Huawei Mate 9: un android mare aproape perfect - VIDEOREVIEW

Autor: Florin Casota Postat la 26 martie 2017 1265 afişări

Huawei Mate 9 este soluţia pentru cei care vor un telefon mare şi performant, cu o baterie capabilă să ţină două zile, şi nu vor să scoată prea mulţi bani din buzunar.

Huawei Mate 9 este un telefon mare (5,9 inchi) cu o baterie de 4.000 mAh, un procesor nou şi performant, 4 GB RAM şi spaţiu de stocare încăpător. Este un telefon care bifează toate punctele cheie, însă în acelaşi timp nu este un telefon care să te emoţioneze, să fie memorabil.

Designul este unul clasic, care respectă liniile trase de compania chineză prin intermediul modelelor anterioare. Mate 9 este construit din metal, are pe spate senzorul de amprente şi două camere ce lucrează împreună, colţurile sunt rotunjite, iar jos, lângă portul de încărcare, sunt amplasate două boxe destul de zgomotoase.

Mate 9 este mare, confortabil de ţinut în mână, însă nu acelaşi lucru l-aş putea spune şi despre scrisul cu o singură mână. Chiar şi cu ecranul micşorat am avut dificultăţi în a scrie corect şi rapid. Pentru a uşura utilizarea cu o singură mână, chinezii au implementat o caracteristică ce-ţi permite să micşorezi spaţiul de lucru.

Un alt plus pentru utilizatori îl aduce senzorul de pe spatele telefonului care este foarte rapid, precis şi util. La fel ca la P9, poţi verifica notările atingând senzorul de amprentă şi poţi trece prin fotografii fără a atinge ecranul (deşi este de preferat navigarea prin intermediul touch-ului).

Unul dintre beneficiile telefoanelor mari, phablete, este faptul că dispun de ecrane mari, devenind astfel mini staţii multimedia portabile. Mate 9 vine cu un ecran Full HD, foarte luminos ce poate fi utilizat cu uşurinţă afară într-o zi cu soare. Culorile sunt luminoase, fără a fi prea saturate, cu un contrast bun. În general, display-ul este plăcut de privit şi redă culori frumoase, dar nu pot să nu mă gândesc cât de bine ar fi arătat cu un display Quad HD, ce se găseşte şi pe alte telefoane mai mici şi mai ieftine. Un astfel de ecran a fost implementat în versiunea Mate 9 realizată în parteneriat cu Porsche Design.

„Sub capotă” se găseşte cel mai nou procesor al celor de la Huawei, Kirin 960, ale cărui opt nuclee fac ca operaţiunile de zi cu zi să se deruleze fără cusur. Procesorul este susţinut de 4 GB RAM, suficient pentru a rula jocuri precum Asphalt 8 fără probleme. De-a lungul perioadei de testare n-am experimentat niciun fel de probleme la acest capitol. Nu este cel mai performant telefon de pe piaţă, dar este suficient de bun pentru a face faţă cu succes tuturor aplicaţiilor şi jocurilor din Playstore. Spaţiul de stocare începe de la 64 GB şi poate fi extins până la 256 GB cu un card microSD.

Huawei este recunoscut şi pentru faptul că telefoanele sale rulează pe sistemul de operare Android peste care era pus EMUI, ce până nu de mult lăsa de dorit. Chinezii au făcut modificări, l-au făcut mai user friendly (au băgat sertarul de aplicaţii) şi se mişcă mai bine. Mai mult, chinezii susţin că au implementat nişte algoritmi de machine learning astfel încât telefonul să ruleze bine şi după o perioadă de utilizare îndelungată. Asta rămâne de văzut, dar ar fi extraordinar dacă ar fi şi adevărat.

Pentru Mate 9, Huawei a mers pe modelul P9 şi a implementat modelul cu două camere foto, una alb-negru şi una color. La P9 rezultatul a fost unul foarte bun, dar nu în totalitate şi la Mate 9.
Senzorul monocrom de 20 MP se ocupă de contraste şi ajută în situaţii de luminozitate scăzută, iar senzorul RGB de 12 MP de restul.

În timpul zilei, fotografiile ies bine şi detaliate, plăcute ochiului, cu culori vii, fără a suprasatura. Când se întunecă, fotografiile nu mai ies foarte bine din cauza aperturii maxime de f/2.2. În acest caz rezultatele variază: unele fotografii ies bine, altele sunt şterse şi „puricoase”. Modul HDR tinde să satureze şi să întunece cam mult culorile. Spuneam că apertura maximă este de f/2.2, dar se poate mări şi mai mult până la f/0.95 cu ajutorul software-ului chinezilor. Efectul poate arăta bine, dar de multe ori înceţoşează fie prea mult din prim plan, fie înceţoşează unde nu trebuie, fapt ce acentuează impresia de artificial.

Ce am descoperit utilizând telefonul este faptul că atunci când foloseşti modul auto poţi obţine rezultate bune, dar şi proaste. De aceea, de multe ori, m-am trezit că „bibileam” mai mult prin setări decât eram obişnuit să o fac.

Cum ne-au obişnuit producătorii de telefoane, şi Mate 9 vine cu mai multe moduri de fotografiere: good food (cum ar fi fost unul de bad food?), timelapse, slowmotion, beauty mode etc. Pentru doritori, camera este capabilă să filmeze 4K.
Dacă performanţa modului auto nu este constantă, un lucru care rămâne bun la Huawei sunt fotografiile alb- negru capturate de senzorul de 20 MP.

După cum spuneam, boxele telefonului aduc destul de mult volum, dar nu şi calitate, sunetul pierzându‑şi din detalii; la volum maxim unele melodii devin chiar deranjante pentru ureche.

Bateria de 4.000m Ah este bună pentru două zile de utilizare. 40-50 de minute de ascultat muzică, puţin browsing mi-a scurs 5-6% din baterie şi în general modul de optimizare al luminozităţii face o treabă bună astfel încât să nu consumi inutil din baterie. Trebuie să menţionez că software-ul de optimizare a consumului de baterie îmi trimitea constant notificări că aplicaţia x sau y consumă prea mult, devenind cam enervant.

Per total, o zi de muncă consuma până la circa 45-50% înainte de culcare, deci două zile sunt posibile. Mai ales când iei în considerare că se încarcă 20-23% în 10 minute şi 40-41% în 20 de minute; în jumătate de oră trece de jumătate. O oră şi 10-15 minute au fost suficiente pentru o încărcare completă.

Mate 9 este un telefon mare, frumos, nu atât de bun pe cât ar fi putut să fie, dar o soluţie viabilă pentru cei care vor un telefon cu un ecran mare şi nu sunt dispuşi să dea  mulţi bani pe un Google Pixel XL sau un iPhone 7 plus.

CASETĂ TEHNICĂ:

Display IPS LCD, 5,9 inchi, Full HD
Sistem de operare Android 7.0 + EMUI
Procesor Hisilicon Kirin 960
Video Mali-G71 MP8
RAM 4 GB
Stocare 64 GB + card microSD (256 GB)
Cameră principală 20 MP + 12 MP f/2,2
Cameră frontală 8 MP f/1,9
Baterie 4.000 mAh
Greutate 190 g

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.