Mai bine cu doua monitoare

Postat la 07 august 2007 2 afişări

Furnicile isi petrec 70% din viata stand degeaba, pentru ca au o productivitate ridicata si isi organizeaza eficient timpul. Ar putea fi si cazul angajatilor din multe companii mici si mijlocii, numai ca multi dintre sefii acestor firme ignora faptul ca un element de care depinde cresterea productivitatii il reprezinta investitiile in tehnologie.

Furnicile isi petrec 70% din viata stand degeaba, pentru ca au o productivitate ridicata si isi organizeaza eficient timpul. Ar putea fi si cazul angajatilor din multe companii mici si mijlocii, numai ca multi dintre sefii acestor firme ignora faptul ca un element de care depinde cresterea productivitatii il reprezinta investitiile in tehnologie.

 

Cel mai bun exemplu in acest sens ar fi domeniul sanatatii, unde o retea tehnologizata, care sa cuprinda informatii despre pacientii din toata tara, ar putea creste semnificativ randamentul medicilor din spitale sau din clinici private. Cu alte cuvinte, in caz de urgenta, dar si la consultatii de rutina, informatii precum datele personale ale pacientului, bolile de care sufera si tratamentele la care este supus acesta ar scuti medicii de investigatii suplimentare. De asemenea, un sistem de sanatate informatizat poate insemna un timp mai redus in diagnosticarea pacientilor sau in comunicarea cu alte spitale atunci cand este nevoie  de evaluarea unor situatii medicale mai complicate.

In SUA deja se lucreaza la crearea unei astfel de retele, la initiativa Guvernului, care si-a propus sa creeze un sistem informatizat de sanatate national prin care sa se masoare si eficienta cadrelor medicale.

 

O astfel de retea presupune probabil investitii de zeci de miliarde de dolari. Investitiile in tehnologie, chiar daca nu la acelasi nivel, sunt la fel de importante si in alte industrii, precum cea a energiei electrice sau a transportului public, si, deopotriva, in companii, indiferent de domeniul de activitate. Sumele cheltuite pentru computere mai performante, de exemplu, sau pentru imprimante rapide acolo unde este nevoie, se "recupereaza" cel mai repede in productivitatea angajatilor, sustin specialistii in domeniu. Si, de cele mai multe ori, rezultatele unei astfel de investitii se vad de trei pana la cinci ori mai repede decat in cazul altor cheltuieli bugetate de companii. Ceea ce explica, mai ales in cazul firmelor mici si mijlocii, sumele cu aproximativ 10%-15% mai mari cheltuite pentru tehnologie anul acesta, comparativ cu 2006, conform unui studiu realizat recent de Information Technology and Innovation Foundation, organizatie sustinuta de companii precum IBM, Cisco Systems si eBay. Spre comparatie, procentul de crestere al investitiilor in tehnologie in cadrul companiilor de mari dimensiuni se ridica undeva la 5-10%, explicatia fiind faptul ca acestea au deja un nivel ridicat de tehnologizare.

 

Un exemplu particular de crestere a productivitatii angajatilor prin investitii in tehnologie este reprezentat de monitoarele duale sau altfel spus doua monitoare separate care sunt conectate la acelasi calculator. Conceptul nu este nicio noutate, numai ca anul acesta a crescut in popularitate. Instalarea se face foarte usor, iar cresterea eficientei angajatilor este de 20 pana la 30%, conform unui studiu realizat de Universitatea din Utah si sponsorizat de ATI Technologies, producator de placi de baza si placi grafice, si NEC-Mitsubishi, companie specializata in productia de monitoare cu cristale lichide.

 

Cresterea productivitatii a fost determinata prin compararea vitezei de lucru si acuratetei angajatilor atunci cand lucreaza pe un singur monitor si pe doua astfel de echipamente. O prima concluzie a fost aceea ca avand doua monitoare, este redus timpul de lucru prin faptul ca spatiul de expunere a aplicatiilor este dublu si deci angajatii pot urmari mai multe aplicatii simultan.

 

De fapt, unul dintre principalele avantaje ale monitoarelor duale este acela ca datele pot fi comparate mult mai usor. De exemplu, pentru angajatii care lucreaza foarte mult cu aplicatii din suita Office a Microsoft - Word, Excel, Powerpoint, este mult mai simplu sa priveasca doua documente simultan, pe doua monitoare, decat sa faca abuz de combinatia de taste Alt-Tab, care permite trecerea de la o aplicatie la alta cu care se lucreaza. Acelasi lucru este valabil si pentru site-uri, imagini sau alte documente electronice cu care se lucreaza.

 

O alta categorie de angajati care ar putea deveni mai productiva in urma unei investitii in monitoare duale este cea a programatorilor. Cu doua monitoare, acestia pot lucra mult mai repede atunci cand corecteaza greseli de cod sau cand creeaza un site.

 

La fel de importanta pentru productivitatea angajatilor pare a fi si dimensiunea monitorului. Conform unui studiu Microsoft, cu cat monitorul este mai mare, cu atat este imbunatatita viziunea periferica a utilizatorilor si prin urmare si memoria vizuala, astfel ca acesta va petrece mai putin timp atunci cand cauta o anumita informatie din computer, pe un monitor mai mare.

 

Instalarea unui monitor dual presupune insa atentie din partea specialistilor din departamentul IT al companiei, care trebuie sa examineze atent configuratia hardware si software a fiecarui computer, inainte de a face investitia. Pentru a putea sustine doua monitoare, computerul trebuie sa aiba o placa grafica compatibila sau doua placi separate, astfel incat fiecare monitor sa fie conectat la cate una. Mai indicat ar fi ca monitoarele sa fie conectate la aceeasi placa grafica, pentru ca sunt mai usor de instalat si de operat, dar cheltuielile cu o placa video care sa poata sustine doua monitoare sunt mai mari decat in cazul a doua placi video obisnuite. Dupa aceea, este nevoie de cele doua monitoare, recomandabil fiind ca acestea sa fie acelasi brand si chiar si acelasi model, astfel incat sa nu existe diferente de culoare, luminozitate sau contrast. Totodata, este bine ca monitoarele sa fie cu ecran plat pentru ca sunt mai putin daunatoare pentru ochi, folosesc mai putina energie electrica si au marginile mai mici, ceea ce inseamna ca pot fi mai usor plasate unul langa celalalt.

 

Mobilitatea este si ea un element responsabil de cresterea productivitatii angajatilor, solutiile disponibile deja pe piata mondiala permitandu-le acestora sa lucreze  departe de birou, fara a simti lipsa conectivitatii la reteaua companiei, spre exemplu.

 

"Solutiile mobile pentru business schimba mult modul in care se desfasora activitatea in birourile companiei", spune Yasir Quereshi, business development manager in cadrul Cisco Systems, furnizor de astfel de solutii. "Am trecut de la hartie la e-mail si la mesagerie instantanee, ceea ce reprezinta un motiv de crestere a productivitatii angajatilor, care nu mai trebuie sa scrie de mana mesajele pe care vor sa le transmita, ci mult mai rapid, pe computer".

 

Solutiile wireless nu numai ca reduc costurile operationale ale companiei, dar contribuie la eficientizarea comunicatiilor si ofera sguranta crescuta a datelor, ceea ce se traduce intr-un final in cresterea productivitatii, este de parere Quereshi. "Angajatii pot lua biroul lor oriunde ar merge. Iar recuperarea investitiilor in mobilitate pentru business se face mai repede decat in cazul altor cheltuieli ale companiei cu tehnologia".

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Mai bine cu doua monitoare
/business-hi-tech/mai-bine-cu-doua-monitoare-1010040
1010040
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.