Incepe anul Vista

Postat la 09 ianuarie 2007 1 afişăre

Din nou artificii, confeti, fanfara si sampanie: se lanseaza la apa Windows Vista. Dar oceanele in care se va scalda pachebotul de la Microsoft nu mai sunt la fel de pustii ca cele de din urma cu cativa ani.

Din nou artificii, confeti, fanfara si sampanie: se lanseaza la apa Windows Vista. Dar oceanele in care se va scalda pachebotul de la Microsoft nu mai sunt la fel de pustii ca cele de din urma cu cativa ani.

 

Noul sistem de operare de la Microsoft a intarziat cativa ani in comparatie cu rata normala de improspatare a oricarei aplicatii software. Pentru orice alt program, cinci ani fara o versiune majora noua inseamna moarte sigura, insa Windows si-a putut permite luxul unei dezvoltari indelungate gratie unei imense cote de piata si dependentei utilizatorilor de baza de aplicatii dezvoltate pentru acest sistem de operare.

 

Acum noul Windows Vista isi face, in fine, intrarea pe piata. Previziunile in privinta vanzarilor sunt in general optimiste, dar ceea ce analistii observa este ca intregul peisaj IT s-a schimbat semnificativ fata de cel din 2001, anul lansarii lui Windows XP. O prima diferenta o reprezinta competitia. Chiar daca suprematia Windows nu este pusa in pericol, Apple a lansat in acest interval trei versiuni noi ale sistemului de operare MacOS X - Jaguar, Panther si Tiger - iar noul Leopard este anuntat pentru aceasta primavara. In principiu, toate noutatile anuntate pentru Vista sunt, intr-o forma sau alta, deja disponibile in MacOS X. Pe de alta parte, Linux a inregistrat in ultimii ani o rata de crestere importanta in zona serverelor, astfel incat o buna parte din mediile informatice ale intreprinderilor au devenit mixte iar Microsoft nu mai poate ignora nevoia utilizatorilor de a avea un nivel mai bun de compatibilitate cu sisteme de tip Unix.

 

Insa competitia directa reprezinta doar o fata a problemei. Trecerea computerelor Apple pe procesoare Intel reprezinta o schimbare de peisaj importanta, deoarece producatorilor de soft le este mult mai usor acum sa-si porteze aplicatiile Windows pe Mac, ceea ce va subtia avansul Windows in privinta bazei de aplicatii disponibile (fara a mai socoti diversitatea aplicatiilor Unix care ruleaza nativ sub MacOS X). Aceasta evolutie este importanta in principal datorita atractiei pe care o reprezinta computerele produse de Apple, mai cu seama in domeniul portabilelor. In plus, sistemul Boot Camp permite acum Mac-urilor pe procesoare Intel sa ruleze fie MacOS X, fie Windows (ceea ce implica "riscul" ca utilizatorii de Windows sa fie expusi interfetei extrem de atractive a Mac-urilor).

 

Dar lucrurile merg mai departe in acest domeniu. Sistemul "Parallels Desktop for Mac" se bazeaza pe virtualizare si permite unui Mac sa ruleze simultan MacOS X si Windows (chiar si Vista). Sistemul "Fusion" de la VMWare - aflat in faza beta - vizeaza acelasi obiectiv, dar adauga combinatiei si sisteme de operare de tip Unix, in frunte cu Linux. Spre deosebire de solutiile similare pentru Mac-uri bazate pe PowerPC, noile variante nu mai emuleza soft un procesor x86, ci folosesc direct procesorul Intel, astfel incat aplicatiile ruleaza la viteze normale, indiferent de sistemul de operare. Este posibil ca in curand sa apara si sisteme asemanatoare open source bazate pe Xen, iar concluzia este ca virtualizarea tinda sa scada avantajul competitiv pe care baza de aplicatii disponibile o confera unui sistem de operare.

 

Poate ar mai trebui sa adaugam pe lista amenintarilor la care trebuie sa faca fata Vista si sistemele open source (Linux, FreeBSD, Solaris etc.) utilizand interfete grafice precum GNOME sau KDE, apropiate ca functionalitate si uzabilitate cu cele furnizate de Windows sau MacOS X. Desi analistii sunt sceptici in aceasta privinta, exista progrese semnificative si pentru tot mai multi utilizatori varianta unui PC cu Linux preinstalat  devine fezabila. De asemenea, o problema pentru Vista o va constitui suportul hardware destul de ridicat de care are nevoie pentru a rula in conditii optime. In plus, utilizatorii s-au obisnuit sa aiba o retinere fata de versiunea initiala a unui soft si unii vor astepta traditionalul "Service Pack 2" inainte de a adopta noua oferta.

 

Insa amenintarea cea mai importanta vine din partea unui competitor difuz, dar tot mai agresiv: Reteaua. Proliferarea serviciilor tot mai diverse si mai performante disponibile in Internet - de la cele de birotica pana la cele de stocare - tinde sa scada importanta sistemului de operare desktop, indiferent cat de performant, prietenos sau raspandit ar fi. Cata vreme imi petrec majoritatea timpului de lucru intr-un browser, incepe sa ma intereseze tot mai putin care este suportul software pe care acesta ruleaza.

 

In final, merita sa mentionam si argumentele celor care prevad succesul mult-asteptatului Vista: suportul producatorilor de hardware (care-si vor inviora vanzarile) si infernala masinarie de marketing de la Redmond.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Incepe anul Vista
/business-hi-tech/incepe-anul-vista-1007906
1007906
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.