Maria Gheorghe: Lecţia cea mai importantă pe care am învăţat-o în pandemie este legată de a căuta permanent un echilibru în modul în care ne conducem vieţile personale şi profesionale
IT Lead •ING Tech România
Cifră de afaceri (2019): 53,4 mil. euro • Număr de angajaţi: 1.000
Cea mai importantă lecţie pe care am învăţat-o în pandemie:
În primul rând, cred că relaţiile bune, calde şi umane pe care am reuşit să le clădim în mediul real, în offline, ne-au ajutat să depăşim momentele de incertitudine şi stres mai ales în perioadele când pandemia ne-a ţinut la distanţă de colegi, prieteni şi rude. Aşa am găsit echilibru, răbdare şi sprijin pentru alternative mai creative de colaborare în mediul online şi sunt convinsă că acest aspect se adaugă la reţeta complicată a rezilienţei în faţa problemelor puse de pandemie. Totuşi, dacă toată lumea ta se roteşte în jurul relaţiilor, te-ai putea simţi debusolat şi descumpănit văzându-te blocat, la distanţă de ceilalţi. De aceea, poate că lecţia cea mai importantă pe care am învăţat-o este legată de a căuta permanent un echilibrul în modul în care ne conducem vieţile personale şi profesionale.
Cea mai importantă decizie pe care am luat-o în ultimul an:
Cea mai importantă decizie a fost să dau din start toată încrederea şi autonomia echipelor de a-şi face programul de lucru şi să încurajez modul de colaborare flexibil, potrivit situaţiilor particulare din fiecare echipă. Nevoia de a fi înţeles şi tipurile de probleme cu care oamenii din ING Tech s-au confruntat solicită şi acum o abordare personalizată şi de aceea cei cu care interacţionează zi de zi (colegii lor de echipă), sunt cele mai bune ancore în această situaţie diferită. Aş zice că încrederea şi flexibilitatea au fost cheia.
Cum mi-am menţinut colegii motivaţi în ultimul an:
Sunt norocoasă să lucrez cu o echipă de oameni minunaţi, maturi şi bine ancoraţi în realitate. Mai mult decât înainte, am fost mult mai riguroasă cu discuţiile unu la unu şi am încercat să nu mai lăsăm alte probleme operaţionale să intre peste timpul nostru dedicat acestor întâlniri. Important este să fim prezenţi şi autentici, indiferent cât de obosiţi, ciufuliţi, nearanjaţi şi îmbrăcaţi «ca prin casă» suntem. Pentru noi, echipa de management a ING Tech, cel mai mult cred că a contat să fim disponibili pentru colegi, să îi ascultăm şi să stăm cât mai mult în contact.
Work from home sau de la birou?
Eu prefer să fiu la birou, pentru că munca mea implică multă comunicare de toate felurile, şi aşa am mai multe opţiuni de a organiza discuţiile formale sau informale. În plus, îmi iau şi multă energie din comunicarea în persoană, pot să îmi înţeleg mai bine colegii şi să îi ajut mai uşor când este cazul. În mediul online şi în «work from home» începe să lipsească diversitatea şi intervine o uniformizare obositoare în veşnicele «meeting request». Deşi şi înainte îi înţelegeam perfect pe cei care preferau să lucreze de acasă, situaţia din ultimul an m-a ajutat să văd mai bine beneficiile lucrului de acasă «pe viu». Chiar nu pot să neg că, pentru anumite tipuri de activităţi şi situaţii, «work from home» se potriveşte perfect. Ce s-a mai întâmplat interesant pentru mine este că relaţia cu cei cu care am fost în contact direct şi destul de frecvent, chiar a devenit şi mai personală, cunoscându-ne prin intermediului lucrului remote, copiii, animalele de companie, cum arată spaţiul de lucru de acasă, cu bune şi cu … zgomot câteodată.
Locul din care îmi iau energia necesară depăşirii unei crize:
Cred că mă ajută în general faptul că sunt o fire optimistă şi am avut câteva lecţii de viaţă care mi-au arătat că un context nefericit poate aduce cu el şi oportunităţi şi mai ales perspective noi. Desigur că pentru o situaţie de criză aşa cum este pandemia nu am termen de comparaţie, dar şi de data aceasta pe mine m-a ajutat să am încredere în viitor, să nu intru în panică şi să îmi iau timp să reflectez la variantele mele, luând în considerare doar aspectele pe care chiar le pot controla. Nu am prea multe tabieturi, dar un loc ordonat şi liniştit e suficient de bun pentru a-mi regăsi echilibrul şi energia.
Persoana care m-a inspirat cel mai mult în această perioadă:
Nu a fost o singură persoană, ci mai mulţi colegi de la care am avut ce să învăţ în această perioadă. Colegii mei au abordat cu multă creativitate activităţi în familie, jocuri online în echipă, au profitat de ocazie pentru a învăţa sau a lua o certificare, au citit mai mult, au avut grijă de familiile lor, au devenit fără voie consilieri pentru alţi colegi, au făcut alegeri îndrăzneţe (cum ar fi să schimbe jobul sau locuinţa), s-au organizat şi au regândit activităţile lor pentru a veni în sprijinul celorlalţi. Cea mai multă inspiraţie mi-o iau de la oamenii din jurul meu care îşi dezvăluie toata energia şi puterea în situaţii noi şi complicate, rămânând totodată cu picioarele pe pământ şi pregătiţi oricând să îi ajute şi pe alţii.
Putere vs. feminitate:
Eu cred că feminitatea ESTE putere. Probabil că definiţiile celor doi termeni pot să fie mai nuanţate, dar cu siguranţă nu se exclud şi se completează armonios. În mod cert încă mai sunt prejudecăţi de depăşit şi poate femeile trebuie să fie mai abile în a gestiona toate rolurile şi aşteptările din familie şi din carieră, dar sunt rezolvabile. Mai îngrijorătoare este situaţia din afara mediului corporatist şi de afaceri, în anumite categorii sau medii sociale unde egalitatea şanselor mai are încă mulţi paşi de făcut.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro