Negru pe alb despre industria tipografica sau cum se vede viitorul de la Dublin

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 16 septembrie 2010 400 afişări

Cresterile de pana acum din industria de tiparire, fie ea cu cartuse originale sau alternative, se vad altfel din Dublin, unul dintre orasele care alimenteaza Romania cu cerneala pentru imprimante. Precizia care domneste in centrul de cercetare nu se transpune insa si in estimarile de vanzari pentru anii ce vin. Iar perspectivele nu sunt deloc colorate.

De bariera de la intrarea micului orasel intins pe o suprafata de peste 800.000 de metri patrati nu treci prea usor. Inconjurat de padure si de-a dreptul invadat de iepuri, complexul Dublin Inkjet Manufacturing Operation, cum este numit centrul de cercetare si dezvoltare al HP din Irlanda, pastreaza secrete importante legate de productia de cerneala si consumabile pentru imprimante. In afara de cei 2.000 de angajati, accesul este permis numai in urma unui filtru de securitate continuat apoi la intrarea in cladire, unde sunt retinute pana la plecare aparatele de fotografiat.

Tehnologia din spatele unui cartus de cerneala este in sine foarte sofisticata, implicand luni de cercetare amanuntita doar pentru a determina un detaliu precum tiparirea unui numar mai mare de pagini sau imprimarea pe diverse tipuri de hartie, iar orice informatie scapata in afara companiei se poate transforma in pierderi de ordinul zecilor de milioane de euro.

Precizia cu care curge o picatura de cerneala, la o viteza de 50 de kilometri pe ora, este egala cu cea necesara pentru a trage cu arcul de la o distanta de 100 de metri, nimerind fix la tinta. Iar asta se intampla pentru fiecare duza din cele cateva mii care varsa cate 36.000 de picaturi de cerneala pe secunda; pentru o fotografie sunt necesare mai bine de 30 de milioane de picaturi.

Orice detaliu conteaza, iar cerneala este poate cel mai important dintre ele. Pentru dezvoltarea unui anumit tip de cerneala, cercetatorii au nevoie de cel putin trei ani, timp in care experimenteaza cu diferite elemente pentru a determina compozitia potrivita, folosind pe parcurs cantitati enorme de consumabile. Cerneala este componenta cea mai importanta a unui cartus, intrucat nu numai ca determina ce numar de pagini poate fi imprimat cu o anumita cantitate sau viteza cu care se usuca pe hartie, dar si rezistenta la trecerea timpului, perioada care a ajuns deja, in cazul anumitor tipuri de hartie si cerneala, la mai bine de 100 de ani.

Inaugurat in 1995 cu o investitie de 101 milioane de dolari, centrul de cercetare si dezvoltare din Dublin a fost la inceputuri si cea mai mare fabrica de cerneala si consumabile a HP. Intre timp insa, balanta a inclinat mai mult spre cercetare, desi inca sunt desfasurate activitati de productie destinata exportului, in special catre piata europeana. O mica parte ajunge inclusiv in Romania, o piata dominata multa vreme de cartuse reincarcabile acasa si de tiparit pana aproape de uscarea cartusului.

"Desi piata alternativa exista in continuare si nu este deloc neglijabila, consumatorii au inceput sa se orienteze tot mai mult spre consumabile originale", observa Andrei Draghicescu, supplies brand manager in divizia de Imaging and Printing a HP Romania, cu argumentul ca, in conditii comparabile, un cartus original tipareste cu 34,7% mai mult decat unul alternativ. "Disponibilitatea la raft in magazine a altor tipuri de consumabile a scazut cu 20% sau poate chiar mai mult in ultimii cinci ani, iar locul lor a fost luat de consumabile produse de aceleasi companii care produc si imprimantele", spune managerul.

Este adevarat, metoda reincarcarii cartusului cu seringa este inca folosita, iar in contextul problemelor economice actuale, multi consumatori fortati de imprejurari inclina acum spre consumabilele alternative mai ieftine, insa majoritatea cumpara cartuse originale, sesizand din propria experienta diferentele. "Producatorii de imprimante comercializeaza cartuse create special pentru fiecare model, asa incat consumul sa fie optim. Astfel, un cartus compatibil sau reincarcat care pare la prima vedere mai ieftin este in realitate mai scump, pentru ca numarul de pagini ce pot fi imprimate este mai mic", sustine Ciprian Baranga, director de vanzari si marketing al Epson Romania si Bulgaria, adaugand ca in cazul utilizatorilor de imprimante Epson, numarul celor care folosesc cartuse reincarcate sau compatibile este foarte scazut.

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
imprimante,
HP,
tipografii,
Dublin,
reportaj
/business-hi-tech/it/negru-pe-alb-despre-industria-tipografica-sau-cum-se-vede-viitorul-de-la-dublin-7182816
7182816
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.