine constitui scenariul catorva episoade din "Sex and the city". A fi blonda la New York, incearca sa demonstreze Sykes (fosta colaboratoare la varianta engleza a revistei Vogue), nu inseamna doar sa ai parul colorat, ci este o atitudine si o filosofie de viata, care prinde trup, in timpul unei decolorari sau al unui peeling, nu in orice colt din Bronx sau din Queens, ci doar in saloanele Bergdorf.
Aceste regine ale superficialitatii din
Helen Fielding
Bridget Jones, la limita ratiunii
Sau Bridget se intoarce. Si nu oricum, ci mai grasa. Si mai indragostita. De asta data de Mark Darcy. Care, la randul sau, o iubeste. Un posibil tablou al perfectiunii. Asta daca eternele angoase ale domnisoarei Jones ar putea cunoaste un moment de vacanta. Cum nu il cunosc, Bridget reincepe sa viseze la vechiul ei patron, Daniel, fiind sfasiata de o noua si uriasa dilema amoroasa. Pe care o rezolva, logic, fugind in lume.
Marian Keyes
Lucy Sullivan se marita
Romanul, publicat in 1996 in
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro