HTC One, dar nu „the only"
Htc este de ani buni un nume cunoscut în segmentul smartphone-urilor, însă în ultima vreme cota lor de piaţă s-a diminuat într-un ritm îngrijorător, în vreme ce rezultatele financiare nu au fost impresionante. Pentru prima parte a lui 2013 însă, taiwanezii revin cu planuri mari şi un nou port-stindard,tTerminalul htc one, care se anunţă a fi unul dintre cele mai interesante telefoane inteligente ale anului.
Noul HTC One a fost lansat oficial de curând şi va fi disponibil în întreaga lume undeva în a doua jumătate a lunii martie. El îmbină un design interesant cu o carcasă solidă, platforme hardware şi software de ultimă generaţie şi o suită de funcţii ce îşi propun să îl diferenţieze de soluţiile con-curente existente sau care vor apărea în curând pe piaţă.
Nu vom vorbi aici despre specificaţii tehnice sau alte astfel de detalii, le puteţi găsi uşor pe site-ul oficial al celor de la HTC. Însă vă voi spune că în privinţa performanţelor nu veţi avea ce să îi reproşaţi HTC-ului One. În ceea ce priveşte software-ul însă, părerile vor fi probabil împărţite, deoarece HTC nu a renunţat la Sense. E drept, avem acum o nouă versiune, ce aduce modificări majore Android-ului 4.1 JellyBean ce rulează pe acest telefon, însă rămâne de văzut cât de apreciată va fi aceasta de potenţialii cumpărători.
DINCOLO DE HARDWARE ŞI SOFTWARE, HTC-ul One are un aspect foarte îngrijit, fiind cu siguranţă unul dintre cele mai frumoase şi mai bine conturate terminale de top ale momentului, dacă nu chiar cel mai. Carcasa sa este realizată din aluminiu, magneziu şi câteva elemente din policarbonat; ea va fi disponibilă fie pe argintiu, fie pe negru. Iar întregul corp măsoară doar circa 9 mm în grosime şi cântăreşte aproximativ 140 de grame.
Pe partea frontală a telefonului întâlnim ecranul de 4,7 inchi, cu rezoluţie Full HD şi panel Super LCD3, ceea ce înseamnă că el va fi luminos şi capabil să redea culorile într-un mod cât mai natural. Atât în partea de jos, cât şi în cea de sus a ecranului veţi observa două grile, acestea acoperind fiecare câte o boxă.Şi astfel ajungem la acele elemente ce diferenţiază HTC-ul One de concurenţii direcţi, altele decât interfaţa Sense deja pomenită. Sistemul audio poartă titulatura BoomSound, iar pe spatele telefonului găsim deja caracteristicul logo Beats Audio. Pe lângă prelucrarea software însă, noul HTC One înglobează şi incinte acustice mai mari decât cele întâlnite în mod normal pe telefoanele mobile, fapt ce duce atât la o calitate mai bună a sunetului, cât şi la un volum mai crescut.
UN ALT FACTOR DIFERENŢIATOR ÎL REPREZINTĂ CAMERA DE PE SPATELE NOULUI VÂRF DE GAMĂ HTC. Veţi fi miraţi să aflaţi că aceasta are doar 4 UltraPixeli. Atenţie însă, UltraPixeli, nu MegaPixeli. Care este diferenţa? În practică, HTC-ul One înglobează un senzor cu o rezoluţie de doar 4 Mpx, însă unul cu dimensiuni fizice mai mari, asemănător unuia de 8 Mpx. Astfel, întregul ansamblu poate captura mai multe detalii şi oferi imagini de o calitate superioară, mai ales în condiţii slabe de iluminare. Pe lângă aceasta, camera foto înglobează şi un sistem de stabilizare optică ce va fi foarte util atunci când veţi înregistra materiale video, dar şi posibilitatea de a obţine conţinut HDR atât în timpul filmării, dar şi al realizării de fotografii. Ar mai fi multe de discutat despre cameră şi elementele software integrate cu aceasta, precum HTC Zoe, însă eu unul aştept întâi să o văd la lucru pe viu pentru a putea apoi trage concluziile de rigoare.
Una peste alta, HTC One reuşeşte să bifeze cu succes cam toate căsuţele necesare. Ba chiar multora dintre caracteristicile sale le-am putea asocia şi apelativul "extrem": extrem de arătos, extrem de puternic ş.a.m.d. Sunt însă destule aspecte legate de acest terminal încă înconjurate de incertitudine, precum noua interfaţă Sense şi aplicaţiile aduse de aceasta, noua cameră foto sau autonomia. HTC-ul One integrează o baterie de 2.300 mAh, ce ar trebui să ofere o durată de utilizare medie bunicică, deoarece noua platformă tehnică este cel puţin teoretic mai eficientă decât cele întâlnite pe mai vechiul HTC One X. Dar până nu trece şi proba practică...
Desigur, un alt aspect important va fi preţul. Momentan nu avem încă informaţii oficiale legate de acesta, însă zvonurile plasează One-ul undeva pe la 2.800-3.000 de lei, la un nivel comparabil cu cel al terminalelor de top ale momentului şi chiar undeva sub iPhone-ul 5 al celor de la Apple. Trăgând linie, e greu să nu vă placă noul HTC One, greu de tot. Cel puţin la o primă vedere. Desigur, concluzii clare nu se vor putea trage decât în urma unei utilizări mai îndelungate. Însă chiar dacă HTC One se dovedeşte un telefon cu puţine cusururi, ceea ce sper să se întâmple, doar simpla sa prezenţă în ofertele operatorilor nu va fi suficientă pentru a readuce HTC pe o pantă ascendentă.
Să nu uităm că şi HTC One X a fost la rândul său unul dintre cele mai bune telefoane de top ale anului trecut, vânzările sale însă neimpresionând. Iar concurenţii nu se vor lăsa aşteptaţi nici pentru noul HTC One, fie că vorbim de modelele deja anunţate, precum Sony-ul Xperia Z şi LG-ul Optimus G Pro, sau de viitoarele Samsung Galaxy S4 şi iPhone 6 (?). Mă bucur că HTC încă luptă, concurenţa este cheia avansului tehnologic, iar "începutul" este promiţător: au lansat un telefon remarcabil. De aici încolo începe însă partea cu adevărat grea şi rămâne de văzut cât de bine vor reuşi să îl promoveze atât pe acesta, cât şi brandul HTC, în general, în faţa potenţialilor cumpărători.
Citiţi mai multe articole ale lui Andrei Mihai Gîrbea pe http://www.andreigirbea.com/
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro