Toshiba: Ne-am intors in timp cu doi ani - GALERIE FOTO
Aproape singurii din randul producatorilor de computere portabile lipsiti de reprezentanta directa in Romania, japonezii de la Toshiba au creionat un plan pentru deschiderea unui birou local, de unde vor coordona, de la anul, majoritatea tarilor est-europene.
La o saptamana dupa inche ierea cursei de Formula 1 Grand Prix, aflandu-ma la Monaco pentru o intalnire de afaceri, nu am putut sa nu observ ca oriunde te uitai, vedeai cate un Ferrari. Acolo nu pare sa fie criza, de vreme ce foarte multi isi permit inca sa cumpere masini atat de scumpe”, spune Alan Thompson, vicepresedinte executiv al Toshiba Computer Systems Europe, cu o urma de regret ca nu la fel stau lucrurile si in ce priveste vanzarile de computere. Acestea au crescut neincetat in ultimii ani, in ciuda pierderii de viteza a PC-urilor in favoarea laptopurilor, dar au de suferit acum in toata lumea de pe urma scaderii generale a consumului. Daca in tarile vest-europene inca mai sunt cresteri fata de inceputul anului trecut, Europa Centrala si de Est a incheiat primul trimestru din 2009 cu un minus de aproape 40% al vanzarilor de computere portabile, pana la 1,46 milioane de bucati, fata de 2,42 milioane in primele trei luni ale anului trecut, potrivit rezultatelor preliminare ale unui studiu realizat de compania de cercetare de piata IDC. Niciun producator de laptopuri nu a scapat neafectat de criza, cu exceptia Sony, care a vandut cu 26,4% mai multe computere in primul trimestru, comparativ cu perioada similara din 2008.
“In Romania, una dintre cele mai mari piete din regiune ca populatie, ne-am intors in timp cu vreo doi ani, pentru ca vanzarile au ajuns la nivelul celor din 2007”, spune Andreas Schäfer, directorul de vanzari al Toshiba pentru pietele in curs de dezvoltare din Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), intr-o discutie cu BUSINESS Magazin. Ce-i drept, Romania este una dintre tarile cu cea mai mare scadere a vanzarilor de computere portabile din regiune, dupa Lituania, Letonia sau Rusia, unde declinul a ajuns la 60%. In primele trei luni ale anului, in Romania au fost comercializate in jur de 61.000 de laptopuri, cu 50% mai putin decat acum un an, cand s-au cumparat circa 123.000 de computere portabile, conform rezultatelor preliminare ale studiului IDC. Cel mai afectat producator a fost Dell, care, de la peste 17.000 de laptopuri vandute la inceputul anului trecut, a coborat pana la putin sub 2.000.
“Unul dintre principalii factori negativi a fost deprecierea leului in raport cu euro, situatie in care a trebuit sa mentinem preturile in lei, desi aceasta insemna scaderea pretului final in euro”, sustine Schäfer. Directorul Toshiba adauga si ca producatorii isi planifica productia cu cel putin un trimestru inainte, dar in septembrie anul trecut putini au putut prezice regresul din 2009, ceea ce a dus la un exces de stocuri si a impins implicit comerciantii sa reduca din preturi.
Asadar, Andreas Schäfer nu mai spera sa obtina aceleasi rezultate ca anul trecut in Romania, cand au fost vandute 64.500 de computere portabile, ceea ce, la un pret mediu de 700 de euro, a insemnat incasari mai mari de 45 de milioane de euro. Exista insa o serie de planuri prin care producatorul are in plan sa castige cota dintr-o piata ce anul trecut, inainte de criza, aproape ca a devansat Grecia in socotelile japonezilor. Primul pas a fost deja facut – Toshiba l-a angajat pe Lucian Condruz, fost product manager la eMag, in functia de consultant si coordonator al activitatilor viitoare ale companiei in tara. “Momentan, producatorul este in negocieri cu mai multi distribuitori din Romania pentru a extinde canalele de distributie, dar nu a fost inca semnat niciun contract”, vorbeste Condruz despre decizia Toshiba de a-si desface produsele prin intermediul a doua companii, in conditiile in care numai Scop Computers livreaza in acest moment laptopurile Toshiba. Astfel, producatorul va imparti in mod egal activitatea intre distribuitori, strategie adoptata in majoritatea pietelor europene, cu exceptia Greciei si a Turciei, unde a ramas cu cate un singur distribuitor.
Pe termen mediu, Toshiba are in plan sa-si deschida propriul birou in Romania, al doilea din Europa Centrala si de Est dupa Croatia, intentia companiei fiind sa coordoneze de aici activitatile din zona Balcanilor. Intr-o prima faza, Condruz va fi cel care se va ocupa de acest birou, urmand mai apoi sa fie angajati inca 2-3 oameni, pe masura ce afacerea se va fi extins. “Cel mai devreme vom avea entitate juridica in Romania la inceputul anului viitor”, spune Schäfer. Exista insa variabile: momentul depinde foarte mult de evolutia pietei si de climatul economic din regiune, ceea ce inseamna ca planurile ar putea fi oricand amanate, mai ales daca luam in calcul previziunile care spun ca vom reveni la crestere economica abia in 2011.
Ultimul an bun pentru producatorii de laptopuri
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro