Ce trebuie să ştim despre laptopurile business

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 12 aprilie 2013 901 afişări

Sute de laptopuri pot fi găsite în prezent în ofertele magazinelor româneşti, fiecare destinat unei game mai înguste sau mai largi de consumatori. Dintre acestea însă, doar puţine pot fi numite adevărate portabile business.

Ce trebuie să ştim despre laptopurile business

In acest articol vă voi spune care sunt principalele elemente pe care ar trebui să le căutaţi într-un laptop business, detalii care le diferenţiază pe acestea de masa portabilelor şi le fac mai bine adaptate utilizării în medii corporate.
Vom începe cu exteriorul. Un laptop business trebuie să fie cât mai uşor şi mai compact posibil, din punctul meu de vedere, pentru a putea fi transportat cu uşurinţă acolo unde proprietarul va avea nevoie de el.

Pe lângă aceasta, este extrem de important ca el să fie solid construit. Există pe piaţă modele destinate utilizării în medii deloc propice, rezistente la şocuri puternice, la apă sau praf. Însă probabil majoritatea utilizatorilor business nu vor avea nevoie de astfel de funcţii, ci de un portabil care să reziste frecuşului zilnic. Câteva dintre elementele la care ar trebui să fiţi atenţi sunt rigiditatea capacului ce acoperă ecranul şi rigiditatea structurii interne a laptop-ului, aceasta din urmă permiţându-ne să îl apucăm în moduri mai puţin ortodoxe (de colţuri, de margini) fără a afecta componentele interioare.

NU ÎN ULTIMUL RÂND, aspectul estetic este şi el important. Putem spune că multe dintre portabilele moderne sunt atrăgătoare, iar oferta poate împăca toate gusturile, cu portabile cu un design serios, clasic, sau modele mai îndrăzneţe, cu exterioare ce îmbină armonios magneziul, aluminiul sau fibra de carbon.

Tastatura este pentru mine un element extrem de important al unui laptop business, ce va petrece multe ore în „compania„ documentelor şi prezentărilor. Ecranul este la rândul său important, iar aici putem alege fie între un ecran cu finisaj mat, bun pentru utilizarea în medii luminoase, sau unul lucios, eventual tactil. Modelele actuale integrează şi un digitizer, ce vă va permite să utilizaţi ecranul tactil pentru a lua notiţe sau a desena cu ajutorul unui stilou special. Funcţii precum cititorul de amprente şi Kensignton Lock-ul au şi ele propria utilitate.

CU MAJORITATEA ELEMENTELOR DE EXTERIOR TRECUTE ÎN LISTĂ, să aruncăm o privire şi asupra elementelor mai puţin evidente. Pe de o parte avem componenta software, majoritatea laptop-urilor business rulând sisteme de operare Windows. Trebuie spus că în general versiunile Pro sau Ultimate/Enterprise ale acestor sisteme sunt necesare în mediul business, deoarece oferă o serie de facilităţi pe care nu le întâlnim pe versiunile Home User/Home Premium. Pe lângă sistemul de operare, fiecare utilizator îşi va instala propriile programe, în funcţiile de nevoile şi cerinţele fiecăruia în parte.

În ceea ce priveşte elementele hardware, aici sunt mai multe de spus. Pe de o parte, un laptop business ar trebui să fie rapid, pentru a putea face faţă fără probleme task-urilor uzuale. Modelele moderne sunt capabile şi să pornească foarte rapid, să revină din sleep la doar câteva secunde după ridicarea ecranului şi să reziste în stand-by zile întregi, aceasta datorându-se atât bateriilor, cât mai ales platformelor hardware tot mai inteligente.

Cei de la Intel, principalul dezvoltator de platforme hardware x86, promit tot mai multe noutăţi în acest domeniu. Connected Standby este doar una dintre cele mai interesante, ce va permite unui laptop aflat în Stand-by să îşi actualizeze conţinutul, fără a îi afecta autonomia, astfel că, atunci când veţi deschide portabilul, toate mailurile, semnalele sociale sau alte tipuri de noutăţi vor fi deja accesibile.
DINTRE TEHNOLOGIILE EXISTENTE ÎN PREZENT, merită menţionate vPro şi ATM sau Anti-Theft, menite să ofere o securitate sporită a datelor existente pe un computer business prin diverse metode avansate de criptare şi protejare a informaţiilor. Nu vom intra în detalii. Intel Anti-Theft permite blocarea de la distanţă a unui computer rătăcit astfel încât datele de pe el să nu poată fi în niciun fel accesate. Iar un alt element de securitate demn de menţionat ar fi unităţile de stocare cu senzori de mişcare, menite să protejeze integritatea datelor în cazul în care laptop-ul suferă şocuri mecanice.


Una peste alta, un laptop business este un amestec bine ordonat de elemente de design, elemente cu rol în sporirea productivităţii şi elemente de siguranţă. Acestea din urmă sunt poate cele mai importante, pentru că de multe ori valoarea informaţiilor stocate pe un astfel de laptop depăşeşte cu mult valoarea dispozitivului propriu-zis. Şi pentru a face un laptop business şi mai abil, producătorii oferă o gamă largă de accesorii, precum baterii externe sau unităţi de andocare.

Acestea fiind zise, dacă sunteţi în căutarea unui portabil din această categorie, va recomand să vă îndreptaţi atenţia spre seriile Lenovo ThinkPad, HP Elitebook, Dell Latitude sau anumite modele Sony Vaio şi Fujitsu. Preţurile acestora sunt de multe ori piperate, însă justificate pentru cei ce au nevoie de un portabil cu adevărat performant şi durabil.

Nu în ultimul rând, programele de garanţie sunt extrem de importante pentru un laptop business. De multe ori producătorii oferă garanţie timp de 3 ani, cu posibilitatea de prelungire, dar şi condiţii preferenţiale de tratare a problemelor apărute. Aşadar, acordaţi câteva zeci de minute şi studierii acestor condiţii de garanţie înainte de a lua o decizie în privinţa viitorului vostru portabil business.



Citiţi mai multe articole ale lui Andrei Mihai Gîrbea pe http://www.andreigirbea.com/

Urmărește Business Magazin

/business-hi-tech/it/ce-trebuie-sa-stim-despre-laptopurile-business-10738923
10738923
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.