TOP DIGITAL BUSINESS MAGAZIN. Lucian Măţăoanu, Deputy CEO, Global Technical Services

Postat la 03 iulie 2022 172 afişări

1. Cum aţi defini transformarea digitală în domeniul dvs. de activitate?

Global Technical Services este un furnizor de servicii complete şi inovatoare de securitate fizică şi siguranţă, bazate pe tehnologie. Aşadar, domeniul nostru de activitate este probabil unul dintre cele cu cea mai mare oportunitate de digitalizare. Diferenţele între capabilităţile noastre (ce avem de oferit) şi ce se află în piaţă sunt uriaşe. Astfel, deşi în GTS lucrăm la soluţii avansate de software pentru securitatea fizică, inclusiv „motoare” de inteligenţă artificială, piaţa este încă dominată de pază umană. Trendul însă este unul clar de migrare, beneficiile fiind evidente atât din punctul de vedere al siguranţei, cât şi financiar sau al datelor adiţionale despre afacerile lor. Încercăm să avem o abordare proactivă a pieţei de securitate fizică şi să convingem companiile să iasă din paradigma de a investi în securitate doar pentru a acoperi cerinţele legale. Multe companii văd astfel de investiţii ca un rău necesar, drept urmare le reduc la minimum şi nu le conectează cu nevoile reale pe care le au. Noi oferim servicii end-to-end şi finanţăm proiecte tocmai pentru a le da şansa clienţilor să implementeze soluţii funcţionale pe termen lung.

2. Cum a stimulat pandemia digitalizarea în cazul companiei pe care o reprezentaţi?

Cu siguranţă pandemia a accelerat trendul care deja se contura şi ne-a influenţat prin grăbirea procesului de digitalizare. A creat însă şi o oportunitate de business în această zona. Pe parcursul perioadei de lockdown, multe companii au rămas fără opţiuni de pază umană, dat fiind că o parte dintre angajaţi aparţinea unei categorii de risc şi nu s-a putut prezenta la serviciu. Astfel, companiile, care până recent se uitau la securitatea fizică doar din perspectiva cerinţelor minime legale, au fost complet expuse şi au început să aibă o deschidere mai mare către tehnologia care ajută la reducerea dependenţei de factorul uman. Platformele noastre software (CAVI Smart Monitoring şi CAVI Share Alert), dezvoltate de echipa proprie, sunt punctul central al serviciilor pe care le avem în portofoliul Global Technical Services. Dezvoltăm soluţii proprii IoT şi de inteligenţă artificială care depăşesc limitările date de soluţiile clasice bazate doar pe pază umană. Astfel, ne poziţionăm în epicentrul schimbărilor de paradigmă în industria de securitate fizică.


Experienţă: A lucrat timp de  peste 15 ani în diferite roluri în telecomunicaţii în cadrul Vodafone şi UPC, cu responsabilităţi în zonele comerciale şi strategice, dar şi în managementul bazei de clienţi sau M&A. A petrecut ultimii 5 ani în afara României, ca parte din UPC Polonia şi Sunrise UPC Elveţia. În 2021 a revenit în ţară pentru un rol nou în cadrul Global Technical Services, despre care spune că este o organizaţie cu ambiţii mari de creştere pe plan local şi internaţional.

Domeniile pe care se concentrează în prezent: Dezvoltarea echipei, creşterea awarenessului de brand, aducerea de servicii inovative pe piaţă, crearea unei propuneri comerciale competitive şi redesenarea de procese sunt doar câteva dintre ele. Consideră că identificarea de persoane cheie, recrutarea de talente şi managementul performanţei sunt de departe cea mai importantă activitate a unei echipe de management, mai ales în contextul ambiţiilor de dezvoltare a businessului.v


3. Cum poate deveni digitalizarea un factor de diferenţiere, un avantaj competitiv, în domeniul în care activaţi?

Digitalizarea vine cu trei componente: oferă un grad ridicat de securitate faţă de soluţiile tradiţionale, reduce costurile şi aduce în acelaşi timp funcţionalităţi noi, în special prin folosirea inteligenţei artificiale în sistemele video atât de puţin exploatate în anii trecuţi. Dintr-o dată, cu ajutorul echipamentelor, senzorilor şi camerelor video pot fi furnizate informaţii centralizate. Platformele create de noi prelucrează şi analizează datele captate de la sistemele de securitate. Astfel, aducem valoare adăugată prin oferirea de date şi insights acţionabile, legate de trafic, fluxuri de maşini sau clienţi, dar şi prin eficienţă şi uşurarea proceselor de business. Folosind tehnologia aplicăm reguli şi algoritmi pentru automatizarea proceselor de business, agregăm informaţii şi le transformăm în analize, înţelegem tendinţele şi tiparele de comportament pentru a lua cele mai bune decizii, iar inteligenţa artificială ne poate facilita toate aceste lucruri. Trasabilitatea şi transparenţa sunt alte două puncte critice pe care le putem atinge prin digitalizare. Prin platforma noastră CAVI Share Alert, spre exemplu, am creat un concept similar aplicaţiilor de tip ridesharing (sistem precum cel folosit de Uber sau Bolt), în care am pus laolaltă peste 500 de echipe de intervenţie a 65 de companii.

4. Care sunt cele mai importante proiecte digitale în care v-aţi implicat şi ce investiţii au fost direcţionate în acestea?

În prezent, sunt două direcţii. Prima ţine de digitalizarea internă, în care am plecat de la flow-uri şi procese, pe care ulterior le digitalizăm şi creăm un sistem integrat de aplicaţii care să ne asigure perspectiva end-to-end şi conectarea cu clienţii. Cea de-a doua direcţie este cea externă, mai exact, dezvoltarea de platforme de securitate fizică, unice în România, platforme care vor fi şi vârful de lance în anii următori în proiectele de internaţionalizare. CAVI Share Alert este unul dintre proiectele cele mai importante pe care GTS le are. Platforma este prima din România dedicată eficientizării serviciilor de intervenţie rapidă şi ne face cea mai mare companie de intervenţie care nu are niciun echipaj de intervenţie propriu datorită conceptului similar aplicaţiilor de tip ridesharing. Echipa noastră de dezvoltatori şi data scientists lucrează în prezent şi la dezvoltarea unei noi platforme de software, dedicată monitorizării şi managementului sistemelor complexe de securitate fizică. Viitoarea platformă vine cu capabilităţi de inteligenţă artificială, un look modern şi este construită pe nevoile clienţilor, trendurile şi metatrendurile din industria de securitate. Dacă pentru CAVI Share Alert vorbim de o creştere susţinută, fiind în cel de-al patrulea an de operare, viitoarea platformă este în teste acum, urmând să fie lansată oficial în doua parte a anului. Cu aceste două platforme şi propunerile comerciale diferite la nivel de verticale şi microverticale, urmărim transformarea industriei de securitate din România, respectiv deschiderea de pieţe noi.

5. Care sunt top 3 obiective pe care vi le-aţi propus prin prisma digitalizării pentru compania pe care o reprezentaţi?

În primul rând vrem să facem securitate fizică altfel, cu ajutorul soluţiilor dezvoltate de echipa noastră de programatori şi data scientists. Doar aşa putem reforma una dintre industriile cu cea mai mare reticenţă la schimbare. Odată cu acest deziderat, vine şi transformarea echipei – o echipă digitală, axată pe calitatea serviciului furnizat. Având soluţiile corecte, o echipă deschisă şi aproape de client, transformarea businessurilor va veni natural.

6. Care sunt provocările pe care le întâmpinaţi când vine vorba despre transformarea digitală?

De multe ori procesul este mai fragmentat decât ar trebui sau ne-am aştepta. În ultimii ani am fost într-o perioadă de formare şi ajustare internă, dar şi de acceptare în zona clienţilor. Tocmai de aceea, transformarea se întâmplă etapizat – odată ce se acceptă un nivel de transformare, următorul vine natural. Dar acest cicluri devin tot mai scurte, pe de o parte din deschiderea dinspre piaţă, la fel cu rodarea internă şi crearea de procese mai eficiente. Contextul extern, fie că vorbim de pandemie sau de contextul politic, reprezintă de asemenea un factor perturbator. Local, concurenţa dintre firmele de pază, practicile acestora uneori la limita legalităţii, reprezintă principala frână, la fel ca în cazul multor altor sectoare. Finalul este acelaşi, indiferent de drum – o industrie redesenată şi digitalizată – iar GTS îşi ia foarte în serios rolul de deschizător de drumuri, indiferent de ritmul dictat de factorii externi.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.