Tabletele pentru copii, un ajutor sau un pericol?

Autor: Andrei Gîrbea Postat la 14 februarie 2013 1247 afişări

Într-o lume în care dispozitivele electronice devin o parte din ce în ce mai importantă a vieţii noastre de zi cu zi, copiii nu puteau fi nici ei neglijaţi de producătorii de astfel de dispozitive. Cei mici pot acum beneficia de avantajele jocurilor şi aplicaţiilor pe tablete, menite atât să îi distreze, dar şi să îi ajute să îşi însuşească cunoştinţe noi.

PROBABIL MULŢI DINTRE VOI VĂ VEŢI ÎNTREBA DACĂ O TABLETĂ ESTE ÎNTR-ADEVĂR UN DISPOZITIV POTRIVIT PENTRU UN COPIL. Răspunsul nu este chiar simplu, însă dacă ştiţi ce să alegeţi şi cum să coordonaţi activitatea celui mic pe tabletă, un astfel de dispozitiv se va dovedi de un real folos.Astfel, prin acţiuni simple şi plăcute, precum realizarea de puzzle-uri, prin desenat sau colorat, copilul poate folosi o tabletă pentru a învăţa tot felul de lucruri: să recunoască anumite obiecte, să scrie, să citească etc.

După cum vă spuneam, pe piaţă există deja câteva tipuri de tablete pentru copii, dar înainte de a intra în detalii, ar trebui să vorbim puţin despre ce înseamnă o astfel de tabletă destinată celor mici.

Pe scurt, ea are o formă asemănătoare oricărei alte tablete, cu un ecran tactil pe faţa frontală. Fiind destinată însă copiilor, care o pot uşor scăpa sau arunca, o astfel de tabletă trebuie să fie bine construită şi pe cât posibil rezistentă la şocuri. Iar atunci când vine vorba de utilizarea zilnică, o tabletă de acest gen trebuie să ofere o interfaţă cât mai simplă şi mai intuitivă, pe care copiii să o poată înţelege. Pe lângă interfaţă, ea necesită acces la aplicaţii utile dezvoltării unui copil, fie că vorbim de jocuri logice, cărţi de poveşti sau de colorat, dicţionare şi multe altele.

Şi, nu în ultimul rând, tabletele pentru copii trebuie să permită părinţilor să controleze atent şi să monitorizeze activitatea odraslelor, acest lucru făcându-se prin sisteme de tip Parental Control, care oferă părinţilor posibilitatea de a limita activităţile pe care un copil le poate efectua. Astfel, cel mic va putea accesa doar anumite aplicaţii şi tipuri de programe alese în prealabil de părinţi, în vreme ce restul de opţiuni îi vor fi ascunse. Iar acest lucru este benefic, deoarece împiedică accesul copilului la tipuri de conţinut ce îl pot afecta în mod negativ.

ACUM CĂ AM LĂMURIT TOATE ACESTE ASPECTE, să aruncăm rapid un ochi şi peste oferta producătorilor de tablete pentru copii, pe care eu le împart oarecum în două categorii: tabletele educative adresate strict celor mici, precum şi tabletele generaliste, ce pot rula programe pe placul acestora. În prima categorie enumerăm tablete precum Evolio Tabby sau LeapFrog LeapPad Explorer, oferta fiind încă limitată. Cel de-al doilea model oferă acces la o colecţie largă de aplicaţii educative, însă acestea sunt disponibile în limba engleză. Versiunea celor de la Evolio are un preţ mai accesibil şi oferă un ecran mai mare, un set de 12 aplicaţii în limba română plus acces la Google Play Store.

În cea de a doua categorie putem include orice tabletă compactă disponibilă pe piaţă, de la modele cu preţuri accesibile, oferite de firme româneşti precum Allview, Eboda, Evolio, Serioux sau mai cunoscuţii Asus sau Acer până la modele de top precum Nexus-ul celor de la Google sau iPad Mini-ul celor de la Apple. Desigur, am eliminat din discuţie tabletele de dimensiuni mai mari, acestea fiind automat mai grele şi mai dificil de utilizat de către copii. În cazul tuturor acestor dispozitive aplicaţiile educative preinstalate lipsesc, însă le veţi putea descărca din magazinele aferente. Dacă vă orientaţi spre o tabletă cu Android, ar trebui să vă asiguraţi că aceasta are acces la Google Play Store, iar în cazul unui iPad Mini lucrurile sunt mult mai simple, acesta putând accesa AppStore-ul Apple.

Diferenţierea între cele două tipuri de tablete enumerate mai sus poate fi la rândul ei dificilă. Pe scurt însă, tab-urile educative pot fi considerate ca exclusiv destinate copiilor, fiind viu colorate şi oarecum limitate în privinţa performanţelor şi funcţiilor pe care le pot îndeplini. În cazul celei de-a doua clase de tablete, diferenţa este făcută de preţ, pe de o parte, şi de performanţe, pe de alta, ce se traduce într-o experienţă mai mult sau mai puţin fluidă în utilizarea zilnică. Şi probabil ştim cu toţii câtă răbdare au copiii şi cât de repede vor arunca o jucărie de acest tip dacă vor vedea că nu răspunde cu fermitate cerinţelor.

Acestea fiind spuse, mă aştept ca în lunile viitoare să vedem o infuzie de tablete şi de aplicaţii educative pentru copii în limba română, ce vor duce la rândul lor la creşterea cererii de astfel de dispozitive. şi aceasta deoarece tabletele pentru copii pot fi cu adevărat benefice dezvoltării gândirii şi aptitudinilor celor mici şi nu doar o modalitate de a-i ţine ocupaţi, însă doar atunci când sunt folosite sub o strictă monitorizare şi planificare a părinţilor.



Citiţi mai multe articole ale lui Andrei Mihai Gîrbea pe http://www.andreigirbea.com/

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
IT&C,
teblete,
copii,
pericol
/business-hi-tech/it/tabletele-pentru-copii-un-ajutor-sau-un-pericol-10561447
10561447
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.