HI-TECH: High-definition sau goana dupa perfectiunea detaliului
Ecranele televizoarelor, camerele foto si video, DVD-ul, toate se vor schimba in urmatorii doi-trei ani mai mult decat au facut-o in ultimul deceniu. Motorul evolutiei: asa-numitele tehnologii de inalta definitie.
Ecranele televizoarelor, camerele foto si video, DVD-ul, toate se vor schimba in urmatorii doi-trei ani mai mult decat au facut-o in ultimul deceniu. Motorul evolutiei: asa-numitele tehnologii de inalta definitie.
Si totusi, specialistii avertizeaza ca high-definition este o calitate fara de care nici un aparat electronic, fie el cu functii video, audio sau foto, nu se va mai vinde. Termenul limita pana la care producatorii mai pot recupera terenul pierdut? Doi-trei ani, nu mai mult. La ce se refera, mai exact, acest termen? In principiu, la tehnologii foto-video-audio care ofera o experienta imbunatatita consumatorului, din punct de vedere al calitatii imaginii sau sunetului, in comparatie cu ceea ce era disponibil in urma cu cativa ani.
Suna destul de vag? Asa si este, cel putin pana cand aruncam o privire pe fiecare segment de produse.
Cea mai cunoscuta tehnologie din ceea ce deja s-ar putea numi "familia HD" este HDTV, un standard de transmisie a semnalului de televiziune care ofera o rezolutie verticala si orizontala de aproape doua ori mai mare decat tehnologia digitala clasica. Asta inseamna, de exemplu, ca ridurile de pe fruntea personajului din filmul de la TV se vor vedea de doua ori mai clar.
Fie ca vorbim de televizoare LCD, de ecrane cu plasma sau de proiectii video, specialistii spun ca ecranele vor deveni din ce in ce mai mari, cu rezolutii pana la 1920x1080 pixeli. Spre comparatie, filmul pe care il vedeti in mod obisnuit pe computer are, de obicei, o rezolutie de 640x480 (chiar daca ecranul ar putea suporta 1024x768). Evident, cu cat este mai mare rezolutia, cu atat este mai fidela imaginea afisata pe ecran. Cat despre dimensiuni, daca monitoarele la moda in prezent au diagonala de 17-21 de inci (43-53 de centimetri), ecranele HDTV se vor stabiliza probabil la dimensiuni de circa 36 de inci (90 cm.). Unde vom vedea insa toate aceste inovatii si, mai ales, cand?
Cele mai multe lansari oficiale se fac in cadrul targurilor de profil, care reunesc sub acelasi acoperis producatori, comercianti si consumatori. Printre cele mai cunoscute sunt CES, care s-a desfasurat in ianuarie la
Si camerele video devin HD in acest an, pastrandu-si insa dimensiunile mici, din dorinta producatorilor de a le face cat mai usor de utilizat. La randul lor, camerele foto vor ramane mai degraba la tehnologia digitala clasica, insa imbunatatirea performantelor se va resimti si aici, in principal prin cresterea rezolutiei pana la 8-10 megapixeli. Un alt trend pe acest segment este reprezentat de trecerea pe care o fac din ce in ce mai multi producatori de camere foto digitale spre aparatele din categoria SLR (camere cu obiective interschimbabile), cu performante mai bune si la preturi din ce in ce mai mici.
Totusi, din cauza competitiei acerbe de pe piata camerelor digitale ieftine, unii producatori traditionali de aparate foto au inceput sa se reorienteze catre segmentul superior de pret al pietei, care ofera o profitabilitate ridicata. Aceasta tendinta se observa de altfel la nivelul intregii piete de electronice de uz casnic. Segmentul mediu de pret devine din ce in ce mai neinteresant atat pentru producatori, cat si pentru consumatori. In 2010, clasa medie de pret va reprezenta doar 10-20% din totalul vanzarilor, in timp ce segmentele superior si inferior de pret vor ocupa cate 40-45% din total, potrivit datelor GfK despre piata Europei de Vest.
Pe aceasta piata, telefonul mobil ramane insa din ce in ce mai mult in urma celorlalte produse electronice portabile, cand vine vorba de ponderea din totalul vanzarilor. Este si cazul oricarei alte piete unde penetrarea telefoniei mobile se apropie de 100% (inclusiv
Astfel, din cele 160 de milioane de electronice portabile vandute anul trecut in Europa, doar 56% au fost telefoane. Restul sunt mp3 playere, cu o crestere spectaculoasa in ultimul an (peste 100%), camere digitale, console portabile si laptopuri, in crestere si ele fata de anul precedent. In 2004 telefoanele mobile au reprezentat 68% din vanzarile de electronice portabile pe piata europeana, care s-au ridicat la 123 mil. bucati.
O alta tendinta - prezenta si in
Tehnologia Blu-ray a fost dezvoltata de Blu-ray Disc Association (BDA), un grup de mari producatori din industria electronicelor de consum, printre care Philips, Sony, Apple, Dell, HP, JVC, LG, Mitsubishi, Panasonic, Pioneer, Samsung, Sharp. Competitorul acestui format, si anume HD-DVD, este sustinut in principal de producatorii Toshiba si NEC. Toshiba a lansat deja primul laptop dotat cu unitate de citire a discurilor de tip HD-DVD si a anuntat disponibilitatea acestuia dupa luna aprilie, la un pret cuprins intre 2.500 si 3.300 de euro.
Ambele formate vor aduce imbunatatiri si in ceea ce priveste interfata cu utilizatorii: meniuri transparente si interactive accesibile in timpul filmului sau posibilitatea de a descarca informatii de pe Net si de a le afisa alaturi de un film in derulare. Ramane de vazut daca nu este doar o strategie de marketing, dar promisiunea producatorilor este pe cat de clara pe atat de indrazneata: veti vedea in 2-3 ani ce n-ati vazut in ultimii 10 ani.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro