Diminuarea pirateriei software poate contribui la cresterea economica
Scaderea ratei pirateriei software cu 10% in urmatorii patru ani ar putea insemna crearea a cateva mii de locuri de munca noi, un avans al veniturilor provenite din colectarea taxelor si o crestere a PIB, potrivit unui studiu realizat de compania de cercetare IDC.
Impactul industriei software asupra economiei este asadar destul de mare. Un minus de 10% al pirateriei software fata de nivelul de 65% din 2009 ar duce la aparitia a 3.711 de locuri de munca. Totodata, produsul intern brut ar fi mai mare cu 573 de milioane de dolari, industria IT din Romania ar genera venituri suplimentare de 498 de milioane de dolari, iar incasarile guvernului din taxe ar creste cu 87 de milioane de dolari, conform studiului dedicat pietei din Romania care urmareste impactul industriei software in economie si in societate.
Rata pirateriei din Europa Centrala si de Est era anul trecut de aproximativ 64%. In Romania, nivelul este in scadere constanta inca din 2003, cand pirateria depasea 73% din aplicatiile software din piata, iar in 2009, cand s-a situat la 65 de procente, pierderile economiei romanesti au fost de aproximativ 183 de milioane de euro, cu 39% mai mici decat in 2008.
"Rata pirateriei in Romania a scazut constant in ultimii sapte ani, ceea ce inseamna ca piata din Romania devine matura si se aliniaza pietelor din Uniunea Europeana", spune Laurentiu Popescu, country managerul IDC Romania. "Reducerea ratei pirateriei are efecte imediate si benefice asupra economiilor locale prin crearea de noi locuri de munca si noi companii, o mai buna colectare a taxelor si in cele din urma prin asigurarea cresterii economice in general", mai spune el.
Din punctul de vedere al fortei de munca, Romania numara anul trecut peste 46.000 de angajati in industria IT, cifra care in 2010 va ajunge la 48.000 si care ar putea creste pana in 2014 la 67.000. De altfel, o scadere si mai mare a pirateriei, de 15%, ar duce la aparitia a peste 6.200 de locuri de munca noi.
In ce priveste taxele incasate de stat, anul trecut taxele si impozitele din activitatile care au legatura cu IT-ul au fost de 361 de milioane de dolari, suma care ar putea ajunge la 746 de milioane de dolari peste patru ani, o scadere cu 15% a pirateriei putand insemna un plus de peste 145 de milioane de dolari.
Nu in ultimul rand, o rata a pirateriei mai mica poate fi resimtita nclusiv in produsul intern brut. Industria IT din Romania a reprezentat in 2009 aproximativ 1,1% din PIB-ul tarii, insa ponderea ar putea ajunge la 1,3% in 2014, potrivit studiului IDC.
In 2009, piata IT s-a diminuat cu 18,8% pe fondul crizei, ajungand la un nivel de 1,81 de miliarde de dolari, din care 56,9% hardware, 14,9% software si 28,2% service IT, potrivit IDC, care estimeaza ca in 2014, industria IT din Romania va depasi 4 miliarde de dolari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro