Povestea primului om care a navigat solitar in jurul lumii in cel mai scurt timp
Tot la anticariate sau la buchinişti veţi putea găsi şi volumul lui sir Francis Chichester ”Cu Gipsy Moth în jurul lumii„, apărută în româneşte în 1970. Sir Francis Chichester (1901 - 1972) a fost aviator şi marinar, înnobilat de regina Elisabeta a II-a pentru că a devenit primul navigator solitar în jurul lumii care a mers pe vechiul drum comercial al velierelor (între Europa şi Orientul Indepărtat, pe la Capul Horn, Capul Bunei Speranţe şi la sud de Australia) dar şi cel mai rapid navigator, în doar nouă luni şi o zi.
Chichester a inventat o manieră nouă de navigaţie aviatică, iar în timpul celui de-al doilea război mondial a activat drept instructor de zbor. După război, 15.000 de hărţi obţinute de la ministerul de război îi oferă ocazia să înfiinţeze o companie specializată, o afacere de succes.
În 1958 este diagnosticat cu cancer la plămâni (unii spun că a fost un diagnostic greşit), prilej cu care devine vegetarian şi navigator. In 1960 participă la o primă competiţie transatlantică, cu Gipsy Moth III. Şase ani mai târziu, părăseşte portul Plymouth cu Gipsy Moth IV şi după 226 de zile se întoarce tot aici. Călătoria îl transformă într-un erou, aşa că regina a folosit la ceremonia de înnobilare sabia utilizată de Elisabeta I pentru a-l face pe sir Francis Drake cavaler.
Mai târziu, sir Francis apare pe timbre şi într-un cântec al formaţiei Dire Straits, iar Gipsy Moth IV, restaurat, poate fi văzut în portul Plymouth.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro