Cine sunt piratii de pe internet
Ca intr-un joc pe calculator sau intr-un film, internetul e o corabie, iar piratii vin s-o prade. Diferenta fata de situatiile clasice e ca aici cuferele cu bijuterii (filme, jocuri, programe si muzica) sunt oferite de bunavoie de marinari, care colaboreaza de minune cu piratii. Ba chiar isi apara dreptul de a prada impreuna, in numele libertatii de circulatie a informatiilor pe internet.
"Stiu la ce ma expun cand urc fisiere pe DC si pe site-urile de torrente, stiu ca incalc drepturile de autor, si m-am interesat si care este pedeapsa", spune un tanar de 18 ani care le ofera celorlalti utilizatori, prin intermediul hub-ului Cosmopolitan de pe DC, 25 de gigabiti de filme, programe, muzica si jocuri. "Nu am nimic de castigat, doar ca nu mai platesc filmele, muzica si programele pe care le descarc", adauga el. Un altul, care are o oferta de 70 de gigabiti, spune ca apeleaza la DC pentru ca nu-si permite sa cumpere filme sau programe. "In plus, platesc lunar internetul, de ce n-as profita de oportunitatile pe care mi le ofera?"
Aceasta este mentalitatea multora, insa cea mai mare parte dintre ei nu stiu sau nu sunt interesati de riscurile la care se expun cand pun la dispozitie continut video sau audio piratat - conform legii 8/1996 privind drepturile de autor, punerea la dispozitia publicului a unor produse purtatoare de drepturi de autor, fara acordul autorilor, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 4 ani; pentru companiile care fac piraterie, pedepsele sunt mai mari.
"Cresterea ofertei de continut piratat este cea mai mare problema pe care o avem in prezent", spune Florin Ciuica, directorul executiv al Asociatiei Industriei Muzicale din Romania (AIMR), care reprezinta interesele principalelor case de discuri din Romania. Mai exact, persoanele care intra pe DC o fac atunci cand cauta sa ia ceva, insa vor sa puna si la dispozitia altora softul, jocurile, muzica sau filmele pe care le au ei. "Si in general, toata muzica de pe hardul lor, care nu este obtinuta in mod corect, o pun la dispozitia tuturor celor ce se conecteaza la calculator prin intermediul DC."
Aceeasi problema este intalnita si pe asa-numitele site-uri de "torenti". La ora actuala, din tot continutul care exista pe internetul romanesc, peste 95% este piratat, sustine AIMR. Pirateria este semnificativ in legatura directa cu infrastructura de internet de care dispun utilizatorii. Pe DC, pana nu demult, eram primii, iar in alte segmente ale pirateriei digitale suntem pe locuri mai joase, dar tot "in top", din pacate, potrivit lui Ciuica. Nici la capitolul software lucrurile nu stau mai bine, rata pirateriei in 2008 fiind de 66%, cu 2% mai mica fata de anul anterior. Pierderile pe care le-a suferit piata romaneasca de pe urma traficului ilegal de soft au fost de 249 de miliarde de dolari (168,9 miliarde de euro), conform raportului Business Software Alliance (BSA).
Cititi intregul material in editia tiparita a BUSINESS Magazin.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro