Cel mai riscant pariu de pana acum al lui Mark Zuckerberg: @facebook.com

Autor: Roxana Cristea Postat la 23 noiembrie 2010 109 afişări

Facebook a mai facut un pas in lupta pentru a castiga o felie cat mai mare din internet, prin lansarea unui sistem care include e-mail, mesaje instant si SMS-uri. Problema ramane insa, ca si la tot ce a creat Facebook pana acum, confidentialitatea datelor personale ale utilizatorilor.

"Nu mai folosesc e-mailul ca sa comunic cu prietenii de vreo patru ani, prefer Facebook sau Yahoo!Messenger", spune cu un zambet rezervat pe buze Monica Popa, o tanara absolventa a Facultatii de Drept din Bucuresti. "Mailul mi se pare demodat si lent", mai zice ea, aratandu-ne mandra pozele si numarul de prieteni din reteaua de socializare virtuala. In fiecare zi, prin intermediul Facebook sunt trimise mai mult de patru miliarde de mesaje de catre aproximativ 350 de milioane de utilizatori din cei circa 500 de milioane ai retelei, sustine Mark Zuckerberg, fondatorul retelei.

Reteaua pregateste insa acum nivelul urmator: saptamana trecuta, Zuckerberg a dezvaluit intr-o conferinta la San Francisco ceea ce el numeste "sistem de mesaje modern", care aduce sub aceeasi umbrela diferite tipuri de "texting" - e-mail, mesaje instant, chat, SMS. Serviciul "Facebook Messages" va presupune, intr-adevar, adrese de e-mail tip @facebook.com, insa asta nu inseamna ca va fi un serviciu de e-mail, a spus Zuckerberg. Pentru dezvoltarea a ceea ce a devenit cunoscut drept "Project Titan" (sau "Gmail killer", pentru optimisti) au fost necesare 18 luni si munca unei echipe de 15 ingineri de software.

La ce bun? Nu era de ajuns e-mailul? "Nu e vorba ca e-mailul nu e bun, doar ca e prea formal", a replicat Zuckerberg. "Au fost zvonuri ca vom lansa un sistem care sa distruga e-mailul traditional. Vreau sa mentionez ca nu este asa. Este un sistem de mesaje, iar e-mailul este doar o parte din el. Nu cred ca oamenii se vor trezi maine si vor spune 'Gata, de azi o sa-mi inchid contul de Yahoo sau Gmail!'."

Noul sistem de mesagerie va integra toate celelalte forme de comunicare scriptica permise de retea si va pastra o arhiva a tuturor conversatiilor. Utilizatorii pot atasa si trimite fisiere si pot folosi sistemul si prin aplicatia Facebook pentru iPhone. Andrew Bosworth, inginer de software la Facebook, a rezumat natura noului serviciu astfel: "Ar trebui sa am nevoie doar de doua lucruri: un om si un mesaj. Nu avem de-a face cu un serviciu de e-mail; l-am modelat mai curand dupa chat". Concret, cand un mesaj soseste, el va fi vizibil la baza browserului, asa cum se intampla acum in cazul chatului Facebook. Pentru moment, numai mesajele vocale lipsesc din gama, in rest orice altceva poate fi integrat in Facebook Messages: "Daca vrei sa imi trimiti un e-mail, iar eu vreau sa il primesc ca mesaj text pe telefon, va trebui sa functioneze".

Inboxul va fi impartit in trei: de la prietenii cu care se comunica cel mai mult, mesajele vor veni in "inboxul social"; nivelul inferior de importanta apartine companiilor care ii contacteaza pe utilizatori, grupurilor sau persoanelor carora destinatarul le-a dat "Like" sau prietenilor cu care contactele sunt mai rare, iar in ultimul vor intra mesajele considerate de Facebook ca spam. "Nu mi se pare normal ca un e-mail de la prietenul tau cel mai bun sa se afle intre un e-mail cu factura de la telefon si unul de la o banca", a spus Zuckerberg. Toate conversatiile cu un prieten anume vor fi afisate pe aceeasi pagina, indiferent pe ce cale au venit mesajele de la el (Google Chat, e-mail, SMS, dar deocamdata nu si Skype sau Microsoft Outlook).

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/cel-mai-riscant-pariu-de-pana-acum-al-lui-mark-zuckerberg-facebook-com-7732342
7732342
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.