Gadget Review: primul pas spre o experienţă de cinema în propria casă - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 23 septembrie 2017 1387 afişări

Sony HT-MT300 este un soundbar (bară de sunet) pentru cei care vor să se bucure de un sunet mai bun decât cel oferit de difuzoarele televizorului obişnuit, dar nu vor să se complice cu un sistem audio cu multe boxe.

Până nu demult, televizoarele erau cutii uriaşe pline cu tuburi şi fire. Nu mai este cazul cu televizoarele LED, LCD, HDR, care nu sunt mai groase de câţiva centimetri, în timp ce calitatea imaginii s-a îmbunătăţit exponenţial. Totuşi, televizoarele au rămas în urmă la capitolul sunet. Soluţia: soundbarurile.

Un soundbar este un sistem audio minimalist, o soluţie all-in-one, care poate înlocui difuzoarele televizoarelor. Cei cu adevăraţi exigenţi ar trebui să-şi instaleze sisteme audio home cinema 5.1 sau chiar 7.1, însă pentru majoritatea oamenilor un soundbar este mai mult decât suficient.

Sony HT-MT300 este un soundbar format din două componente: o unitate şi un subwoofer pentru sunetele joase. Bara de sunet este mică (lungime de 50 cm) şi compactă şi se plasează în faţa sau în spatele televizorului, cu care se conectează printr-un cablu. Subwooferul este wireless şi se leagă automat la bara de sunet. Acesta este subţirel şi se poate pune sub canapea pe orizontală sau pe verticală lângă mobilă. Sistemul este disponibil în negru sau alb, are un design minimalist şi se poate integra în orice cameră. HT-MT300 se poate controla cu o telecomandă, dar şi prin intermediul unor butoane ce se află pe bara de sunet. Totuşi, butoanele de pe unitate sunt cam sensibile şi rişti să apeşi accidental pe ce nu trebuie.

Instalarea a fost foarte simplă şi nu am avut nevoie de manual pentru a pune pe picioare sistemul. După ce ai conectat componentele, tot ce trebuie să faci este să selectezi sursa pentru redarea sunetului din meniul televizorului.

Sistemul oferă un sunet de calitate şi am rămas impresionat de volumul acestuia. Cu volumul dat tare (nu la maximum), în timpul filmului ”Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales“, m-am simţit ca la cinema, însă în confortul casei mele. Subwooferul este capabil să te facă să simţi sunetele joase, acel bas prezent în toate scenele de acţiune, în timp ce bara de sunet redă sunetele clar şi plin. Aşadar, imersiunea în lumea filmului este mai mare datorită, în special, capacităţii subwooferului de a reda sunetele joase: căzăturile, uşile trântite sau loviturile au un impact mai mare. De asemenea, am simţit fiecare scârţâit al vaselor şi fiecare bubuitură de tun.

Sistemul poate deveni destul de gălăgios, mai ales într-o cameră mică, dar sunetul nu este distorsionat, iar vocile personajelor din filme rămân clare chiar şi în scenele dramatice cu muzică de fundal. Totuşi nu este cel mai sofisticat sistem audio şi îi lipseşte portul de HDMI pentru o conectivitate mai bună.

Bineînţeles, acelaşi lucru este valabil şi pentru redarea de muzică: oferă înalte şi medii de calitate, iar subwooferul adăugă greutate cu basul proeminent.

După câteva zile de utilizare, m-am gândit să văd care este diferenţa dintre sistemul audio şi boxele televizorului. Diferenţa este ca de la cer la pământ: sunetul redat de televizor, deşi cu destul de mult volum, este ascuţit, lipsit de bas.

Soundbarul poate fi controlat fie cu o telecomandă de unde poţi schimba între diferite setări pentru film, muzică sau volum, fie cu ajutorul smartphone-ului prin intermediul aplicaţiei Sony Music Center. De asemenea, telefoanele cu tehnologia NFC se pot conecta imediat la sistem, doar printr-o atingere. Astfel, poţi asculta muzică direct de pe telefon.

Din păcate, nu există un mod vizual de a-ţi da seama care este volumul sunetului sau volumul subwooferului, de aceea eşti nevoit să apelezi la ureche de fiecare dată când vezi un film pentru a calibra sunetul. Ar fi fost bine dacă utilizatorul ar fi putut vedea volumul, pe TV sau pe bara în sine.

Producătorul asiatic se laudă o tehnologie numită S-Force PRO Front Surround, care ar reproduce un câmp acustic de surround virtual prin cele două boxe frontale, însă nu obţine aceeaşi performanţă ca a unui sistem cu cinci sau şapte boxe. Sistemul nu are abilitatea de a simula sunetul venind din spatele tău. Aşa că să nu vă aşteptaţi la un sunet surround precum în sălile moderne de cinema.

Sony HT-MT300 este unul simplu de instalat şi de utilizat, compact şi oferă un sunet surprinzător de bun, potrivit care pentru cei care vor să facă pasul de la difuzoarele televizorului.

Casetă tehnică

Dimenisuni unitate                   500 x 54 x 103 mm

Greutate unitate                     1,4 kg

Dimensiuni subwoofer            95 x 383 x 365 mm

Greutate subwoofer              4,9 kg

Canale amplificator                2.1

Putere totală                           100 W

Terminale de intrare              USB, analogică

şi ieşire                                       şi optică

Formate audio                           Dolby Digital şi

                                                     Dolby Dual Mono

Preţ recomandat                     1.362 de lei

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.