Luxul unui motor de cautare

Postat la 13 februarie 2007 1 afişăre

De regula, realizarea celor mai scumpe masini presupune, intr-o masura, asamblarea manuala a componentelor. Un motor de cautare "manuala" pe Internet poate fi considerat deci, la rigoare, un lux.

De regula, realizarea celor mai scumpe masini presupune, intr-o masura, asamblarea manuala a componentelor. Un motor de cautare "manuala" pe Internet poate fi considerat deci, la rigoare, un lux.

 

Site-ul chacha.com este in aparenta la fel ca orice alt motor de cautare, cu un design simplu si o caseta in care sunt introduse cuvintele-cheie cautate. Totul se schimba dupa apasarea butonului "search". Apare o fereastra de chat si imediat unul dintre operatori saluta in scris si incepe sa caute pe Internet informatia ceruta, cerand indicii suplimentare la cautarile mai complexe. Sau pe care operatorul uman nu le intelege. Cautarea unor cuvinte romanesti, de exemplu, se poate dovedi o sarcina imposibila pentru operatorii care vorbesc exclusiv limba engleza, dar cu atat mai savuroasa pentru cei cu simtul umorului si un dram de sadism.

 

Cei care cauta in locul nostru pe motoarele de cautare sunt platiti intre 5 si 10 dolari pe ora, in functie de performante. Aici, performanta inseamna numarul solicitarilor solutionate cu succes.

Avantajul acestui tip de motor de cautare este faptul ca cei angajati de site, persoane care trebuie sa treaca o serie de teste, dar care pot lucra de oriunde, cunosc foarte bine mecanismele prin care sa ajunga rapid la informatia dorita. De cealalta parte a monitorului, cel care asteapta ca operatorul sa afiseze rezultatele trebuie doar sa explice intr-un limbaj simplu ce anume ar vrea sa gaseasca.

 

Numele site-ului, explica cei doi antreprenori americani care au venit cu aceasta idee, provine de la cuvantul "cha" care in chineza inseamna "cautare". Apoi, cha-cha este numele unui stil de dans foarte ritmat si alert, care ar trebui sa exprime viteza cu care se ajunge la rezultatele dorite. Din pacate, multi dintre cei familiarizati cu cautarile pe Internet ii vor depasi in viteza pe operatorii chacha.com, eliminand discutiile din interfata grafica si facand practic acelasi lucru pe care il pot face operatorii.

 

Recent, site-ul a primit o finantare de 6 milioane de dolari de la Jeff Bezos, fondatorul celui mai mare magazin online din lume, Amazon.com. Este greu de imaginat cum va fi recuperata investitia. Cei 10.000 de operatori part-time platiti din toata lumea nu aduc venituri companiei, pentru ca serviciul este complet gratuit. Ce e drept insa, banii primiti vor ajunge pentru cel putin 600.000 de ore de cautari intensive. Iar gratuitatea serviciului ajunge pana la urma sa contrazica si perceptia ca produsele de lux sunt cele realizate manual.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Luxul unui motor de cautare
/business-hi-tech/luxul-unui-motor-de-cautare-1008236
1008236
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.