Cine este românca ce conduce afacerile unei companii cu afaceri de aproape un miliard din România. Ea conduce şi o echipă formată din peste 6.000 de angajaţi
În urmă cu un deceniu, pasiunea Roxanei Cîrcu pentru informatică o aducea în echipa Endava România, companie cu venituri de peste 940 de milioane de lei anul trecut. După mai multe roluri pe plan local, luna aceasta a venit timpul pentru o nouă provocare: preluarea funcţiei de regional manager al pieţelor din Europa Centrală în care jucătorul e prezent. Cum s-a pregătit pentru acest pas, în urma căruia a primit conducerea unei echipe de 6.000 de angajaţi?
„Lucrez cu echipe de aproape 20 de ani, de-a lungul carierei având responsabilitatea de a coordona oameni pe cât de diverşi, pe atât de inspiraţionali. Ei m-au învăţat să rămân curioasă, să ofer atenţie fiecăruia şi să ascult. Cred cu tărie că fiecare om are ceva valoros de oferit şi că este datoria unui manager să înţeleagă cum anume să armonizeze aptitudinile şi personalităţile unice ale membrilor echipei şi cum să ofere fiecăruia dintre ei spaţiul şi mediul necesar pentru ca ei să se simtă în siguranţă, să se poată integra, să se dezvolte constant şi să găsească satisfacţie în munca pe care o desfăşoară”, spune managerul proaspăt numit la cârma operaţiunilor companiei de software Endava pe întreaga zonă CE, regiune care include pieţele din România, Bulgaria, Republica Moldova şi Polonia.
Anterior, ea a deţinut funcţia de Delivery Unit Manager pe Bucureşti, aşa că primele provocări spune că se leagă în primul rând de trecerea de la o coordonare locală la una regională, multinaţională, „drept pentru care trebuie să înţeleg specificităţile fiecărei pieţe în care operăm şi să stabilim strategia de dezvoltare în mod corespunzător”. Şi numărul de oameni pentru care este responsabilă a crescut semnificativ, echipa din Europa Centrală numărând în jur de 6.000 de personane, la fel şi portofoliul de clienţi deserviţi la nivelul întregii regiuni, în care compania funcţionează cu 16 centre de distribuţie.
Din noua structură de conducere regională a companiei face parte Remi Savu, care va continua să coordoneze regiunea Adriatica (Bosnia şi Herzegovina, Croaţia, Macedonia de Nord, Slovenia şi Polonia), care va lucra îndeaproape cu Roxana Cîrcu la alinierea operaţiunilor în regiunea Adriatica şi Europa Centrală. Echipei din regiune i se vor alătura trei noi country managers: Darius Ştefan pentru Bulgaria, Veaceslav Panfil pentru Moldova şi Daniel Ţîru pentru Polonia. Potrivit companiei, excepţia notabilă în regiune este România, unde, „datorită complexităţii, dimensiunii şi contextului istoric”, centrele de livrare şi sateliţii existenţi sunt grupaţi în patru clustere, ca un pas intermediar către realizarea unei structuri integrate la nivel naţional. Acestea sunt: Bucureşti, a cărui conducere a fost preluată de Francesco Giovanne; Cluj-Napoca-Târgu-Mureş, sub conducerea lui Adrian Roman; Iaşi-Galaţi-Suceava, sub conducerea lui Iulian Antonovici şi Timişoara-Sibiu-Piteşti-Craiova-Braşov, sub conducerea lui Iulian Tatarcan şi a lui Alin Grama. Managerii celor patru clustere vor raporta direct către Roxana Cîrcu, alături de managerii din Bulgaria şi Republica Moldova.
La nivel global, businessul are o echipă de peste 11.000 de angajaţi, iar cele mai noi pieţe pe care şi-a extins operaţiunile sunt Australia, Canada, Mexic, Polonia şi Orientul Mijlociu. În România, compania a încheiat anul trecut cu o cifră de afaceri de 941 de milioane de lei şi un profit de 106,6 milioane.
CV de informatician
► S-a alăturat echipei Endava în 2012, pe poziţia de Senior Project Manager, în care a rămas patru ani; ulterior, a fost, între 2016-2019 Head of Project Management, iar până să preia, luna aceasta, funcţia actuală, a deţinut rolul de Delivery Unit Manager pe regiunea Bucureşti;
► Anterior Endava a fost CRM Manager la Vector Business Consulting (2008-2012) şi CRM Leader (Vector Software 2003-2008);
► A absolvit facultatea şi masterul în cadrul ASE Bucureşti;
► A fost atrasă încă de mică de ştiinţele exacte, aşa că în copilărie visa să devină profesoară de matematică. A trecut mai apoi la ideea de a se face fizician, de a face o descoperire care să revoluţioneze lumea, însă după ce a descoperit informatica, a fost destul de clar că acesta este domeniul în care vrea să profesez si să se dezvolte;
► Este pasionată de tango argentinian, călătorii şi gătit.
Valoarea unui bun manager stă în echipă. Ca lider, Roxanei Cîrcu îi place să creadă despre sine că nu se încadrează neapărat într-o anumită tipologie de leadership, ci că are câteva caracteristici care contribuie la crearea unui ecosistem armonios în care se formează echipe sudate, în care oamenii se dezvoltă, iar businessul creşte. În timp, unul dintre lucrurile pe care le-a învăţat este că valoarea unui bun manager nu stă doar în calităţile sale individuale, ci şi în echipa pe care o construieşte în jurul său, în liderii pe care îi formează.
De altfel, în agenda sa zilnică Roxana Cîrcu, Regional Manager, Endava Central Europe una dintre cele mai importante activităţi e comunicarea cu colegii, mai ales în modul hibrid de lucru în care compania operează. „Pe lângă şedinţele 1-2-1 pe care le am setate cu membrii echipei, plus toate celelalte întâlniri necesare pentru a rezolva diversele lucruri ce ţin de munca de zi cu zi, îmi place să îmi rezerv câteva sloturi în care să fiu disponibilă pentru discuţii care apar ad-hoc pe diverse teme, mai ales atunci când merg fizic la birou.” Obişnuieşte, de asemenea, să viziteze birourile din locaţiile companieiei şi să interacţioneze cu colegii pe care îi găseşte la faţa locului, să „ia pulsul” organizaţiei, iar pe viitor se aşteaptă, de asemenea, să călătorească mai des decât până acum, „pentru a fi aproape şi a oferi sprijin tuturor echipelor din Europa Centrală.”
Potrivit ei, calităţile pe care le caută şi încearcă să le cultive la oamenii din echipa sa se întrepătrund cu valorile companiei pe care o conduce, şi consideră că definesc perfect profilul colegilor ei: „inteligenţi, atenţi la nevoile celorlalţi, deschişi, adaptabili şi de încredere”. În ceea ce priveşte greşelile angajaţilor, e de părere că suntem cu toţii predispuşi la ele, ca parte din natura umană. „Este important însă ce învăţăm din greşeli şi cum anume le evităm pe viitor. E important de asemenea ca orice coleg să simtă că are un suport de sprijin în jurul lui, care să-l ghideze atunci când are nevoie de sfaturi şi să-l ajute să evite sau să minimizeze eventualele greşeli.”
Un domeniu cu posibilităţi de dezvoltare nelimitate. De-a lungul carierei, Roxana Cîrcu spune că întotdeauna şi-a găsit inspiraţia şi motivaţia în persoane din medii total diferite, descoperind mereu lucruri noi de învăţat de la fiecare. „Admir oamenii care prin profesionalismul lor, dedicarea şi atitudinea pozitivă inspiră şi creează echipe şi comunităţi în jurul lor şi influenţează lucrurile în bine.” Ea îşi descrie întregul parcurs profesional de până acum drept „o călătorie frumoasă, în care am încercat să învăţ din fiecare experienţă şi să mă bucur de fiecare pas”. Încă de la prima întâlnire cu domeniul tehnologiei povesteşte că a fost fascinată şi i s-a părut o lume magică, realizând că rezultatele muncii sale şi a colegilor, prin sistemele dezvoltate, pot avea un impact major asupra societăţii în care trăim şi pot influenţa şi uşura viaţa foarte multor oameni. „De asemenea este un domeniu în care posibilităţile de dezvoltare sunt nelimitate.” Cât despre motivele pentru care a atins deja pragul de un deceniu în Endava, ea spune că jucătorul a fost încă de acum zece ani o companie diferită de cele existente pe piaţă, având „o cultură primitoare”. „M-am simţit mereu în siguranţă şi în acelaşi timp încurajată să îmi exprim părerile, să mă dezvolt şi să îmi asum riscuri, iar asta mi-a permis să cresc în permanenţă. Pentru mine, a fost cel mai potrivit loc pentru a avea o carieră împlinită şi îmi doresc să păstrez şi să încurajez, la rândul meu, o astfel de atmosferă pentru colegii mei din Europa Centrală.”
Roxana Cîrcu e de părere şi că este foarte important să avem un echilibru în tot ceea ce facem, şi consideră că acest lucru trebuie să se aplice şi balanţei pe care trebuie să o păstrăm între timpul acordat vieţii profesionale şi celei personale. „Încurajăm colegii să aibă cât mai multe hobby-uri, să aibă preocupări diverse, să-şi acorde timp pentru socializare, pentru odihnă, şi acest lucru va avea automat un impact şi în viaţa profesională, o minte odihnită şi relaxată fiind mult mai productivă decât una obosită şi stresată.” Acesta spune că este şi principalul motiv pentru care au lansat, în 2020, programul Wellbeing at Endava, un program bazat pe patru piloni – sănătate fizică, echilibru emoţional, viaţă personală şi comunitate. „Programul presupune o serie de sesiuni şi workshopuri gratuite, din care colegii noştri pot afla informaţii utile, foarte concrete şi imediat aplicabile despre cum îşi pot asigura un somn odihnitor, tehnici de diminuare a stărilor de anxietate, tehnici de relaxare şi multe altele.” În ceea ce o priveşte, hobby-urile sale sunt tangoul argentinian, călătoriile şi gătitul.
„De la prima întâlnire cu domeniul tehnologiei am fost fascinată şi mi s-a părut o lume magică, realizând că rezultatele muncii noastre, prin sistemele dezvoltate, pot avea un impact major asupra societăţii în care trăim şi pot influenţa şi uşura viaţa foarte multor oameni. De asemenea, este un domeniu în care posibilităţile de dezvoltare sunt nelimitate.”
Roxana Cîrcu, Regional Manager, Endava Central Europe
Soluţii interne pentru criza de IT-işti. În prezent, la nivelul industriei de tehnologie, Roxana Cîrcu spune că principala provocare este deficitul de personal de pe piaţa IT. Potrivit ei, pandemia a accelerat digitalizarea multor servicii, fapt ce a crescut cererea de specialişti în IT la nivel global. De aceea, susţine că procesul de recrutare devine tot mai dificil într-o piaţă foarte competitivă. „Astfel, la Endava am început să formăm intern cât mai mulţi specialişti, prin diferite programe precum internshipuri şi iniţiative destinate studenţilor şi absolvenţilor unor facultăţi cu profil tehnic (sub denumirea de „Graduate Programmes”), dar şi programe de training „School for...” pentru cei care îşi doresc să înceapă o carieră în IT, indiferent de experienţa anterioară.” Prin urmare, şi obiectivul principal al companiei rămâne, în continuare, dezvoltarea profesională şi personală a angajaţilor Endava, „acesta fiind completat de obiectivul de a atrage noi colegi şi de a creşte echipele din fiecare piaţă în parte”. Un interes direct al companiei e reprezentat şi de dezvoltarea comunităţilor tehnice din pieţele în care operează, „şi astfel ne implicam activ în organizarea de diverse sesiuni tehnice sau programe de training”.
În altă ordine de idei, dacă la începutul pandemiei jucătorul a fost nevoit să treacă la un mod de lucru în mediul online, în acest an s-a adoptat, la nivelul companiei, sistemul de lucru hibrid. „Angajaţii noştri îşi doresc flexibilitate, vor să poată rămâne acasă şi să scutească timpul petrecut spre şi dinspre birou, dar vor să aibă şi posibilitatea interacţiunii faţă în faţă cu colegii lor. Beneficiile întâlnirilor, ideilor şi zâmbetelor schimbate faţă în faţă nu pot fi suplinite de nicio tehnologie existentă în acest moment şi atunci ne-am adaptat pentru a putea facilita astfel de momente şi ne încurajăm colegii să se întoarcă la birou oricât de des îşi doresc.”
Vorbind şi despre discrepanţa dintre numărul de bărbaţi versus cel de femei care aleg meserii din domeniile STEM, Roxana Cîrcu se declară o susţinătoare a egalităţii de şanse, a echităţii, şi în aceeaşi măsură a recunoaşterii meritelor pe motive de performanţă, indiferent de gen. De-a lungul timpului, spune ea, anumite meserii au fost mai bine promovate şi au fost considerate atractive pentru acel moment, iar situaţia este diferită de la o ţară la alta, depinzând de contextul politic si social. Adaugă însă că domeniul IT a luat avânt în România în ultimii ani şi a stârnit mult interes în cadrul populaţiei tinere, atât în rândul bărbaţilor, cât şi al femeilor, iar pe măsură ce s-a popularizat, lumea a înţeles mai bine în ce constă munca şi care sunt aptitudinile necesare. „Vedem din ce în ce mai multe femei care aleg o carieră în acest domeniu. Mă bucur să spun că aproape jumătate dinte colegii noştri din Endava sunt femei. O echipă diversă este întotdeauna o echipă valoroasă.” De altfel, ea este de părere că există multă putere în feminitate, o putere mai subtilă, care poate nu se dezvăluie aşa uşor privitorului. „De asemenea, o femeie puternică poate fi în acelaşi timp şi feminină, şi combinaţia dintre cele două trăsături este una fascinantă”, ne-a spus într-un interviu anterior acordat în cadrul anuarului 100 Cele mai puternice femei din business.
În încheiere, Roxana Cîrcu le oferă şi un sfat celor care îşi încep acum cariera: să fie curioşi, să nu le fie frică să încerce lucruri noi şi să îşi depăşească teama de a fi criticaţi sau judecaţi. Îi sfătuieşte, de asemenea, să îşi dozeze dorinţa de a sări etape, să-şi acorde timp pentru a a-şi construi o bază solidă de cunoştinţe şi să se bucure de fiecare etapă a călătoriei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro