Gadget Review: Probabil cel mai bun smartphone de care nu aţi auzit - VIDEOREVIEW
Să facem un mic exerciţiu de imaginaţie: eu enumăr câteva componente ale unui smartphone, iar voi trebuie să vă gândiţi la un producător: Snapdragon 835, 8 GB RAM, 128 GB spaţiu de stocare şi o cameră foto de 23 MP. Probabil v-aţi gândit la un Samsung, Huawei sau Nokia. Nu este niciunul dintre cei trei, ci este vorba despre Archos şi Nubia.
Archos Diamond Omega este un smartphone vândut de Archos, jucător francez în domeniul produselor electronice de larg consum, dar este realizat de compania chineză Nubia, care face parte din ZTE, producător de electronice din China. Lucrurile par mai complicate decât sunt. Cert este că Archos Diamond Omega este un telefon performant, cu componente de top, dar care se vinde la jumătate din preţul unui aparat similar similar din portofoliul Samsung sau Apple.
Diamond Omega este un smartphone cu diagonala de 5,7 inchi cu o rezoluţie Full HD+ (1.080 x 2.040 pixeli, 403 ppi densitate de pixeli) cu ecranul ce se întinde până în marginile laterale. La fel ca şi în cazul altor telefoane premium, spatele şi faţa sunt din sticlă, iar cadranul din aluminiu. Displayul are un raport de aspect de 17:9 şi se întinde pe 84% din suprafaţa telefonului. Arată ca un telefon premium, dar nu se simte ca atare. Finisajul nu este unul foarte bun, iar cadrul metalic, în contrast cu sticla, se simte la atingere, ceea ce e puţin deranjant la început.
După cum am scris la începutul articolului, principalul punct de atracţie al telefonului este dotarea lui cu componente de top precum procesorul cu opt nuclee Snapdragon 835 (versiunea îmbunătăţită 845 a fost lansată de curând în unele telefoane precum S9 sau Xperia XZ2), 8 GB RAM (neîntâlnit în multe telefoane), un procesor grafic Adreno 540 şi 128 GB spaţiu de stocare (din păcate, nu poate fi extins cu un card microSD).
Pentru cei care nu sunt familiari cu aceşti termeni tehnici, pot spune că telefonul este foarte performant, se mişcă foarte bine în aplicaţii, nici jocurile video nu-i dau bătăi de cap.
Cert este că e extrem de sprinten şi nici nu trebuie să faci mari eforturi pentru a cumpăra Diamond Omega. Totuşi, spre deosebire de alte telefoane de top, Omega nu are jack audio, nu se poate încărca wireless şi nici nu este rezistent la apă sau la praf.
Dispozitivul operează pe Nubia UI 5.0, interfaţă de utilizare care se bazează pe sistemul de operare Android 7.1. Ceea ce înseamnă că interfaţa suferă schimbări vizuale şi vine la pachet cu câteva modificări la nivel de utilizare. Un mod interesant este aşa-numitul ”edge gestures“. Pe scurt, poţi trece dintr-o aplicaţie glisând cu degetul în sus sau în jos pe marginea ecranului, ca şi cum ai da paginile unei cărţi. Nu pot spune că este un mod revoluţionar de a trece dintr-o aplicaţie în alta (de multe ori chiar am dat din greşeală cu degetul pe margine), dar mi-a plăcut inventivitatea. De asemenea, un mod la fel de interesant, dar mai util, este glisarea cu degetul de jos în sus pentru a putea intra în modul multitasking. Experienţa este fluidă şi intuitivă. Cum este de aşteptat, telefonul vine şi cu modificări la interfaţă la nivel vizual şi cu aplicaţii preinstalate, dar nu este ceva ce nu poate fi ignorat.
Din păcate, ecranul nu este unul OLED, ci IPS LCD, aşa că nu vei avea parte de cele mai contrastante culori, dar este plăcut ochiului şi are şi un impact asupra autonomiei, deoarece consumă mai puţină baterie. Dacă tot am ajuns la capitolul dureros al smartphone-urilor, bateria de 3.100 mAh a lui Archos Diamond Omega este suficientă pentru o zi de uz în cazul meu. Totuşi, e bine că telefonul este echipat cu tehnologia de încărcare rapidă.
Archos Diamond Omega are pe spate un sistem dual de cameră format din doi senzori Sony (12 + 23 MP). Senzorul de 23 MP are o diafragmă cu deschidere f/2.0 pentru un zoom x2, în timp ce a doua cameră are o deschidere a diafragmei de f/1.8, ce permite captarea unei cantităţi mari de lumină. Şi pe faţă telefonul are tot două camere, ambele de 5 MP (f/2.2).
Camera are un autofocus foarte rapid şi de cele mai multe ori foarte precis. Chiar şi în condiţii mai puţin ideale am scos telefonul şi acesta a detectat rapid punctul de focus. Pe lângă modul auto, telefonul vine şi cu un mod manual, unul portret şi unul cu 15 efecte (miniatură, clonare etc).
|n timpul zilei, camera surprinde detalii bune, dar în unele cazuri pot exista probleme de expunere, existând o tentă de galben în porţiuni care ar trebui să fie albe. De asemenea, chiar şi când iluminarea este bună, în unele zone întunecoase apare zgomot în imagine. În plus, atât în fotografiile la exterior, cât şi în interior, camera reproduce culori mai puţin saturate decât sunt în realitate.
Datorită celor două camere, Diamond Omega este capabil să facă fotografii portret cu backgroundul în blur, ce poate fi ajustat (de la natural până la exacerbare artificală). Portretele simple cu un subiect fără prea multe elemente pot ieşi bine, însă dacă adaugi mai multe elemente în cadru, telefonul nu deosebeşte foarte bine ceea ce trebuie şi ce nu trebuie înceţoşat.
Archos Diamond Omega face o treabă competentă în condiţiile tipice de fotografiere, iar cei care nu analizează foarte mult calitatea unei imaginii sau nu dau o importanţă extrem de mare fotografierii ar trebui să fie mulţumiţi de acest telefon.
Drept concluzie, aş spune că Archos Diamond Omega este un telefon foarte performant, cu o cameră foto competentă, ce poate nu are acelaşi finisaj premium ca alte telefoane de vârf, dar preţul face să merite toţi banii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro