Practica si teoria conspiratiei

Postat la 01 august 2006 1 afişăre

Daca unii istorici si-au istovit imaginatia in faurirea de ucronii - exercitii care incearca sa afle care ar fi fost cursul lumii daca un anumit personaj sau eveniment din trecut ar fi avut alti parametri -, altii cauta adevaratii actori din spatele istoriei pe care o stim cu totii.

Daca unii istorici si-au istovit imaginatia in faurirea de ucronii - exercitii care incearca sa afle care ar fi fost cursul lumii daca un anumit personaj sau eveniment din trecut ar fi avut alti parametri -, altii cauta adevaratii actori din spatele istoriei pe care o stim cu totii.

Printre cei care opereaza aceasta "re-lectura" a trecutului cu seriozitate, cu atentie pentru detaliul revelator si evitand speculatii sau derapaje delirante (in ciuda faptului ca este un mare amator de fenomene paranormale), se numara si Joel Levy, autor al unor incitante volume despre bizarerii, de la "Fabulous Creatures" (un bestiar modern care antologheaza, cu mic cu mare, creaturile din mitologie si folclor) la "Secrets of the Con Artists" (o privire asupra istoriei marilor escroci si a metodelor lor). Cartea despre evenimentele istorice oculte se cheama "Secrete ale istoriei: fortele ascunse care au modelat trecutul" si scoate la iveala secte si conspiratii, renghiuri si cabale, spioni si retele informative, siretlicuri diplomatice si strategii razboinice misterioase. Chiar daca unele nu sunt intrutotul necunoscute, toate pot fi caracterizate drept actiuni din umbra, care au fost concepute sa stea la adapost de cunostinta multimilor si sa schimbe cursul istoriei fara sa tradeze meritele autorilor lor de drept.

De la cultele "misteriilor" din lumea antica pana la societatile clandestine ale Europei Revolutiilor, de la intelegerile secrete ale papilor pana la dedesubturile viclene ale razboiului din Irak, de la geniul lui Arhimede pana la complexul militar-industrial al proiectului Manhattan, Joel Levy ne infatiseaza studii de caz din istorie, episoade, incidente si accidente ce ilustreaza forta bratului ascuns al conspiratiilor, deslusindu-ne identitatea adevaratilor detinatori ai puterii de-a lungul istoriei si numarul bataliilor care s-au decis inainte ca vreo sabie sa fie scoasa din teaca sau ca vreun glonte sa fi fost tras. Ce ni se pare  interesant este faptul ca autorul consemneaza comploturile, dar avertizeaza asupra pericolului teoriilor conspiratiei.

 

In societatile tensionate, spune el, parti din populatie care se simt amenintate sau excluse vor fi oricand gata sa-l blameze pe "celalalt" si sa creada ca dramele lor se datoreaza unei sinistre cabale puse la cale de elemente subversive. In acelasi timp, conducatorii si institutiile gasesc ca e convenabil sa devieze furia supusilor spre grupurile vulnerabile si care pot fi sacrificate. "Teoria conspiratiei este instrumentul perfect pentru atingerea acestor scopuri." Un instrument imbratisat atat de cei in suferinta, cat si de tirani. Si, uneori, de catre scriitori si istorici dornici de subiecte de senzatie. Ceea ce nu este cazul autorului nostru, care stie sa pastreze dreapta masura, neabuzand de efectele terorizante ale teoriei/ maladiei conspiratiilor.

 

Joel Levy, Secrete ale istoriei,

Editura Allfa, Bucuresti, 2006

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Practica si teoria conspiratiei
/arta-si-societate/practica-si-teoria-conspiratiei-1006559
1006559
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.