Evoluţia incredibilă a unui copil dintr-un orăşel, crescut într-o casă unde nu avea nici măcar televizor. El a devenit un as al tehnologiei şi are o avere de peste 16 miliarde de dolari

Postat la 29 iunie 2024 24 afişări

Evoluţia incredibilă a unui copil dintr-un orăşel, crescut într-o casă unde nu avea nici măcar televizor. El a devenit un as al tehnologiei şi are o avere de peste 16 miliarde de dolari

Entuziasmul pe care l-a afişat întotdeauna privind inovaţia şi tehnologia l-au ajutat pe Andy Bechtolsheim să lase o amprentă notabilă asupra industriei de IT, cimentându-şi o imagine de adevărat pionier, care a estimat corect potenţialul pe care îl avea, în 1998, o mică firmă numită Google. Cum a ajuns astăzi o avere netă în valoare de câteva miliarde de dolari?

Născut în urmă cu aproape 70 de ani într-un orăşel din Bavaria, în Germania de Vest,  Andreas „Andy” von Bechtolsheim a crescut alături de alţi trei fraţi într-o casă fără televizor şi vecini cu care s-ar fi putut juca. Pasiunea pentru electronică a venit astfel în mod natural, viitorul antreprenor proiectând la 16 ani un controller industrial pentru o companie locală, bazat pe un model realizat anterior de Intel.

Redevenţele generate de produs l-au ajutat să îşi susţină o bună parte din educaţie. În 1975, plictisit şi frustrat de Universitatea Tehnică din München, a decis să urmeze, în schimb, cursurile Universităţii Carnegie Mellon, de unde a obţinut un master în informatică. 

În 1977, Bechtolsheim s-a mutat, în cele din urmă, în Silicon Valley, unde a lucrat ca stagiar la Intel – companie cu care intrase în contact încă din adolescenţă. Ulterior, s-a înscris la Universitatea Stanford şi a devenit doctorand în inginerie electrică.

Acolo, a proiectat un computer de reţea încorporată, aşa-zisul SUN Workstation, folosit pentru multiple proiecte de cercetare, cât şi în dezvoltarea primelor routere de internet. Iniţial, eforturile lui Bechtolsheim de a găsi un producător pentru staţia lui de lucru nu s-au bucurat de succes, ceea ce l-a determinat să pună bazele companiei Sun Microsystems în 1982, alături de alţi trei antreprenori.

Firma a devenit un jucător important în piaţa computerelor; totuşi, la 13 ani de la înfiinţare, Bechtolsheim a părăsit compania şi a fondat Granite Systems, un startup axat pe producţia de comutatoare Ethernet de mare viteză.

Noua companie a fost cumpărată în 1994 de gigantul tech Cisco Systems, care a plătit 220 de milioane de dolari, făcându-l pe Bechtolsheim vicepreşedinte şi manager general al unei noi divizii din cadrul grupului.

În 2003, a părăsit Cisco pentru a pune bazele unui nou startup, Kealia Inc, cumpărat chiar de Sun Microsystems un an mai târziu. Bechtolsheim s-a întors la Sun în calitate de vicepreşedinte senior şi arhitect-şef. Omul de afaceri este cunoscut şi pentru activităţile sale de tip „angel investing”. În 1998, a fost unul dintre primii investitori în Google, când a pariat 100.000 de dolari pe viitorul companiei, care ajunge în prezent la o capitalizare de peste 2.000 de miliarde de dolari. Alte investiţii notabile includ Tapulous, un producător de jocuri pentru iPhone-uri, cumpărat de Disney în 2010, şi CrestaTech, o companie de cipuri wireless.

De altfel, portofoliul lui de investiţii a reflectat, de-a lungul timpului, un interes crescut pentru tehnologie de ultimă oră şi inovaţie. În prezent, Forbes îi estimează averea netă a lui Bechtolsheim la 16,3 miliarde de dolari.

Deşi a trăit aproape toată viaţa în Statele Unite, Andy Bechtolsheim nu a încercat niciodată să obţină cetăţenie americană.  

Carte de vizită

1. Andreas von Bechtolsheim s-a născut pe 30 septembrie, 1955 în districtul bavarez Landsberg, în Republica Federală Germană. La opt ani, s-a mutat cu familia la Roma, iar în 1968 s-a întors în ţara de baştină, într-o oraş de lângă lacul Konstanz;

2. Şi-a finanţat studiile după ce, la 16 ani, a proiectat un device bazat pe un microprocesor produs de Intel. În 1977 s-a mutat în Statele Unite, unde avea să trăiască aproape toată viaţa;

3. Cinci ani mai târziu a cofondat compania Sun Microsystems, unde a deţinut funcţia de designer-şef de hardware;

4. În anii 1990, în plină ascensiune a Internetului, părăseşte Sun şi fondează altă companie, Granite Systems, cumpărată în scurt timp de gigantul Cisco Systems, evaluat în prezent la 184 de miliarde de dolari;

5. De-a lungul ultimilor 10 ani, averea netă a omului de afaceri a crescut de patru ori, de la 4 miliarde la circa 16 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.