GADGET Review: Cum ar trebui jucate, de fapt, jocurile video - VIDEOREVIEW
Am avut la dispoziţie un desktop echipat pentru gaming, un monitor ultra- wide de 29,5 inch, tastatură, mouse şi căşti de gaming timp de o săptămână. Mi-am dat seama că viaţa unui gamer poate fi plăcută, dar şi costisitoare.
Mi-am pus căştile pe cap şi sunetul din cameră a fost înăbuşit; cu mâna dreaptă pe mouse, cu degetele pe taste şi cu ochii în monitor eram gata să fac o incursiune pe străzile Pragăi într-un viitor distopic (2029) în pielea lui Adam Jensen, un agent al Interpolului, desemnat să dezvăluie o conspiraţie la nivel global. Deus Ex: Mankind Divided este unul dintre jocurile video pe care le-am testat pe sistemul de gaming format dintr-un desktop GeForce GTX Battlebox Essential, monitor Acer Predator Ultra Wide de 29,5 inchi şi periferice de gaming Hyper X.
Nvidia a creat două tipuri de sisteme numite GeForce GTX Battlebox, destinate gamerilor care nu doresc să cântărească foarte bine care ar fi cele mai potrivite componente într-un buget dat. Astfel, compania americană vrea să le uşureze sarcina utilizatorilor, uneori destul de dificilă, de a-şi alege sau construi calculatorul potrivit pentru jocuri, prin două configuraţii cu nume potrivite: Essential şi Ultimate.
Pentru GeForce GTX Battlebox Ultimate, Nvidia a pregătit un sistem ce vine echipat cu cele mai noi componente precum placa video GTX 1080 Ti, dotat cu un proces Intel Core i7 sau AMD Ryzen 7 şi cu 16 GB RAM. Battlebox Ultimate este propunerea pentru gamerii care vor cea mai înaltă performanţă în toate jocurile video, pentru cei care doresc să experimenteze jocurile la calitate 4K sau pentru cei care vor să încerce jocurile de realitate virtuală ce necesită resurse mai mari pentru a funcţiona.
Pe de altă parte, GeForce GTX Battlebox Essential este un desktop care nu are o configuraţie la fel de performantă ca a celui menţionat anterior şi se adresează mai degrabă celor care vor să testeze noile jocuri video, dar nu sunt dispuşi să cheltuiască prea mulţi bani pentru asta.
După cum este de aşteptat, sistemul este gata pentru gaming: trebuie doar scos din cutie, conectate perifericele şi monitorul şi apoi băgat în priză. Battlebox Essential este un sistem medium-high dotat cu un proces Intel i5-7400 3.0 GHz, o placă de bază ASUS Prime, o placă video Nvidia GeFore GTX 1060 6 GB GDDR5, 16 GB RAM DDR4 şi spaţiu de stocare format dintr-un HDD de 1TB şi un SSD de 240 GB. Acest sistem l-am conectat la un monitor Acer Predator de 29,5 inchi.
Cutia nu are un design foarte extravagant, dar atrăgător pentru cei care preferă carcasele de gaming. Este neagră, cu câteva accente de roşu şi unghiuri ascuţite; partea din stânga are o porţiune de plastic transparentă prin care poţi vedea componentele, iar când computerul este pus în funcţiune, anumite porţiuni sunt iluminate cu roşu. Spre surprinderea mea, unitatea este foarte uşoară, ceea ce poate fi un lucru bun, dar şi rău. Este uşoară, deci are mobilitate, dar în acelaşi timp construcţia pare ieftină, de plastic.
Monitorul de la Acer dedicat gamingului este impresionant şi foloseşte tehnologia Nvidia, G-Sync, ce sincronizează rata de refresh a monitorului cu rata de randare a plăcii video, astfel încât imaginile să fie bune. Monitorul foarte lat are un design care aduce cu liniile din filmele Transformers şi arată impresionant oriunde l-ai aşeza. Faptul că este atât de lat şi curbat ajută la imersiune, indiferent dacă te joci sau urmăreşti un film. Este nevoie de o perioadă scurtă de ajustare, apoi experienţa de utilizare este extraordinară.
De asemenea, este foarte util pentru persoanele care lucrează în mai multe programe în acelaşi timp. Aşadar, poţi avea liniştit un program de editare în stânga, o fereastră dintr-un browser în dreapta şi o pagină de Word în mijloc. Este spaţiu pentru toată lumea. De menţionat este faptul că în anumite jocuri, precum FIFA 17, am observat că anumite culori nu erau redate fidel (de pildă, un gazon mai galben decât ar trebui). De asemenea, toate clipurile cinematice din jocurile video testate nu se întind pe întreaga suprafaţă a ecranului, din păcate. Din fericire, asta se aplică doar în cazul filmuleţelor, nu şi în cazul jocului propriu-zis.
Experienţa de gaming, în jocurile testate, a fost una foarte bună şi nu am avut probleme în a rula jocuri apărute recent (precum Deus Ex: Mankind Divided, FIFA 17 sau Titanfall 2) la setări grafice ridicate la o rezoluţie ultra-wide (2.560 x 1.080 pixeli). Jocurile video testate au funcţionat foarte bine într-un interval de 40-60 de cadre pe secundă.
Vedeta neaşteptată, în ochii mei, din acest set de gaming a fost tastatura HyperX Alloy FPS. Tastatura este mecanică şi oferă o senzaţie tactilă excelentă: este o plăcere să scrii pe tastatură, tastele sunt late şi ferme la atingere, iar sunetul produs atunci când scrii este asemănător cu cel al unei maşini de scris (bonus pentru nostalgici). Mi-a plăcut că este robustă, neaşteptat de grea, iar iluminatul tastelor este de-a dreptul impresionant. Odată ce o tastă este apăsată, un val de lumină roşie pleacă din acel loc, întinzându-se pe toată tastatura. Tastura este creată pentru jocuri video, în special pentru jocuri FPS (first person shooter) precum Counter- Strike, dar este pentru prima dată când mă gândesc să cumpăr o tastatură de gaming pentru altceva decât jocuri.
Mouse-ul este HyperX Pulsefire FPS şi este, de asemenea, dedicat celor care preferă ”jocuri cu împuşcături“. Iniţial nu i-am acordat mare importanţă, dar după ce am revenit la mouse-ul obişnuit mi-am dat seama cât de rapid se mişcă Pulsefire. Cel utilizat de mine nu aluneca la fel de uşor pe mousepad şi nici nu era la fel de rapid pe ecran. Designul mouse-ului este convenţional şi nu te duce cu gândul la un mouse de gaming, dar este foarte confortabil la utilizare şi are o viteză de până la 3.200 DPI (sensibilitatea mouse-ului).
Ultimul membru al configuraţiei destinată gamerilor este o pereche de căşti HyperX Cloud Revolver S dotate cu sunet surround Dolby pe 7.1 canale, ceea ce se traduce într-un sunet mai plin, mai bogat, astfel încât să ai impresia că eşti în mijlocul acţiunii. Sunetul redat este foarte bun, basul plăcut şi vocile clare, iar căştile, deşi cam voluminoase, sunt confortabile de purtat chiar şi după câteva ore de utilizare. Aş putea continua să mai vorbesc despre fiecare componentă în parte, dar o să mă opresc aici înainte să termin paginile revistei.
Este o investiţie bună un Battlebox? Sigur, poţi construi un sistem similar pentru mai puţini bani, dar asta înseamnă să munceşti puţin, să cercetezi care sunt cele mai bune componente la cei mai puţini bani şi eventual să le instalezi tu. Battlebox Essentials este mai mult decât capabil de a rula cele mai noi jocuri la ora actuală oferind o experienţă satisfăcătoare la o rezoluţie ultra-wide şi una chiar foarte bună la o rezoluţie Full HD.
După ce am avut la dispoziţie unele dintre cele mai bune produse destinate pasionaţilor de jocuri video şi am băut nectarul zeilor de gaming, pot spune că prezentul este o perioadă foarte bună pentru gameri. Dar şi costisitoare.
CASETĂ TEHNICĂ
DESKTOP BATTLEBOX ESSENTIAL
PROCESOR: INTEL I5-7400 3.0 GHZ
PLACĂ DE BAZĂ: ASUS PRIME
PLACĂ VIDEO: GEFORCE GTX 1060 6 GB GDDR5
RAM: 16 GB DDR4
STOCARE: HDD 1 TB + SSD 240 GB
PREŢ RECOMANDAT: 4.500 DE LEI
MONITOR ACER PREDATOR Z1
DISPLAY: 29,5 INCHI
REZOLUŢIE: 2.560 X 1.080 PIXELI
LUMINOZITATE: 300 NIŢI
RATĂ DE REFRESH: 144 HZ
AUDIO: STEREO
PORTURI: HDMI, USB, DISPLAYPORT
PREŢ RECOMANDAT: 3.803 LEI
CĂŞTI HYPERX CLOUD REVOLVER S 690 LEI
TASTATURĂ HYPERX ALLOY FPS 400 LEI
MOUSE HYPERX PULSEFIRE FPS 250 LEI
PREŢ SET COMPLET: 9.643 LEI
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro